Cum să te lași de fumat. Postul anti-tutun poate fi realizat în cinci zile
0Fumul de țigară conține aproximativ 69 de substanțe cangerigene. Tocmai de aceea medicii consideră fumatul unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătate. Medicii DSP de la Botoșani spun că există o metodă bună prin care putem scăpa de acest viciu.
Conform statisticilor oficiale, aproximativ 30% din populația României este fumătoare. Consumul prin fumat a produselor din tutun este un flagel și la nivel mondial. Dacă în cazul alcoolului, un consum moderat este acceptat și chiar are unele beneficii, în cazul țigărilor, medicii spun că nu există nici măcar un beneficiu. Din contră, fumatul este principala cauză de producere a unor tipuri de cancer și este dăunător întregului organism. Țigările conțin, mai ales cele care se consumă prin ardere, aproximativ 69 de substanțe cancerigene.
Un medic al Direcției de Sănătate Publlică din Botoșani, implicat în numeroase campanii de prevenție, vorbește despre un plan de cinci zile prin care oricine poate renunța la fumat.
35% dintre cazurile de deces, sunt provocate de fumat
Medicul Corneliu Saradan care lucrează în cadrul departamentului de prevenție al Direcției de Sănătate Publică, organizează de mai bine de un deceniu campanii împotriva fumatului. Acesta spune că statisticile la nivel mondial arată că fumatul este un adevărat flagel care aduce doar moarte și probleme grave de sănătate. Afectează întregul organism, iar cel mai grav efect este producerea cancerului la diferite organe.
„Citesc acuma o carte care se numește <Codul Cancerului>. Și în aceea carte este o statistică cu cauzele de deces, pe diferite afecțiuni. Pe primul loc este fumatul. Adică 35% dintre cauzele de deces. După care urmează a doua cauză, alimentație, 20%, după care bolile legate de profesie, în jur de 15% și în fine alte cauze. Deci din start dacă s-ar renunța la fumat, o treime din cazuri de cancer ar dispărea. Fumatul produce cancer pulmonar, cancer de stomac, cancer de laringe, de vezică urinară, de limbă și multe altele Practic, substanțele cancerigene, prin sânge, circulă în tot organismul”, spune medicul Corneliu Saradan.
În plus, fumatul crește riscul de infarct miocardic prin îngustarea vaselor de sânge. „Riscul de infarct miocardic la fumători este mult mai redus decât la nefumători. Fumatul produce vasoconstricție și atunci apar problemele, mai ales dacă avem și nivelul de colesterol crescut”, adaugă Corneliu Saradan.
”Postul” anti-fumat
Medicul botoșănean spune că împreună cu un alt medic folosește o metodă inedită pentru a-i ajuta pe fumători să se lase de acest obicei vicios. Este un plan de cinci zile, ca un fel de „post“, prin care se detoxifică organismul de nicotină și mai apoi se fortifică.
Totul începe cu un prim pas: ziua critică, adică primele 24 de ore. Cel care vrea să se lase de fumat trebuie să bea doar apă. Mai ales ori de câte ori îi vine să fumeze.
„Noi am făcut de multe ori, împreună cu doctorul Gheorghiță Daniel, planuri de cinci zile de abandonare a fumatului. Cu rezultate bune.
În primele 24 de ore ne cumpărăm sticle cu apă. Apă, nu suc. Ori de câte ori avem dorința de a fuma luăm un pahar cu apă. Mai simțim nevoie de a fuma, facem puțină mișcare, exerciții de respirație. Mai simțim nevoia de a fuma, încă un pahar cu apă. Și tot așa trebuie să păcălim organismul 24 de ore.
Și în felul acesta putem demonstra că avem suficientă voință pentru a renunța la fumat. Dacă am reușit o zi, mai putem încă una.
În ziua a doua, ca să schimbăm decorul sunt permise și sucurile naturale de fructe și legume. În ziua a treia se poate diversifica alimentația și putem să consumăm fulgi de cereale, pâine integrală. Deja am trecut de la faza în care aveam doar lichide prin care am forțat detoxifierea organismului, adică eliminarea nicotinei. Nicotina este cea care produce dependență și care produce și sevrajul”, spune medicul Corneliu Saradan.
O altă zi critică este ziua a treia, momentul în care se elimină și ultimele doze de nicotină din organism, moment în care mulți cedează. Dacă un fumător care vrea să se lase trece și de această zi, este aproape salvat de acest obicei. De altfel, din cea de-a patra zi începe să se reia alimentația normală.
„De la faza în care am eliminat toxina, trecem la alimentație, revenirea la alimentația normală. În ziua a patra se revine mai aproape de alimentația noastră obișnuită. Este ca un post de detoxifiere prin care forțăm nicotina să iasă din organism. Ea se elimină în proporție de 90-95% în prima zi, dacă ținem acest post, doar cu apă. Restul de 5% rămâne în organism, dar în ziua a doua se elimină o bună parte și din ceea ce a mai rămas în organism. Ziua a treia este ziua critică în care se vede cine câștigă, nicotina sau noi”, adaugă dr. Corneliu Saradan.
Pe lângă acest „post”, se organizează terapii de grup, de suport psihic. La fel, fiecare om care vrea să se lase este sfătuit să-și găsească un susținător.
„Fiind o terapie de grup, ne întâlnim în fiecare seară la ora 18.00 și vedem ce a reușit fiecare să facă. Să renunțe măcar 24 de ore la fumat. Și dacă cineva nu reușește observăm care este punctul slab, de ce nu s-a putut renunța. Există și un susținător al fumătorului, al celui care renunță la fumat”, conchide medicul botoșănean.
Efectele renunțării la fumat sunt extraordinare, spun medicii. Pe lângă scăderea riscului de producere a cancerului sau a bolilor cardio-vasculare, sunt și alte beneficii.
„Crește pofta de mâncare, simți mai bine gustul mâncării, poți face efort fizic mai intens”, precizează dr. Corneliu Saradan.