Efectele fumatului asupra tenului

0
Publicat:

Fumatul este un viciu major care ne afectează întregul organism. Ar putea părea ciudat, dar îi afectează și pe cei din jurul nostru, dacă îi expunem la fumatul pasiv. Daniela Taher, medic specialist în dermatologia estetică, explică ce efecte are fumatul asupra tenului.

image

Potrivit ei, fumatul afectează pielea, părul, dinții, inima și plămânii, oasele, scade fertilitatea și predispune la anumite boli cronice și cancer. „La nivelul feței, pielea capătă o tentă galbenă-cenușie, ternă sau are o paloare nefirească. Uneori, apar pete rezistente la tratament și chiar acnee. Mai mult de 4.000 de substanțe chimice, care se găsesc în fumul de țigară, vor degrada colagenul și elastina”, arată medicul pentru Psychologies.

Ca urmare, mai arată ea, scade tonusul pielii, capătă un aspect „lăsat”, iar asta nu doar la nivelul feței, ci și a brațelor sau a sânilor.  

Acest aspect de piele flască este foarte vizibil la nivelul ochilor, unde apar cearcăne, pungi și o rețea de riduri fine. Pot apărea, de asemenea, riduri adânci în șanțul nazo-labial, iar în jurul gurii – riduri verticale, din cauza mișcărilor repetate la acest nivel (când tragem din țigară) și distrugerii elastinei”, mai arată medicul.

De asemenea, mai spune ea, odată cu trecerea anilor, degetele și unghiile încep să aibă o culoare galbenă, dinții sunt pătați, apare paradontoza, părul este poros, fin, fără strălucire.

E necesară o îngrijire specifică

Hidratrea este importantă întotdeauna, dar mai ales în cazul unor fumătoare. „Așadar, bea apă și folosește creme care să conțină vitamina C, un factor de co-sinteză a colagenului; folosește geluri spumante sau loțiuni de curățare, care înlătură eficient amestecul de fum cu alți factori poluanți din atmosferă”, mai arată medicul.

Pe lângă asta, mai există și tratamente estetice. „Peeling-ul chimic sau cel cu laser, hidratarea facială cu OxyGeneo, proceduri laser combinate cu ședințe de mezoterapie vor ameliora tonusul, culoarea și luminozitatea pielii. Se recomandă, de asemenea, un tratament local pe bază de retinoizi (vitamina A), antioxidanți (vitamina C, E) și obligatoriu ecran solar, SPF”, mai arată medicul dermatolog.

De asemenea, mai spune ea, aspectul de piele lăsată se tratează prin tratamente combinate de mezoterapie, stimulator de colagen (Radiess, Sculptra, Elanse) și ședințe de ultrasunete microfocusate. „Aceste proceduri exfoliază, curăță și ajută la creșterea nivelului de oxigen la nivelul pielii, elimină ridurile și, mai ales în cazul mezoterapiei, reduc semnele pielii îmbătrânite și îi redau frumusețea”, explică medicul dermatolog.

De ce e importantă dieta 

Având în vedere că fumatul accelerează consumul rezervelor de vitamina C, vitamina E, seleniu, magneziu și zinc din organism, din dieta unei fumătoare nu ar trebui să lipsească fructe, nuci, migdale, avocado, spanac, musli, ton, creveți, semințe de floarea soarelui, precum și carne de vită, porc, miel și sardele – pentru refacerea rezervelor de zinc.

Însă odată ce te-ai lăsat de fumat, pielea va începe să arate din ce în ce mai bine. Prin urmare, renunțarea la fumat este cel mai bun remediu pentru un ten frumos. Chiar dacă nu vei putea scăpa de ridurile apărute deja, aspectul se va schimba datorită reluării producției de colagen.

Ritmul cardiac va scădea din nou la un nivel normal, iar după două ore de la ultima țigară, și glicemia se va regla, iar circulația sângelui va fi mai eficientă.

Pielea va căpăta mai mult oxigen și nutrienți, astfel că va recăpăta o culoare sănătoasă.  

Plămânii vor începe să elimine substanțele nocive, iar asta va duce la scăderea riscului de boli cardiace sau de cancer.

Chiar și părul va deveni mai strălucitor și ochii vor apărea mai luminoși, arată dr. Daniela Taher, medic specialist dermatologie estetică.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite