Ce înseamnă dacă simți o durere în partea dreaptă

0
Publicat:

Medicii spun că durerea în partea dreaptă a corpului, fără alte simptome, nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare. Deși, aceasta ar putea semnala faptul că mai multe organe sunt afectate. Specialiștii au explicat când anume este nevoie de asistență medicală.

Durerea abdominală FOTO Arhivă
Durerea abdominală FOTO Arhivă

Organele care provoacă acea durere

Dr. Ajay Wasan, vicepreședinta Departamentului de Anestezie și Medicină Perioperatorie de la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh (UPMC), spune că există mai multe organe situate pe partea dreaptă a corpului care pot provoca durere, inclusiv plămânii, vezica biliară, pancreasul, apendicele, colonul sau chiar rinichii, notează publicația Parade.

Cu toate acestea, unele dintre aceste organe nu se găsesc doar pe partea dreaptă a corpului - pancreasul, colonul și rinichii pot provoca dureri și în centrul sau partea stângă a corpului. Apariția altor simptome poate fi un indiciu clar despre organul care este problematic.

Dacă durerea este pe partea dreaptă și aveți probleme cu urinarea sau dacă aveți sânge în urină, ar putea fi o piatră la rinichi, de exemplu”, spune el.

Dr. Neha Vyas, medic de medicină de familie la Cleveland Clinic, adaugă că a fi capabil de a identifica locul de unde provine durerea este un lucru foarte util, deoarece ficatul și vezica biliară pot afecta cadranul superior drept, în timp ce apendicele sau colonul vor provoca durere, în cadranul inferior drept. Dacă durerea este în spate, poate fi de la pancreas sau rinichi. În plus, acele alte simptome menționate mai sus vor oferi medicului indicii suplimentare.

Medicul vă va întreba despre calitatea și calibrul durerii împreună cu alte semne, cum ar fi mișcările intestinale anormale sau urina. Pot întreba, de asemenea, despre simptome precum: pierderea în greutate, febră, pierderea poftei de mâncare sau frisoane. Răspunsurile la aceste întrebări vor ajuta la determinarea sursei durerii abdominale și a tratamentului”, explică dr. Vyas.

Durerea pe partea dreaptă sub coaste

Cel mai adesea, atunci când ai durere în corp – mai ales dacă este acută și durează foarte puțin – probabil că este una musculară. Mai multe alte lucruri ar putea provoca dureri în partea dreaptă a corpului sub coaste și pot fi la fel de minore ca arsurile la stomac. Dacă mușchii sunt cauza, există la fel de mari șanse să se întâmple același lucru și pe partea stângă a corpului. Dr. Wasan observă că tulpinile musculare sau vânătăile coastelor ar putea fi, de asemenea, responsabile pentru această durere. Este important de reținut că acestea nu s-ar prezenta cu alte simptome, cum ar fi febră sau erupții cutanate.

Ficatul și vezica biliară ar putea provoca dureri în abdomen până sub coaste, dar vor veni și cu alte simptome.

Pentru majoritatea afecțiunilor grave, durerea este severă – există câteva excepții în care oamenii vor avea o durere minimă – dar marea majoritate a oamenilor vor avea dureri severe și vor ști”, subliniază dr. Wasan.

Durerile de spate pe partea dreaptă

Dr. Wasan observă că pot exista o mulțime de motive pentru durerile de spate, dar de obicei nu sunt legate de organele abdominale.

Marea majoritate a persoanelor cu dureri acute de spate au o tulpină în care mușchii au o mică ruptură sau se obișnuiesc excesiv. De obicei, se rezolvă în una sau două săptămâni”, explică el.

Din nou, durerea este adesea acută și nu este ceva de care să vă îngrijorați prea mult, cu excepția cazului în care vă afectează în mare măsură viața de zi cu zi, devine cronică sau este asociată cu alte simptome care sugerează că s-ar putea întâmpla ceva mai grav.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite