Credea că durerea de cap era cauzată de o infecție a sinusurilor, însă diagnosticul a fost crunt

0
Publicat:

Punând durerile de cap pe seama vremii capricioase din Oklahoma City dar și pe o infecție a sinusurilor, o femeie, în vârstă de 50 de ani, a fost șocată să descopere că nu aceasta ar fi cauza, relatează Today.

Durerea a persistat timp de circa trei săptămâni. Foto: Shutterstock (Arhivă)
Durerea a persistat timp de circa trei săptămâni. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Totul a început în luna martie. „A fost vorba de o durere de cap care nu dispărea. Mă trezeam cu ea și mergeam la culcare cu ea”, a afirmat Jennifer McMillan. 

Întrucât durerea a continuat timp de circa trei săptămâni, femeia era convinsă că are o infecție a sinusurilor. Apoi, într-o duminică de la sfârșitul lunii martie, a căzut și și-a rupt câteva coaste. McMillan a considerat ca s-a împiedicat, însă s-a dovedit a fi o problemă de echilibru. De atunci, întreaga familie a început să o supravegheze. Copiii ei observaseră că era „cam abătută, nu era cu totul prezentă", își amintește ea. 

A doua zi dimineață, când se pregătea pentru muncă, Jennifer McMillan, mamă a patru copii, a constatat că nu se putea îmbrăca singură, iar soțul ei a trebuit să îi aranjeze părul. „Nu mai eram în apele mele și aveam o durere de cap puternică", a mărturisit ea. Când a început să vomite a doua zi, a știut că trebuie să se prezinte de urgență la medic. 

Un CT a arătat o tumoră la nivelul creierului. McMillan a suferit o operație pe creier pentru a îndepărta cât mai mult posibil din aceasta pe 3 aprilie, la doar câteva zile după descoperire. O biopsie a tumorii a confirmat diagnosticul: glioblastom, un cancer agresiv care are un prognostic sumbru. 

Simptomele glioblastomului 

Asociația Americană a Neurochirurgilor precizează că simptomele sunt: 

  • Dureri de cap persistente 
  • Vedere încețoșată 
  • Vărsături 
  • Pierderea poftei de mâncare 
  • Modificări ale dispoziției și ale personalității 
  • Apariție recentă a convulsiilor 
  • Dificultăți de vorbire 

Nu se cunosc cu exactitate cauzele glioblastomului, majoritatea pacienților nu au antecedente familiale, notează Asociația Americană pentru Tumori Cerebrale. 

McMillan a avut o tumoare benignă a glandei salivare în copilărie, dar susține că medicii nu au stabilit vreo legătură între cele două afecțiuni. 

Experința din copilărie a dus-o în domeniul radiooncologiei și a devenit medic dozimetrist, un expert care elaborează planuri de tratament cu radiații. În cadrul activității sale, McMillan cunoaște glioblastomul și prognosticul acestuia, dar nu s-a așteptat niciodată să fie pacientă. 

Am fost complet șocată", a mărturisit ea 

Pentru a opri răspândirea cancerului, McMillan a fost supusă la 30 de terapii cu radiații pe parcursul a șase săptămâni. Ea ia o pastilă de chimioterapie și ia parte la un studiu clinic al Universității din Oklahoma care constă în testarea unui medicament împotriva cancerului numit OKN-007. Ea primește o perfuzie cu acest medicament trei zile pe săptămână. 

McMillan intenționează, de asemenea, să utilizeze și Optune, un dispozitiv medical sub formă de cască pentru glioblastom, care trimite un curent electric în doze mici la nivelul creierului. 

Acum duc cea mai mare bătălie cu care m-am confruntat vreodată și voi continua să lupt zilnic", a declarat femeia. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite