Hrana în Post, la sfatul medicului. Cinci lucruri esențiale pentru a ne păstra sănătatea

0
Publicat:

Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut o listă pe pagina sa de Facebook cu alimentele pe care trebuie să le mâncăm în post. Potrivit specialistului, sunt cinci lucruri esențiale care trebuie respectate pentru a nu ajunge la Urgență.

Alimente care trebuie consumate în Post FOTO SHUTESTOSCK
Alimente care trebuie consumate în Post FOTO SHUTESTOSCK

„Recomand un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital”, transmite dr. Tudor Ciuhodaru, pe Facebook.

Potrivit medicului, postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.

„Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă. Costul crescut al unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme”, explică medicul. 

Lucruri esențiale de respectat în Post

„Un regim alimentar echilibrat trebuie să respecte cinci lucruri esențiale:

1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;

2. să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;

3. să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);

4. să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);

5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiille”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru,  medic primar de medicină de urgență. 

Cea mai ieftină şi uzuală opţiune, potrivit medicului, este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb.

„Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă, dar sunt mult mai scumpe. (...) Oare când vor adopta Legea Ciuhodaru privind introducerea educației pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!”, a lansat întrebarea, retoric, dr. Tudor Ciuhodaru. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite