Cât de sănătos este zahărul de cocos

0
Publicat:

În ultima vreme, tot mai mulți oameni încearcă să elimine complet zahărul alb din alimentație sau să îl înlocuiască cu alternative considerate a fi mai sănătoase. Un astfel de substitut ar putea fi și zahărul de cocos. Experții vin cu clarificări despre cât este este de benefic, dar și căror persoane le este contraindicat.

Zahăr de cocos FOTO foodsguy.com
Zahăr de cocos FOTO foodsguy.com

De câțiva ani, zahărul de cocos se găsește, la discreție, în magazinele naturiste din întreaga lume, inclusiv de la noi din țară. Poate fi chiar și de zece ori mai scump față de zahărul alb așa că întrebarea este: Merită?

Zahărul din cocos este folosit de mii de ani în Asia de Sud și Sud-Est, în special în Indonezia, Filipine și Thailanda. În ziua de astăzi, este văzut în Occident drept un substitut mai sănătos al zahărului clasic sau al îndulcitorilor.

Beneficiile zahărului de cocos

Unele studii arată că zahărul din flori de nucă de cocos ar fi mai sănătos decât cel rafinat, întrucât nu provoacă fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, pe parcursul zilei și are un indice glicemic mai scăzut. Acest lucru se datorează inulinei, o fibră conținută de zahărul din cocos, care încetinește absorbția glucozei în organism, notează DOC.

Din acest motiv, poate fi consumat (cu moderație) și de pacienții cu diabet.

Inulina din zahărul de cocos poate juca un rol în scăderea indicelui glicemic, dar nu este clar dacă acest lucru face zahărul de cocos mai sănătos pentru persoanele care au nevoie de îndulcitori cu impact redus.

Nu se poate spune că zahărul de cocos reprezintă o sursă relevantă de nutrienți. Conține potasiu, însă doar o cantitate mare, de peste 20 de lingurițe, ar fi echivalentul a cam 25% din necesarul zilnic. În compoziția sa se regăsesc și fier, zinc, calciu, polifenoli și antioxidanți, vitamine din grupul B, dar toate în cantități mici.

Ca și preferințe, unele persoane aleg zahărul de cocos datorită gustului său plăcut. Are o aromă deosebită, cu o ușoară tentă de caramel.

Contraindicații

Zahărul de cocos trebuie, de asemenea, consumat cu moderație, mai ales de către persoanele care suferă de diabet, boli metabolice, digestive, hepatice sau renale. Acestora le este recomandat să stea de vorbă cu un medic nutriționist, pentru a ști exact ce cantitate să consume.

Totodată, foarte important de menționat este că zahărul de cocos are un conținut ridicat de fructoză, un tip de zahăr care în organismul nostru se transformă rapid în grăsime. Doar ficatul poate descompune fructoza, iar unul dintre rezultatele acestei descompuneri este apariția trigliceridelor, o formă de grăsime.

Deși are ceva mai puține calorii, comparativ cu zahărul de masă, diferența este una infimă. Prin urmare, nu este o alternativă potrivită atunci când vorbim de cure de slăbire, fiind bogat în carbogidrați.

Conținut nutrițional

O linguriță de zahăr de cocos are, în medie, 18-20 de calorii. Aceasta conține:

  • 0 grame de proteine,
  • 0 grame de grăsime,
  • 5 grame de carbohidrați,
  • 0 grame de fibre,
  • 5 grame de zahăr.

Se recomandă consumul a 6, până la maxim 9 lingurițe pe zi, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Recomandarea este valabilă indiferent că vorbim despre zahărul din flori de cocos, zahăr de masă sau orice alt tip de zahăr adăugat.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite