Înlocuirea zahărului alb cu cel de mesteacăn. Beneficii și contraindicații

0
Publicat:

Tot mai mulți oameni aleg să renunțe la zahărul alb, considerat nociv și optează pentru alte variante cum ar fi zahărul brun sau îndulcitorii. Xilitolul sau zahărul de mesteacăn a câștigat, de asemenea, popularitate.

Zahărul alb poate fi înlocuit cu cel de mesteacăn FOTO Arhivă
Zahărul alb poate fi înlocuit cu cel de mesteacăn FOTO Arhivă

Benefic în curele de slăbire, dar și pentru o dantură sănătoasă, zahărul de mesteacăn vine însă la pachet și cu contraindicații. Consumul său în exces poate avea grave repercursiuni, ne avertizează specialiștii.

Beneficiile zahărului de mesteacăn

Xilitolul sau zahărul de mesteacăn este un îndulcitor folosit, în mod natural, ca un înlocuitor al zahărului clasic. Se găsește în fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarța unor copaci. Este la fel de dulce precum zaharoza. Diferența esențială este că are numai două treimi din caloriile acesteia.

Concret, xilitolul, conține aproximativ 2,4 calorii/ gram. În comparație, zahărul de masă (sucroza) conține aproximativ 4 calorii/ gram. Prin urmare, xilitolul are cu aproximativ 40% mai puține calorii decât zahărul de masă, notează Webmd.com

De asemenea, nici nu crește nivelul de zahăr din sânge. Prin urmare, este o bună alegere pentru persoanele care suferă de diabet, sau care vor să își țină glicemia sau greutatea sub control.

Spre deosebire de zahăr, nu provoacă carii. În SUA, produsele care conțin xilitol au voie să afirme că reduc riscul de carii. Explicația? Xilitolul are efect antibacterian și poate reduce nivelul bacteriilor din salivă care cauzează carii.

Acționează inclusiv împotriva unor bacterii care provoacă infecții ale urechii. Oamenii au început, așadar, să îl folosească pentru a preveni placa dentară, infecția urechii, gura uscată, precum și alte afecțiuni, însă nu există suficiente dovezi știintifice care să susțină majoritatea acestor utilizări.

La scară largă, îndulcitorul este folosit în gumele de mestecat și diverse bomboane „fără zahăr”. Este un ingredient popular și în produsele de îngrijire a pielii, datorită proprietăților sale hidratante.

Contraindicațiile xilitolului

Xilitolul este un zahăr simplu și, prin urmare, nu conține vitamine sau minerale esențiale. Totodată, deși este considerat în general sigur pentru consumul pe termen scurt, cercetările privind efectele consumului pe termen lung de xilitol sunt încă limitate.

Este posibil sigur atunci când este utilizat din gumele de mestecat, bomboane, pastile, paste de dinți și apă de gură, în cantități de până la aproximativ 50 de grame pe zi. La copiii de până în trei ani, nu sunt recomandate mai mult de 20 de grame pe zi. Consumul în exces poate provoca disconfort abdominal și diaree.

Utilizarea de doze foarte mari, pe termen lung, poate provoca tumori.

Xilitolul poate fi toxic pentru câini. În cazul în care câinele mănâncă un produs care conține xilitol, trebuie dus, de urgență, la un medic veterinar.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite