Avertismentul OMS: Îndulcitorii fără zahăr nu scad riscul de a face diabet. Ce spun medicii

0
Publicat:

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) al departamentului de Nutriţie şi siguranţă alimentară, Francesco Branca, susține că, pe termen lung, folosirea îndulcitorilor fără zahăr nu duce la arderea grăsimii nici la adulți, nici la copii, conform studiilor.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De asemenea, ca și în cazul zahărului, folosirea acestor tipuri de îndulcitori poate duce în timp la un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare dar și la o rată mai mare a mortalității la adulţi. „NSS (îndulcitori fără zahăr - n.r.) nu sunt factori dietetici esenţiali şi nu au valoare nutriţională. Oamenii ar trebui să reducă cu totul dulceaţa dietei, cât mai devreme în viaţă, pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea“, a precizat el.

Ce ar trebui să facem

De obicei, acești îndulcitori includ acesulfam de potasiu, aspartam, advantame, ciclamaţi, neotam, zaharina, sucraloza, stevia şi derivaţii de stevie. „Oamenii trebuie să ia în considerare modalităţi de a reduce consumul de îndulcitori fără zahăr, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, fructele sau alimentele şi băuturile neîndulcite“, a mai spus Francesco Branca, expert al OMS.

Recomandarea se aplică tuturor persoanelor, cu excepţia celor cu diabet preexistent, şi include toţi îndulcitorii nenutritivi sintetici şi naturali sau modificaţi care nu sunt clasificaţi ca zaharuri şi care se găsesc în alimente şi băuturi fabricate sau sunt vânduţi pentru a fi adăugaţi la alimente şi băuturi de către consumatori. În plus, recomandarea nu se aplică produselor de îngrijire personală şi de igienă care conţin NSS, cum ar fi pasta de dinţi, crema pentru piele şi medicamentele.

„Dacă folosim îndulcitorii pe termen lung, nu există un impact pozitiv în ceea ce privește scăderea în greutate și a masei corporale. Ca o persoană să slăbească și să evite riscul de a face diabet trebuie să modifice integral alimentația sau stilul de viață pentru a avea rezultate. În sine, îndulcitorii nu sunt toxici, deci nu pot provoca boli, dar nici nu ne protejează de acestea“, a explicat pentru „Adevărul“ medicul nutriționist Șerban Damian.

Acesta subliniază că un stil de viață sănătos constă în consumarea zahărului în cantități cât mai mici. „Dacă pui două lingurițe de zahăr în cafea, nu este o problemă. Dar dacă, pe lângă asta, mănânci și dulciuri și bei și suc, atunci, da, e în exces“, arată el. În plus, medicul precizează că indiferent dacă vorbim de zahăr sau îndulcitori, caloriile sunt aproximativ la fel. „Mai sunt întrebat dacă mierea este o alternativă, da, este una, dar la fel de calorică. În principiu, fiecare gram de zahăr are 4 kcal“.

Șerban Damian recomandă să controlăm cantitatea de zahăr pe care o consumăm zilnic și să ne bazăm mult pe cantitatea care se găsește în alimente, respectiv în fructe. „În loc de struguri, eu le-aș sugera să se îndrepte spre fructe de pădure, pentru că nu sunt atât de dulci. O altă variantă sunt și fructele mai puțin coapte, care au mai puține zaharuri. Și fructele au un spectru de calorii care variază între 30 și 100 kcal pe suta de grame; astfel, mai bine alegem un măr verde decât o piersică coaptă.“

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite