Care e mai bună: glucoza sau fructoza?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spre deosebire de glucoză, fructoza nu bulversează pancreasul.
Spre deosebire de glucoză, fructoza nu bulversează pancreasul.

Faţă de zahărul rafinat din comerţ, îndulcitorii cum sunt fructoza şi glucoza sunt mai sănătoşi pentru corp. Cu condiţia ca aceştia să provină din fructe şi legume, pentru că au şi fibre benefice digestiei.

Organismul are nevoie de zaharuri sub formă de glucide, pentru a funcţiona la capacitate maximă. De fapt, necesarul zilnic de calorii ar trebui să provină în proporţie de 50-60% din glucide.

Însă nu oricare, ci unele sănătoase, cum sunt cele care provin din fructele uscate, legume, miere, cereale integrale.

Celelalte, de tipul dulciurilor preparate în comerţ – bomboane, produse de patiserie şi cofetărie – trebuie evitate sau consumate cu moderaţie, pentru că ridică brusc glicemia şi, pe termen lung, declanşează boli.

Fructoza, de preferat

Înainte de toate, trebuie să ştii că atât glucoza, cât şi fructoza sunt foarte dulci, asemenea zahărului. Însă au indici glicemici diferiţi, lucru care îi trimite în tabere adversare. De exemplu, indicele glicemic al glucozei se ridică până la 100, în timp ce al fructozei nu atinge cota 20.

Pe cât posibil, alege dulciuri cu fructoză, pentru că aceasta este mai sănătoasă decât glucoza, care ridică mult glicemia şi dăunează pancreasului, iar consecinţele sunt destul de nocive.

Află pe clickpentrufemei.ro de ce să eviţi glucidele industriale.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite