Când devine periculos cuptorul cu microunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuptorul cu microunde este sigur, cu anumite condiţii FOTO Shutterstock
Cuptorul cu microunde este sigur, cu anumite condiţii FOTO Shutterstock

Mâncarea preparată la microunde nu diferă foarte mult din punct de vedere nutriţional faţă de cea gătită convenţional. Pot apărea, însă, probleme în cazul în care cuptorul „scapă“ microunde.

În principiu, prepararea alimentelor la cuptorul cu microunde nu diferă prea mult de celelalte metode obişnuite de a găti. Desigur că există, însă, şi pericole legate de folosirea cuptorului cu microunde, dar au legătură mai ales cu utilizarea incorectă şi cu deteriorarea acestuia, potrivit specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cât de bine păstrează substanţele nutritive?

„Este inevitabil: o parte dintre substanţele nutritive se pierd în timpul preparării termice, indiferent care este aceasta. Cea mai bună metodă de a găti, care păstrează cea mai mare cantitatea de vitamine şi minerale, este prepararea rapidă, expunerea alimentelor la căldură perioade scurte şi cu o cantitate cât mai mică de lichid“, explică specialista în cercetare alimentară Catherine Adams Hutt, citată de upwave.com.

Aşadar, orice tip de preparare termică în cantităţi mari de apă, la temperaturi mari şi timp îndelungat, distruge o bună parte din nutrienţi. De exemplu, dacă fierbi spanac (la microunde sau pe aragaz) cu multă apă, se va pierde până la 70% din conţinutul de acid folic. Însă fierberea la aburi va face acidul folic să rămână aproape integral în frunzele de spanac. „Secretul la microunde este să acoperi bine vasul în care prepari spanacul, astfel încât să fie nevoie de puţină apă şi să se creeze abur“, recomandă Hutt.

Totuşi, prepararea la abur pe aragaz ar putea fi chiar mai bună decât la microunde, arată un studiu recent de mici dimensiuni. Potrivit specialiştilor, broccoli preparat în baie de abur pe aragaz a păstrat o mai mare cantitate de sulforafan, antioxidantul cu calităţi anticancer, decât cel gătit la microunde.

Cât de sigură e mâncarea preparată la microunde?

În cuptorul cu microunde, puterea de încălzire depinde atât de capacitatea cuptorului, cât şi de conţinutul de apă adăugată la prepararea mâncării, de densitatea şi de cantitatea mâncării ce urmează a fi încălzită. Energia microundelor nu pătrunde bine prin bucăţile groase, dense de mâncare şi, de aceea, se asociază adeseori cu o preparare inegală a mâncării, potrivit specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

microunde

Din această cauză este posibil ca eventualele bacterii periculoase care se pot găsi în carne, de exemplu, să nu fie distruse de căldură şi, deci, să ne compromită sănătatea. Atenţie, însă! Numai anumite cuptoare cu microunde sunt prevăzute cu tehnologia necesară pentru sterilizarea biberoanelor, de pildă.

Pentru siguranţă, specialiştii din cadrul USDA (United States Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service) recomandă utilizarea unui termometru de gătit:

 • Fixează termometrul în porţiunea cea mai groasă a bucăţii de carne (nu în apropierea grăsimii sau a osului). Perioada de gătire variază, în funcţie de particularităţile cuptorului cu microunde.


 

 • Găteşte carnea tocată până ce temperatura din interiorul acesteia atinge 70 de grade Celsius.  
 • Carnea de vită, de porc sau de miel trebuie gătită până ce temperatura din porţiunile cele mai groase atinge 63 de grade Celsius. Pentru a fi sigur că s-a pătruns bine, carnea trebuie lăsată vreme de trei minute după ce a fost scoasă din cuptorul cu microunde, înainte de a fi porţionată şi consumată.  
 • Carnea de pasăre se găteşte până ce temperatura interioară măsurată cu termometrul alimentar ajunge la 74 de grade Celsius.  
 • Ouăle şi mâncarea gătită cu ouă crude trebuie să ajungă la temperatura de 70 de grade Celsius.  
 • Peştele – 63 de grade Celsius.


Specialiştii OMS subliniază că alimentele gătite la cuptorul cu microunde nu devin „radioactive“. Şi că microundele nu rămân sub nicio formă în cuptor, atunci când acesta este închis, şi nici în mâncare după ce aceasta a fost gătită la un astfel de cuptor. Din acest punct de vedere, microundele pot fi comparate cu lumina: când stingi becul, nu mai e lumină.

Energia microundelor poate fi absorbită de organismul uman şi poate produce căldură în ţesuturile expuse. Organele cu un circuit sangvin sărac şi, deci, fără un control corespunzător al temperaturii, cum sunt ochii, ori ţesuturile sensibile la căldură, cum sunt testiculele, prezintă un risc crescut de afectare atunci când sunt expuse la microunde. Totuşi, aceste lucruri se pot întâmpla numai în cazul expunerilor prelungite la niveluri ridicate de microunde, mult peste cele care scapă în afara unui cuptor cu microunde, potrivit experţilor OMS.

Despre siguranţa aparatelor

Când sunt folosite confort instrucţiunilor furnizate de producător, cuptoarele cu microunde sunt sigure pentru încălzirea şi prepararea unei varietăţi de alimente. Totuşi, trebuie să ne luăm câteva precauţii, în special legate de expunerea la microunde, la arsuri şi la materialul din care sunt realizate vasele pe care le introducem în cuptor, potrivit OMS.

Modul în care cuptoarele cu microunde sunt construite ne asigură că emisia de microunde este limitată la interiorul cuptorului şi că se face numai atunci când cuptorul este pornit şi uşa este închisă. „Scăpările“ de microunde prin sticla securizată a uşii sunt atent controlate prin sistemul de închidere, astfel încât să nu atingă decât niveluri mult sub standardul minim recomandat la nivel internaţional.

Totuşi, aceste scăpări pot să apară în cazul aparatelor deterioarate, murdare sau modificate. Aşadar, este esenţial ca aceste dispozitive să fie bine întreţinute. La ce trebuie să fim atenţi:

 • Uşa cuptorului să se închidă corect.  
 • În plus, ar trebui să ne asigurăm de buna funcţionare a dispozitivelor de blocare de siguranţă, montate pe uşă pentru a preveni emisia de microunde atunci când aparatul nu este pornit.  
 • Garniturile de pe uşă trebuie curăţate periodic şi trebuie să te asiguri de integritatea lor.  
 • Şi deteriorarea carcasei ar trebui să descurajeze utilizarea cuptorului cu microunde.  
 • Dacă descoperi ceva în neregulă cu oricare dintre aceste componente, nu mai folosi cuptorul cu microunde decât după ce a fost reparat într-un service de profesionişti.

Este important de ştiut că, dacă foloseşti vase din plastic pe care nu este precizat că sunt sigure pentru utilizarea la cuptorul cu microunde, substanţe nocive din plasticul respectiv pot pătrunde în mâncare. 

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite