Undele electro magnetice, un pericol zilnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Undele electro magnetice,  un pericol zilnic
Undele electro magnetice, un pericol zilnic

Studiile cu privire la efectele nefaste ale aparatelor electrocasnice, ale telefoanelor mobile şi ale testelor medicale cu raze X sunt extrem de controversate. Cu toate acestea, specialiştii spun că ne asumăm cu siguranţă un risc dacă le folosim în exces şi, mai rău, dacă devenim dependenţi de ele.

Îţi pregăteşti mâncarea la microunde, îţi calci cămaşa cu fierul, vorbeşti mereu la telefonul mobil, munca ţi-o desfăşori la calculator, iar seara nu poţi adormi decât cu televizorul deschis. Te regăseşti în descriere? Fără doar şi poate îţi asumi un risc, pentru că toate aparatele electrocasnice aflate în priză emit unde electromagnetice. Vestea bună este că, cu cât te afli mai departe de acestea, cu atât efectul câmpului electromagnetic asupra corpului este mai mic.

Şi corpul este un mic «aparat» electric

În organism există curenţi electrici de intensitate redusă în orice moment. Aceştia apar în urma reacţiilor chimice necesare funcţiilor normale ale corpului. Un exemplu ar fi impulsurile electrice transmise de nervi către creier pentru a putea vedea sau auzi. De fapt, orice reacţie biochimică, de la digestie la activitatea cerebrală, atrage după sine rearanjarea unor particule încărcate electric. Şi inima este activă din punct de vedere electric, lucru evident mai ales la electrocardiogramă.

Procesele biologice pot fi afectate


Câmpurile electromagnetice care se creează în jurul aparatelor electrocasnice influenţează corpul uman la fel cum ar influenţa orice material alcătuit din particule încărcate electric. Mai precis, aceste câmpuri determină circulaţia curenţilor de joasă frecvenţă prin corp. Forţa acestor curenţi depinde în cea mai mare parte de intensitatea câmpului electromagnetic exterior.

image

Poţi reduce  nivelul undelor electromagnetice dacă ţii laptopul pe birou şi nu pe genunchi

Dacă este suficient de puternic, acesta poate produce stimularea nervilor şi muşchilor sau poate afecta anumite procese biologice din corp. Potrivit specialiştilor din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este indiscutabil faptul că un nivel ridicat al câmpurilor electromagnetice (şi totuşi sub limita la care acestea ne pun în pericol starea de sănătate) este asociat cu o serie de reacţii biologice în corp (cum ar fi, spre exemplu, încălzirea acestuia).

Experimentele de până acum au fost realizate pe voluntari sănătoşi care au fost expuşi la un nivel al câmpului electromagnetic prezent în mod normal în mediul înconjurător. Rezultatele acestora nu au scos la iveală niciun efect evident asupra sănătăţii. Cu toate acestea, expunerile au fost de scurtă durată. De aceea, în prezent, subiectul dezbătut de oamenii de ştiinţă este: „Expunerea prelungită la câmpuri electromagnetice de joasă frecvenţă, cum sunt cele din locuinţă, prezintă riscuri asupra sănătăţii?“.

Atenţie!

Aparatele conectate la priză emit unde electromagnetice, fie că sunt pornite, fie că nu.

Mobilele, un potenţial risc

image

Despre telefoanele mobile s-au făcut diferite studii şi supoziţii, dintre care cea mai alarmantă a fost ipoteza că utilizarea pe termen lung a acestor aparate ar creşte riscul de a dezvolta tumori cerebrale maligne. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a considerat însă aceste ipoteze şi studii neconcludente. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă din domeniul oncologic atrag atenţia că telefoanele mobile sunt totuşi un potenţial risc pentru sănătate, în special pentru copii.

Potrivit cercetătorilor de la Institutul Oncologic al Universităţii Pittsburgh din Penn­sylvania, câmpul de radiofrecvenţă emis de telefoanele mobile (situat între 800 şi 2.000 megahertzi) nu are puterea de a rupe legăturile dintre molecule, aşa cum se întâmplă în cazul razelor X sau gamma. Însă câmpul emis de celulare poate creşte permeabilitatea barierei dintre sânge şi creier (care nu permite pătrunderea în creier a anumitor agenţi patogeni ce pot circula în sânge).

Staţiile electrice pot da leucemie

image

Mai multe studii internaţionale au ajuns la o concluzie comună: stâlpii-antenă de telefonie mobilă, dar şi staţiile electrice pun în pericol sănătatea persoanelor care locuiesc în apropierea lor.

Cele mai multe riscuri prezintă copiii, care pot suferi de leu­cemie din cauza expunerii îndelungate la câmpurile electromagnetice emise de aceste staţii şi de stâlpii-antenă, atrag atenţia specialiştii. Recomandările experţilor sunt ca aceste antene să nu se afle la o distanţă mai mică de 100 m de clădirile rezidenţiale sau de cele în care se află copii.

Expunerea îndelungată la unde electromagnetice stresează organismul şi poate produce modificări ireversibile în corp.

image

Specialistul nostru


Dr. Radu Braga
cercetător în neuroştiinţe Universitatea de Medicină „Carol Davila”

Undele electromagnetice acoperă un spectru foarte larg de radiaţii, fiind clasificate, în funcţie de lungimea de undă, în categorii diferite şi având, în consecinţă, efecte foarte diferite asupra organismului. Razele gamma şi razele X, cunoscute şi ca radiaţii ionizante, au capacitatea să modifice structura atomică a moleculelor din organism, conducând la distrugeri grave ale ţesuturilor.

Radiaţiile ultraviolete pot avea efecte benefice în doze mici, însă în doze mari produc arsuri ale pielii şi sunt procancerigene. Microundele, undele radio, câmpurile electromagnetice ale liniilor de înaltă tensiune pot avea consecinţe asupra organismului, dependente de timpul şi de nivelul de expunere. Numeroase studii asociază balizele (stâlpii-antenă) de telefonie mobilă cu apariţia oboselii, durerilor de cap, tulburărilor de memorie şi de somn la rezidenţii din proximitate.

image



Analize care emit raze X

image

Radiografia se realizează în cazul în care nu există altă posibilitate de investigare medicală


Radiografiile, mamografiile, tomografiile computerizate... Toate aceste teste utilizează raze X pentru a observa eventualele afecţiuni de care suferim. Cele mai noi generaţii de aparate medicale tind spre utilizarea unui nivel tot mai mic de radiaţii X, însă excesul de astfel de analize este dăunător pentru organism, în special pentru structura ADN. Dacă după o radiografie prezentăm pigmentări sau depigmentări ale pielii ori conjunctivită (iritaţie a ochilor), este posibil să ne fi expus la un nivel ridicat de radiaţii.

Computerul tomograf, cel mai iradiant

image

În cazul în care ne expunem în mod constant la un nivel prea mare de raze X, există un risc crescut ca ADN-ul celular să fie modificat şi să se formeze, prin urmare, tumori canceroase. Potrivit specialiştilor de la Colegiul American de Radiologie şi de la Societatea de Radiologie din America de Nord, doza maximă admisă de radiaţii X pe durata unui an nu trebuie să depăşească 20 miliSievert (mSv). O persoană obişnuită nu poate atinge acest nivel de radia­ţii, deoarece acesta echivalează cu 1.000 de radiografii dentare sau cu 33 de radiografii pulmonare. Cel mai mare nivel de radiaţii este emis de computerul tomograf (CT).

Însă nici atunci când facem o tomografie computerizată nu putem atinge limita maximă admisă de radiaţii, deoarece o astfel de investigaţie medicală la nivelul toracelui ne expune la doar 4-8 mSv, iar una completă (pentru tot corpul), la 10-12 mSv. Tomografiile pentru tot corpul se realizează numai în condiţiile în care persoana a suferit traumatisme multiple. Specialiştii recomandă realizarea acestui tip de investigaţii doar în situaţiile în care nu există altă posibilitate de depistare a anumitor afecţiuni. În plus, este de preferat ca radiografiile să fie efectuate cu aparatură de ultimă generaţie.

Constantă

Ne expunem la o radiaţie de 3 mSv pe an din cauza materialelor radioactive din mediul înconjurător.

Cum limitezi pericolele

image

- Scoate din priză toate aparatele electrocasnice pe care nu le foloseşti, deoarece ele emit unde electromagnetice şi atunci când sunt oprite.
- Nu ţine televizorul sau calculatorul în camera în care dormi. Sau nu adormi cu televizorul aprins.
- Păstrează o distanţă de minimum 30 de centimetri de aparatele electrice pe care le foloseşti, deoarece la această distanţă câmpul electromagnetic nu mai este atât de puternic.
- Nu-i da copilului tău propriul telefon mobil. Riscurile utilizării în exces a acestor aparate este mai mare în cazul celor mici decât în cazul adulţilor.
- Limitează pe cât posibil convorbirile la telefonul mobil. Iar dacă acest lucru nu este posibil, foloseşte accesoriile hands free. Cu cât ţii celularul mai departe de corp, cu atât câmpul electromagnetic este mai puţin puternic. De exemplu, dacă ţii mobilul la 5 cm de corp, intensitatea câmpului scade cu 75 la sută, iar dacă îl ţii la o distanţă de un metru, scade cu 98 la sută.

image

- Nu adormi cu telefonul mobil în pat sau pe noptieră.
- Evită să foloseşti telefonul mobil atunci când semnalul este slab, deoarece acesta va folosi mai multă energie pentru a încerca să se conecteze la reţea.
- Nu ţine laptopul pe genunchi, mai ales dacă foloseşti internet Wi-fi (fără cablu). Câmpul de radiofrecvenţă emis de astfel de aparate este aproximativ egal cu cel emis de cuptoarele cu microunde (2.400 Mhz), dar undele sunt scurte şi puternice.

Efectele cele mai dezastruoase ale radiaţiilor X se înregistrează la embrion. De aceea, femeilor însărcinate le sunt interzise radiografiile.

image

Specialistul nostru


Dr. Rareş Nechifor
specialist în radiologie intervenţională Spitalul Universitar de Urgenţă București

Expunerea la radiaţiile X cu care se fac radiografiile şi tomografiile computerizate trebuie redusă la minimum. Radiografiile şi CT-ul trebuie efectuate numai dacă este absolută nevoie şi numai la indicaţia medicului. Ele sunt interzise femeilor însărcinate, în mod absolut, în primele trei luni de sarcină.

Copiii mici aflaţi în perioada de creştere trebuie protejaţi mai mult decât adulţii. Unele structuri, cum sunt ochii sau gonadele, sunt cele mai vulnerabile părţi ale corpului la razele X şi trebuie protejate în timpul investigaţiilor. Cel mai mare risc al expunerii la raze X îl reprezintă efectul mutagen, adică apariţia cancerului. Acest risc creşte cu doza la care suntem expuşi, dar nu există o limită inferioară de siguranţă documentată ştiinţific.

image
image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite