Băutura care poate contribui la menținerea masei musculare. Ce alte beneficii mai are
0Mulți oameni își încep ziua cu o ceașcă de cafea. Cunoscută pentru efectul energizant, cafeaua are și numeroase beneficii asupra sănătății. Conform cercetărilor, cafeaua poate îmbunătăți sănătatea creierului, a inimii și a intestinelor.

Potrivit unui studiu, cafeaua poate ajuta inclusiv la menținerea masei musculare. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem în jur de 5% la fiecare 10 ani din masa musculară. Acest lucru se întâmplă după vârsta de 30 de ani și vine cu efecte mai puțin plăcute, precum predispoziția la fracturi, relatează The Telegraph.
Cu toate acestea, oamenii de știință, care au studiat datele privind consumul de cafea și masa musculară în rândul a peste 8.000 de adulți din SUA, au descoperit că cei care consumau minimum două căni de cafea pe zi (240 ml) aveau cu aproximativ o zecime mai mulți mușchi în comparație cu cei care nu beau deloc.
„Acest efect ar face o mare diferență în ceea ce privește fragilitatea și forța musculară și ar face o mare diferență în ceea ce privește sănătatea metabolică, deci tendința spre diabetul de tip 2”, a afirmat profesorul Keith Godfrey, șeful departamentului de nutriție, stil de viață și metabolism de la Centrul de cercetare biomedicală Southampton al Institutului național pentru sănătate și îngrijire (NIHR).
Deși studiul nu demonstrează că această licoare este responsabilă de creșterea masei musculare și sunt necesare mai multe cercetări, savanții sunt de părere că există mecanisme plauzibile în spatele descoperirii lor.
Oamenii de știință au susținut că acest lucru s-ar putea întâmpla deoarece cafeaua crește autofagia, adică procesul prin care celulele noastre se descompun și apar altele noi. Acest proces este extrem de important pentru menținerea mușchilor.
În plus, și proprietățile antiinflamatori ale cafelei ar putea avea un rol, întrucât este cunoscut faptul că inflamația degradează mușchii.
Un compus din cafea numit trigonelină ar putea fi, de asemenea, responsabil, susține profesorul Godfrey. Potrivit cercetărilor sale, nivelul mitocondriilor este mai scăzut la persoanele cu masă musculară redusă, dar trigonelina contracarează acest lucru.
De asemenea, cafeaua poate preveni apariția diabetului de tip 2 și a cancerului, conform unor studii.
„Cafeaua pare să fie foarte bună pentru fiecare organ”, a declarat Justin Stebbing, profesor de științe biomedicale la Universitatea Anglia Ruskin. Totuși, acest lucru este valabil doar în cazul în care nu optezi pentru variantele pline de zahăr și sirop.
Beneficiile asupra creierului
Cafeaua ne poate spori concentrarea și vigilența, însă pe termen scurt. Această licoare, consumată frecvent în prima parte a zilei, a fost asociată și cu îmbunătățirea sănătății cognitiv și a memoriei.
Conform studiilor, cafeaua poate proteja împotriva acumulării de proteine în creier, numite amiloid și tau, care sunt toxice și asociate demenței. Savanții au descoperit că acest lucru se datorează unor compuși numiți fenilindani, care sunt produși atunci când boabele de cafea sunt prăjite.
Sănătatea inimii
Pe termen scurt, consumul excesiv de cafea poate duce la creșterea ritmului cardiac. Însă consumul a câteva cești pe zi poate proteja inima pe termen lung.
Conform unui studiu, față de cei care nu beau cafea, pentru fiecare ceașcă de cafea băută pe săptămână, riscul de insuficiență cardiacă a scăzut cu 7 %, iar riscul de accident vascular cerebral a scăzut cu 8 %. Experții pun acest efect pe seama celor peste 100 de compuși biologic activi.
De asemenea, cafeaua nefiltrată conține compuși uleioși numiți diterpene, care pot crește colesterolul.
Sănătatea intestinală
Bacteriile bune din intestin sunt esențiale, iar consumatorii de cafea tind să aibă mai multe decât cei care nu beau această licoare, conform cercetărilor.
În opinia experților, acest lucru s-ar putea datora, în parte, faptului că licoarea este bogată în fibre, conținând aproximativ 1,5 g per ceașcă. Adulții sunt sfătuiți să consume 30 g de fibre pe zi.
Sănătate mintală
În afară de faptul că ne face să ne simțim instant mai vioi, atenți și plini de energie, cafeaua pare să aibă efecte de lungă durată asupra sănătății mintale.
Potrivit unei analize, riscul de depresie a fost cu un sfert mai mic în rândul celor care beau patru cești și jumătate pe zi, comparativ cu cei care beau mai puțin de o ceașcă. Cercetătorii au sugerat că acest lucru ar putea fi atribuit cofeinei care stimulează secreția neurotransmițătorilor din creier, cum ar fi „hormonul fericirii”, dopamina.
Totuși, consumul de cafea poate duce și la anxietate, neliniște și insomnie.
Cancer
Există studii care au arătat că anumite tipuri de cancer, inclusiv cele de la nivelul ficatului, uterului și gurii, sunt mai puțin frecvente în rândul băutorilor de cafea. Specialiștii sunt de părere că doi fitonutrienți găsiți în cafea, numiți cafestol și kahweol, ar putea fi responsabili. Acestea se numără printre cele mai puternice substanțe chimice care elimină compușii cancerigeni.
Acidul cafeic și acidul clorogenic ar preveni dezvoltarea cancerului prin neutralizarea radicalilor liberi.
Diabetul de tip 2
O greutate sănătoasă, exercițiile fizice și o dietă echilibrată sunt principalele metode pentru reducerea riscului de diabet de tip 2, dar și consumul de cafea ar putea fi de ajutor.
Conform unei analize, persoanele care beau o ceașcă de cafea pe zi aveau cu 8% mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu persoanele care nu beau cafea.
Oamenii de știință au sugerat că acizii din cafea pot îmbunătăți nivelul zahărului din sânge, în timp ce conținutul ridicat de magneziu poate oferi o protecție suplimentară.