Bețișoarele de urechi sunt folosite greșit de majoritatea populației. Medicii spun că pot produce probleme serioase de sănătate
0Medicii trag un semnal de alarmă și spun că bețișoarele de urechi sunt folosite incorect de majoritatea populației. Acestea pot cauza probleme grave de sănăte, precum spargerea timpanului, micoze, leziuni și chiar pierderea auzului.
Bețișoarele de urechi sunt un accesoriu de igienă obișnuit al unei persoane din secolul XXI. Cu ajutorul lor se efectuează igiena urechii și mai ales se îndepărtează excesul de ceară sau cerumen, așa cum apare în literatura de specialitate medicală. Culmea, însă, majoritatea populației nu știe cum să le folosească. Medicii atrag atenția și spun că aceste bețișoare de urechi sunt foarte periculoase pentru sănătate dacă nu sunt utilizate cum trebuie. Mai ales în cazul copiilor. Iar specialiștii ORL spun că au destule cazuri de copii victime ale folosirii improprii a bețișoarelor de urechi.
”Nu le recomand”
Medicul Codrin Grozavu, specialist ORL la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean "Mavromati" Botoșani spune că bețișoarele de urechi pot deveni foarte periculoase dacă nu sunt folosite cum trebuie. Mai precis, acestea nu trebuie introduse în interiorul urechii, așa cum fac majoritatea, ci curățat doar pavilionul extern al urechii. „Nu le recomand. Ele au fost gândite pentru uz extern, adică pentru curățarea pavilionului urechii și nu au fost gândite pentru a fi introduse în conduct”, spune Codrin Grozavu. În plus, pot fi utilizate doar pentru a reduce excesul de ceară care apare la maringea conductului, dar în niciun caz introducerea bețișoarelor pe acel canal auditiv. Pericolele sunt multiple, spun specialiștii. Odată introduse pe canalul auditiv, bețișoarele pot împinge ceara formată către timpan. Împingerea repetată, prin „curățarea” urechii, prin introducerea bățului pe canal, duce la ruperea timpanului și afectarea gravă a auzului.
”Favorizează apariția dopului de cerumen și bineînțeles diverse leziuni la nivelul urechii și timpanului”, adaugă Codrin Grozavu. În practica curentă, medicul Codrin Grozavu a avut multe cazuri de tratat, cu leziuni produse din cauza folosirii inadecvate a bețișoarelor de urechi. „Foarte multe cazuri la copii. Atenție, mămici! Nu introduceți bețișoare în urechile copiilor. Copilul se mișcă, mama încearcă să-i curețe după baie, se mișcă, sparge timpanul”, precizează medicul botoșănean. În plus, folosirea frecventă și mai ales incorectă a bețișoarelor de urechi poate să ducă la apariția de leziuni, dar și a unor micoze, care se tratează greu și într-un timp îndelungat. Se recomandă ca bețișoarele de urechi se fie utilizate doar o singură dată, apoi aruncate.
Ceara din ureche este benefică
Contrar unor păreri populare, ceara din ureche este benefică pentru sănătatea și protecția urechii. Mai precis, nu permite bacteriilor să intre în aparatul auditiv intern, dar are și rolul de a menține PH-ul optim din ureche, prevenind apariția otitelor. Conform părerii medicilor, cerumenul este, de fapt, un mecanism de autoapărare, care ne protejează de agenți patogeni dar menține și echilibrul chimis al urechii, având proprietății antibacteriene. Dacă există un exces și se formează dopul de ceară, acela poate fi îndepărtat de un specialist ORL. Excesul de cerumen care apare la suprafața canalului auditiv se șterge cu un prospop puțin umed. Iar bețișoarele de urechi pot fi utilizate pentru curățarea pavilionului.