Un gastroenterolog explică la ce te mai ajută cafeaua de dimineață: „Îți trezește colonul și generează contracții”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cafeaua stimulează creierul prin creșterea energiei. În plus, conține un hormon care mărește motilitatea intestinelor. Astfel, este posibil să te facă să mergi la toaletă, imediat ce ajunge în sistemul tău digestiv.

Cafeaua ajută digestia FOTO: Shuterstock
Cafeaua ajută digestia FOTO: Shuterstock

Potrivit eatingwell.com, cafeaua îți „trezește colonul și generează contracții”, astfel în doar câteva minute s-ar putea să mergi la toaletă. Mintea ta nu este singurul lucru care doarme în fiecare noapte. Când te culci, funcția ta digestivă încetinește. Iar când te trezești, primul lucru pe care îl mănânci sau bei reactivează sistemul digestiv. Când cafeaua este prima parte a dietei tale zilnice, îți activează instantaneu funcționarea colonului.

Contracțiile musculare și relaxarea sistemului digestiv, cunoscute și sub denumirea de peristaltism, fac corpul să miște alimente prin colon. Conform unei analize din 2020, publicată în revista Nutrients, aceste contracții pot începe în patru minute de la consumul de cafea. 

Cafeaua stimulează hormonul gastrină

Cafeaua crește producția de gastrină, un hormon responsabil cu mișcarea alimentelor prin tractul digestiv. Pe măsură ce cafeaua de dimineață îți energizează mintea, de asemenea, pornește numeroase funcții ale corpului, scrie g4food.

Potrivit unei analize din 2022 de la Nutrients, cafea stimulează în mod specific producția de gastrină (unul dintre hormonii responsabili de motilitatea gastrică, adică mișcarea alimentelor prin tractul digestiv).

„Cafeaua poate provoca mișcări intestinale, deoarece conține acizi care cresc hormonul gastrină”,spune dr. Andrew Boxer, medic gastroenterolog.

Gastrina generează contracții musculare involuntare în stomac (peristalsis), care pot provoca mișcare în intestine. Acest efect asupra colonului este bine cunoscut. Mai mult, unii medici recomandă pacienților, după o intervenție chirurgicală colorectală, pentru a-și relua mișcarea intestinală, să bea o cafea.

Potrivit medicilor, cafeaua stimulează nivelul colecistochininei, un hormon ce mărește motilitatea intestinelor

„Cofeina crește hormonii gastro-intestinali, cum ar fi CCK (colecistokinina), gastrina și motilina, care pot crește motilitatea intestinelor și pot ajuta la contracția mușchilor netezi”, spune Boxer.

Colecistokinina crește, de asemenea, producția de bilă în intestinul subțire pentru a împinge deșeurile mai repede, conform StatPearls. Dacă bei mai multă cafea decât de obicei, cantitatea mai mare de colecistochinină ar putea face ca mișcarea intestinală să aibă loc mai rapid.

De asemenea, omentul zilei în care bei cafea contează, deoarece sistemul tău digestiv este mai sensibil în anumite momente. Sistemul gastrointestinal are o activitate crescută dimineața, pe măsură ce trece de la ritmurile circadiene nocturne la vigilență, conform unui studiu din 2020 publicat în Journal of Clinical Gastroenterology. Dacă bei cafea în timp ce stomacul tău este mai activ, poate duce la mișcări intestinale mai rapide.

Cafea normală sau fără cofeină?

Deși cofeina nu este singura componentă care crește nevoia de a merge la toaletă, este cu siguranță unul dintre factori. Cofeina stimulează mușchii sistemului digestiv, inclusiv a colonului, ceea ce poate crește mișcarea scaunului prin intestine și poate duce la mișcări intestinale mai frecvente.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite