Antrenamentele simple de acasă sunt mai bune pentru tensiunea arterială decât alergatul | STUDIU

0
Publicat:

Mersul la alergat, la plimbare sau cu bicicleta a fost mult timp promovat de medici ca fiind cea mai bună modalitate de a scădea tensiunea arterială. Dar acum, un studiu a descoperit că alte activități și antrenamente care pot fi făcute acasă sunt de fapt mai bune la prevenirea afecțiunii.

Poziția wall sit este cea mai utilă pentru tensiune  FOTO Shutterstock
Poziția wall sit este cea mai utilă pentru tensiune FOTO Shutterstock

Așa-numitele exerciții izometrice, care implică menținerea anumitor poziții cu dificultate ușoară timp de câteva minute la un moment dat, s-a descoperit că reduc tensiunea arterială cu 80% mai mult decât exercițiile în aer liber, scrie The Telegraph.

Oamenii de știință de la Universitatea Canterbury Christ Church din Marea Britanie au analizat peste 200 de studii care au analizat o serie de exerciții și modul în care acestea au influențat tensiunea arterială.

Exercițiul în aer liber, despre care medicii spun că este cel mai bun pentru prevenirea hipertensiunii, s-a dovedit că reduce tensiunea arterială în medie cu 4,49/2,53 mmHg.

Antrenamentul izometric, cel mai bun

Cu toate acestea, s-a constatat că antrenamentul izometric scade presiunea sistolica – atunci când inima este contractată – cu 8,24 mmHG (cu 83% mai mult decât cardio) și diastolică – între bătăi – cu patru unități (cu 58% mai bună).

Datele a peste 15.000 de persoane adunate din diferite studii efectuate între 1990 și 2023 au constatat că ridicarea greutăților și antrenamentele de mare intensitate, cunoscute sub numele de HIIT, au redus tensiunea arterială cu o cantitate similară cu cea cardio.

Cel mai eficient exercițiu pe care îl putea face o persoană s-a constatat a fi ala-numitul „wall sit”, arată datele. Pentru asta, persoana stă cu spatele lipit de un perete, în timp ce abordează o poziție ca și cum ar sta pe scaun, însă fără niciun alt sprijin.

Dr Jamie O’Driscoll, autorul principal al studiului, a declarat pentru The Telegraph că „execuția a patru ședințe de două minute în poziția wall sit (cu două minute de odihnă între ele) de trei ori pe săptămână este o modalitate eficientă de a reduce tensiunea arterială”.

 „Exercițiile izometrice pot fi efectuate în propria casă sub forma unei ghemuiri pe perete sau a unei mâneruri”, a adăugat el.

Testul de mâner, verificat pe piloți

Testul de mâner, care implică strângerea unui dinamometru, este conceput pentru a fi ținut timp de câteva minute la un efort de 3/10.

Beneficiile exercițiului pentru tensiune arterială au fost descoperite pentru prima dată în urmă cu aproximativ 50 de ani, când piloții de luptă au continuat să leșine din cauza forțelor G mari din avioanele F-16. Aceste exerciții i-a ajutat să rămână treji prin creșterea temporară a tensiunii arteriale. Studiile ulterioare au descoperit că acești oameni au avut beneficii pe termen lung sub formă de scădere a tensiunii arteriale.

Cercetătorii au spus că recomandările actuale de exerciții pentru prevenirea și tratamentul hipertensiunii arteriale se bazează pe „date mai vechi” și sugerează că ar putea fi timpul să revizuim ghidurile actuale.

 „În general, antrenamentul cu exerciții izometrice este cel mai eficient mod de reducere a tensiunii arteriale sistolice și diastolice”, potrivit studiului.

 „Aceste constatări oferă un cadru cuprinzător, bazat pe date, pentru a sprijini dezvoltarea de noi recomandări privind ghidurile de exerciții pentru prevenirea și tratamentul hipertensiunii arteriale.”

Hipertensiunea, riscuri pentru sănătate

Pentru un adult, tensiunea arterială crescută este considerată a fi de la 140/90 mmHg.

Atunci când tensiunea arterială a unei persoane este prea mare, aceasta pune o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge, a inimii și a altor organe, cum ar fi creierul, rinichii și ochii.

Tensiunea arterială crescută persistentă poate duce la o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv atacuri de cord, accident vascular cerebral și demență vasculară.

Deși există medicamente care pot ajuta, oamenii pot face o serie de schimbări în stilul de viață pentru a le ajuta să scadă tensiunea arterială, inclusiv exerciții fizice regulate, pierderea în greutate, reducerea consumului de cofeină, alcool și sare.

Studiul este publicat în British Journal of Sports Medicine.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite