Alimentul cu multe proteine și puțină grăsime pe care trebuie să îl consumăm: „Este considerată o super-brânză”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este slabă, fără gust și fără sare, dar extrem de nutritivă și ușor de digerat. Iar pentru cei cu probleme de inimă și colesterol crescut e indicată cea mai neobișnuită formă de brânză. Medicul Mihaela Bilic explică de ce e bine să consumăm urdă.

Urda, un aliment plin de substanțe nutritive FOTO Shutterstock
Urda, un aliment plin de substanțe nutritive FOTO Shutterstock

„Cine știe ce este urda?

Urda, o știu ciobanii, este un produs care se obține din coagularea zerului rămas după fabricarea altor forme de brânză (telemea, cașcaval, brânză de vaci). Pe zer l-ați văzut și voi cu siguranță dacă ați făcut vreodată brânză proaspătă în casă. Este acel lichid gălbui care rămâne și pe care de obicei îl aruncăm. Acest zer conține în principal apă și proteine din lapte, dar nu are niciun strop de grăsime.

Pe vremuri era folosit pentru hrănirea altor animale din gospodărie (porci, oi), sau din el se făcea urdă. Mult timp urda a fost considerată un fel de brânză de mâna a doua, fără gustul și savoarea pe care le are telemeaua. Obținută prin coagularea proteinelor rămase în zer, urda este considerată în prezent o super-brânză, cu virtuți ce sunt la mare modă: are multe proteine, puțină grăsime și sare mai deloc”, explică medicul într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare.

Amestecată cu smântână sau unt

Pentru un gust deosebit, nutriționistul spune că cel mai bine urda trebuie amestecată cu smântână sau puțin unt.

În funcție de cât de bine e scursă, urda poate să fie fadă, sfărâmicioasă și aproape înecăcioasă, de aceea de multe ori trebuie amestecată cu un pic de smântână sau unt. În varianta italienească se numește ricotta și este o bunătate de brânză, gustați și îmi veți da dreptate!”, arată medicul.

În prezent, în magazine, urda există sub formă de ricotta, un aliment delicios.

Acum există și în România producători care fac urdă tip ricotta, are consistență untoasă fără să fie grasă, e fină și delicată, cu un gust de lapte fiert în tuci la foc de lemne. Fie că o mâncați ca atare sau pusă în paste, pizza sau prăjituri, cu ricotta o să aduceți pe masă gustul de lapte de la țară, cu miros de fum și fân… Încă o dovadă că povestea laptelui nu se termină niciodată!”, explică Mihaela Bilic,

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite