Șampania, ciocolata și stridiile, printre afrodiziacele populare de Valentine's Day. Care funcționează cu adevărat?

0
Publicat:

Cu dragostea în aer, s-ar putea să căutați câteva alimente care să vă ducă mai repede în atmosfera de Valentine's Day. Șampania, ciocolata, căpșunele, rodiile și stridiile sunt printre cele mai populare afrodiziace. Dar oare chiar funcționează? Yahoo Life a încercat să răspundă la întrebare cu ajutorul experților.

Șampania este asociată cu romantismul. FOTO Shutterstock
Șampania este asociată cu romantismul. FOTO Shutterstock

De-a lungul secolelor, multe alimente și ierburi au fost ridicate la rangul de afrodiziace naturale, considerându-se că sporesc dorința sexuală, excitarea sau plăcerea.

Principalele moduri în care acționează afrodiziacele sunt creșterea fluxului sanguin, echilibrarea hormonilor sexuali și întărirea pereților vaselor de sânge, explică, pentru Yahoo Life, Lisa Davis, gazda și producătoarea podcastului Health Power și autoarea cărții Superalimente senzuale și practici afrodisiace pentru o sănătate și o conexiune sexuală supremă”.

Totuși, concluziile cercetărilor cu privire la puterea afrodiziacelor sunt împărțite.

„În timp ce unele persoane pot experimenta o excitație sau un libido sporit după ce au consumat anumite afrodiziace, eficacitatea acestora este adesea subiectivă și influențată de factori precum efectul placebo, gândurile și comportamentele psihologice și variațiile în reacțiile fizice ale indivizilor", spune, pentru Yahoo Life, Julie Pace, dietetician specializat în nutriție funcțională pentru femei.

Afrodiziacele funcționează?

Potrivit specialistei, dorința sexuală este complexă și poate fi influențată de numeroși factori, dincolo de alegerile alimentare sau de suplimentele pe bază de plante.

„Alți factori, cum ar fi nivelul de stres, afecțiunile medicale, nivelul hormonilor, preferințele individuale și intimitatea cu partenerul pot avea un impact asupra dorinței sexuale mai mult decât orice potențial afrodiziac", explică Julie Pace.

Lisa Davis recomandă, pentru sănătatea sexuală, includerea în dieta zilnică a alimentelor bogate în antioxidanți, flavonoide, oxid nitric, zinc, magneziu și grăsimi sănătoase.

Ce spun experții și știința despre cele mai populare afrodisiace 

Recomandarea pornește de la faptul că antioxidanții pot crește nivel testosteronului, care este vital pentru apetitul sexual și producția de spermă la bărbați și joacă un rol în influențarea dispoziției și a libidoului la femei, în timp ce dietele prea sărace în grăsimi pot, de fapt, să scadă nivelul de testosteron la bărbați.

De asemenea, flavonoidele și oxidul nitric, cu rol neurotransmițător, ajută la relaxarea vaselor de sânge și la creșterea fluxului sanguin, sporind șansele de excitare.

Lisa Davis spune că dacă vrei ca afrodiziacele să facă diferența în viața ta sexuală, trebuie să le încorporezi în dieta ta în mod regulat, nu doar de Ziua Îndrăgostiților, dar precizează că nu strică să te distrezi și să le adaugi la o masă romantică, din când în când.

Stridiile

Stridiile sunt probabil cel mai cunoscut afrodiziac. Sunt bogate în zinc, care ajută la echilibrarea hormonilor sexuali, sprijină atât producția de spermă, cât și pe cea de testosteron și păstrează sănătatea prostatei. La femeile aflate la postmenopauză, zincul a fost asociat cu îmbunătățirea funcției sexuale, a dorinței și a satisfacției.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ciocolata

Ciocolata pare a fi alimentul romantic suprem, dacă ne luăm după vânzări. Este plină de nutrienți, inclusiv antioxidanți, flavonoide și feniletilamină, o substanță chimică care stimulează serotonina (despre care se știe că mărește plăcerea sexuală) și endorfinele.

Cercetările rămân însă limitate în ceea ce privește susținerea excitării sexuale.

Un studiu a constatat chiar că femeile care mănâncă mai multă ciocolată au raportat mai puțin interes pentru sex, probabil pentru că ciocolata le satisface nevoia de sex.

Dacă totuși doriți să testați ciocolata ca afrodiziac, Davis recomandă să alegeți ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao pentru cele mai multe beneficii.

Căpșunele

Căpșunele sunt adesea asociate cu romantismul.

Vitamina C, pe care o conțin din plin, ajută la creșterea fluxului sanguin pentru sănătatea inimii și excitarea sexuală. Căpșunele sunt, de asemenea, pline de antioxidanți și magneziu.

Șampania și vinul

Șampania și vinul sunt adesea asociate cu romantismul. Și, într-adevăr, consumul moderat de alcool a fost legat de senzația de excitare. Dar, în timp ce alcoolul te poate ajuta să te simți relaxat și mai încrezător, prea mult alcool a fost asociat cu o scădere a funcției sexuale și cu o mai mare dificultate în atingerea orgasmului, în special în cazul femeilor.

Smochinele

Smochinele sunt bogate în flavonoide, care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, dar sunt, de asemenea, bogate în magneziu și aminoacizi esențiali, ambele legate de producția de hormoni sexuali și de îmbunătățirea circulației.

În plus, se știe că magneziul ajută la reducerea anxietății și ajută la îmbunătățirea somnului, lăsându-vă mai odihnit și mai relaxat.

Mierea

Unele cercetări arată că mierea poate crește nivelul de testosteron și reduce stresul oxidativ, care poate deteriora celulele și țesuturile, la bărbați.

Ardeiul iute 

Capsaicina conținută de ardeii iuți poate ajuta la creșterea libidoului, deoarece îmbunătățește circulația sângelui în tot corpul, deși nu există suficiente cercetări pentru a susține afirmațiile potrivit cărora îmbunătățește erecțiile și orgasmul.

Capsaicina conținută de ardeii iuți poate ajuta la creșterea libidoului. FOTO Shutterstock
Capsaicina conținută de ardeii iuți poate ajuta la creșterea libidoului. FOTO Shutterstock

Merele

Un studiu efectuat pe mai mult de 700 de femei italiene cu vârste cuprinse între 18 și 43 de ani a concluzionat că cele care au mâncat un măr zilnic au raportat niveluri mai ridicate ale funcției sexuale și lubrifierii decât cele care nu au mâncat mere în mod regulat.

Rodiile

Rodiile au un conținut important de antioxidanți și sunt asociate de mult timp cu fertilitatea. Un mic studiu a arătat că băutul sucului pur de rodie a crescut nivelul de testosteron și a scăzut nivelul de cortizol, adică de stres, atât la bărbați, cât și la femei, contribuind la creșterea dorinței sexuale.

Este sau nu recomandat să încercați afrodiziacele?

Trebuie subliniat că majoritatea studiilor despre afrodiziace nu au dovezi de calitate și este nevoie de mai multe cercetări cu privire la cât de eficiente sunt, de fapt, ca stimulent sexual. Dar există cu siguranță beneficii pentru sănătate în cazul consumului majorității acestor alimente. 

Poți începe cu o cantitate mică pe care să o ajustezi în funcție de toleranța și răspunsul organismului, spune, pentru Yahoo Life, Vandana Sheth, dietetician/nutriționist.

Specialista recomandă consultarea unui medic atunci când iei medicamente, pentru a te asigura că acestea nu interferează cu afrodiziacele naturale .

Chiar dacă funcționează sau nu pentru tine, experții sunt de acord că afrodiziacele alimentare pot fi ceva distractiv și gustos, concluzionează Maxine Yeung, dietetician și antrenor de sănătate și wellness certificat.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite