Motivele libidoului scăzut la femei. Cum îți poți crește apetitul sexual

0
Publicat:

Libidoul, sau dorința sexuală, este un subiect complex care poate fi influențat de numeroși factori, de la stres și sănătate mentală până la probleme fizice. Femeile, în special cele aflate în premenopauză, ajung să își piardă apetitul, însă există medicamente și suplimente alimentare care pot fi de ajutor.

Există numeroși factori ce pot duce la un libido scăzut FOTO Shutterstock
Există numeroși factori ce pot duce la un libido scăzut FOTO Shutterstock

Ce este libidoul?

Libidoul se referă la apetitul sexual sau dorința cuiva de a avea contact intim, iar conform experților de la VerywellHealth, nu este ceva ce poate fi măsurat cu un test, ci este totul despre cum simte fiecare.

În timp ce unii oameni pot avea un libidou mai ridicat sau mai scăzut în general, nu există o normă stabilă. De asemenea, libidoul poate fluctua din cauza a diverși factori, cum ar fi stresul, atât cel de mediu, cât și cel emoțional.

Dorința spontană versus dorința receptivă

Contrar culturii populare care sugerează că dorința sexuală este instantanee, experții explică două tipuri de dorință: spontană și receptivă. Dorința spontană apare adesea în primele etape ale unei relații, alimentată de evenimente biochimice numite „faza de limerence”.

În estență, această fază înseamnă că ajungi să dezvolți o obsesie pentru noua persoană. Psihologul sexual, Laurie Mintz, a explicat că durata este de șase luni până la doi ani, notează Yahoo! Life.

În timp, mulți oameni trec la dorința receptivă, care implică deschiderea la ideea de sex din motive diferite, precum apropierea de partener.

Asexualitatea - O orientare sexuală distinctă

Este important să nu confundăm libidoul scăzut cu asexualitatea, o orientare sexuală în care o persoană nu experimentează atracție sexuală deloc. Asexuații nu simt dorința de a avea relații sexuale și nu sunt atrași sexual de alți oameni.

Opțiuni pentru libidoul scăzut la femei

Dacă femeile se confruntă cu libidou scăzut, există opțiuni medicale precum Addyi și Vyleesi, aprobate de FDA. Addyi crește dorința sexuală și trebuie luat zilnic, în timp ce Vyleesi, administrat prin injecție, acționează în 45 de minute.

Flibanserin, numele de marcă pentru care este Addyi, a fost aprobat de Food and Drug Administration numai pentru femeile aflate în premenopauză. Studiile clinice arată că, după opt până la 12 săptămâni, crește dorința de a face sex, potrivit dr. Lauren Streicher, profesor de obstetrică și ginecologie la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern. Medicamentul trebuie luat zilnic și funcționează prin abordarea neurotransmițătorilor care joacă un rol în dorința sexuală; nu este o soluție instantanee.

Vyleesi, numele de marcă al bremelanotidei, este, de asemenea, aprobat de FDA pentru a ajuta femeile cu libido scăzut. Cu toate acestea, spre deosebire de Addyi, Vyleesi este un medicament la cerere care funcționează prin injectare în coapsă sau abdomen în 45 de minute. Potrivit Verywell Health, Vyleesi este un receptor de melanocortină care funcționează prin activarea „anumitor substanțe naturale din creier care afectează starea de spirit și gândirea”.

Testosteronul nu este aprobat de FDA în scopul creșterii apetitului sexual. Totuși, Streicher susține că acesta poate fi sigur și eficient, atâta timp cât mergi la un medic care poate obține doza corectă, „deci să nu ai parte de efecte adverse precum creșterea părului și acnee.”

„Nu vrei să împrumuți testosteronul partenerului tău de sex masculin, deoarece femeile au nevoie de aproximativ o zecime din nivelurile lor de testosteron”, notează ea.

Suplimente și alimente pentru stimularea libidoului

Există suplimente și alimente care pretind că stimulează libidoul.

Poate ați auzit că stridiile sunt un afrodisiac. Motivul? Stridiile sunt bogate în zinc, un oligomineral crucial pentru producerea de testosteron. Scoicile precum scoici și crabi au, de asemenea, un conținut ridicat de minerale, la fel ca fasolea, cajuul, brânza tofu și diferite verdețuri.

De asemenea, puteți apela la suplimente pentru libido sau suplimentele cu L-arginină. Cu toate acestea, experții sunt sceptici cu privire la eficacitatea lor reală, iar consultarea cu medicul înainte de utilizare este esențială.

Tulburări sexuale la femei

Anorgasmia, tulburarea orgasmică, și tulburarea de interes/excitație sexuală feminină sunt aspecte care pot afecta experiența sexuală a femeilor. Terapeuții sexuali pot ajuta prin încurajarea practicilor de masturbare și prin identificarea soluțiilor adecvate.

„Este normal ca dorința cuiva de a scădea atât cu vârsta, cât și cu durata unei relații”, spune Laurie Mintz.

În concluzie, dorința sexuală este un aspect complex și individual al vieții noastre, iar gestionarea ei implică înțelegerea și acceptarea schimbărilor naturale. Consultarea cu profesioniști și comunicarea deschisă cu partenerul pot juca un rol crucial în menținerea unei vieți sexuale sănătoase și satisfăcătoare.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite