Calitățile care sunt mai atractive decât aspectul nostru fizic. Ce caută, cu adevărat, oamenii care vor o relație

0
Publicat:

Deși aspectul poate conta pentru prima impresie, s-ar putea ca ceea ce este în interior să fie de fapt ceea ce contează, arată BBC Future, subliniind că înfățișarea și senzualitatea ocupă un loc mijlociu în sondajele privind caracteristicile preferate de oameni.

Cuplu. FOTO Shutterstock
Cuplu. FOTO Shutterstock

Mai mult, succesele materiale se numără printre calitățile atractive cel mai puțin importante, dacă ne luăm după sondaje. Bărbații și femeile își doresc ca parteneri persoane inteligente, extrovertite, agreabile, aceste trăsături având un scor constant mai mare decât atracția fizică. 

Personalitatea, mai importantă decât aspectul fizic

Potrivit lui Jess Alderson, co-fondator al aplicației de dating So Syncd, care cere utilizatorilor să completeze un test psihometric, personalitatea e mai importantă decât aspectul fizic. Dintr-un eșantion de peste 1.000 de utilizatori pus la dispoziția BBC Future, aproape 90% au preferat personalitatea în detrimentul aspectului fizic.

Măsurarea personalității cuiva poate fi însă dificilă. Totuși, testele psihometrice, deși imperfecte, pot arăta asemănările și diferențele dintre oameni și pot contura o imagine generală a personalității oamenilor.

Agreabilitatea, care este un indicator al abilităților interpersonale ale unei persoane (sau cât de grijulii și plini de compasiune sunt), joacă un rol important pentru ambele sexe în evaluarea inițială a dorinței unei persoane și este cel mai puternic predictor al satisfacției actuale și viitoare a relației și singurul predictor semnificativ al dizolvării unei relații.

Fie că vorbim de bărbați, fie că ne referim la femei, atractivitatea fizică trebuie să fie cuplată cu agreabilitatea pentru a prezice dorința de a avea o relație serioasă.

A fi o persoană plăcută este „indispensabil pentru relații armonioase pe termen lung", spune Greg Webster, profesor de psihologie la Universitatea din Florida, SUA. adăugând că intrarea într-o relație cu cineva pe care îl considerăm antipatic ar fi problematică.

Ne potrivim mai bine cu cei care au personalități similare sau cu cei care au personalități diferite?

Percepția noastră asupra propriei personalități și a celorlalți este modelată de cadrul nostru de referință, spune Webster. Persoanele mai agreabile, de exemplu, tind să vadă alți oameni ca fiind amabili și prietenoși, și viceversa, iar noi suntem atrași de persoanele care împărtășesc valori similare cu noi.  Astfel, ne-am putea potrivi cu persoane care au personalități foarte asemănătoare cu a noastră.

Dar și unele diferențe de personalitate ar putea fi atrăgătoare. De exemplu, preferăm să facem parte din echipe ale căror niveluri de extraversiune sunt opuse celor ale noastre, ceea ce ar putea scoate la iveală diferite calități din noi.

„Aș avea o rezervă spunând că orice tip de împerechere de personalitate poate funcționa și există cu siguranță avantaje și provocări pentru fiecare. Dacă sunteți prea asemănători, poate fi un pic plictisitor. Și apoi, dacă sunteți prea diferiți, poate să nu mai fie atât de distractiv în fiecare zi", spune Alderson.

Când este atractivă dominația

În relații, agreabilitatea, împreună cu alte trăsături atractive, poate scoate ce e mai bun din oameni, spune Webster. Într-un studiu la care a fost coautor împreună cu psihologii sociali Angela Bryan și Amanda Mahaffey, Webster a analizat persoanele dominante din punct de vedere social, fizic și financiar și efectul pe care l-a avut agreabilitatea asupra atractivității lor.

Toate aceste trei tipuri de dominație sunt atractive, spun cercetătorii, deoarece fiecare dintre ele oferă un fel de protecție sau acces la nevoile de bază, cum ar fi hrana și adăpostul, până la nevoi mai dezirabile, cum ar fi stilul de viață somptuos. Dar, dominanța poate fi folosită în bine și în rău.

„Ne putem gândi la dominanță ca fiind îndreptată spre interior, spre o relație, sau ca dominanță fiind orientată spre exterior, departe de relație. Ceea ce își doresc oamenii sunt parteneri care sunt dominanți din punct de vedere social, fizic sau financiar, dar nu neapărat față de partenerul lor", spune Webster, citat de BBC Future. 

Potrivit acestuia, dominanța mediată de agreabilitate este o combinație atrăgătoare, adaugă el. 

Când vine vorba de a găsi perechea potrivită, spune Webster, agreabilitatea accentuează beneficiile altor părți ale personalității noastre. Până la urmă, chiar ar putea să merite să fii amabil.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite