Ultima aventură a ChatGPT în lumea juridică: Chatbotul a generat cazuri fictive pentru un avocat

0
Publicat:

Un client Avianca pe nume Roberto Mata a dat în judecată compania aeriană după ce un cărucior de servire i-a provocat o accidentare la genunchi în timpul unui zbor. Avianca a încercat să convingă un judecător să respingă cazul, scrie New York Times.

FOTO Unsplash / Mohamed Nohassi
FOTO Unsplash / Mohamed Nohassi

 În răspuns, avocații lui Mata s-au opus și au depus un memoriu în care au prezentat o serie de decizii judecătorești similare din trecut. Și aici a intervenit ChatGPT.

Schwartz, avocatul lui Mata, care a depus cazul în instanță și a furnizat cercetări juridice după transferul acestuia la instanța federală din Manhattan, a declarat că a folosit popularul chatbot al OpenAI pentru a-și "completa" propriile descoperiri.

ChatGPT i-a furnizat lui Schwartz mai multe nume de cazuri având ca obiect aceași speță: Varghese v. China Southern Airlines, Shaboon v. Egyptair, Petersen v. Iran Air, Martinez v. Delta Airlines, Estate of Durden v. KLM Royal Dutch Airlines și Miller v. United Airlines.

Problema? ChatGPT a inventat complet aceste cazuri. Ele nu există.

Echipa juridică a companiei Avianca și judecătorul desemnat în acest caz au realizat curând că nu pot găsi nicio decizie judecătorească corespunzătoare acestor cazuri. Aceasta a dus la cererea unei explicații oficiale pentru ceea ce s-a întâmplat și Schwartz a depus o declarație autentificată. Avocatul a explicat că a apelat la ChatGPT pentru ajutor în redactarea documentelor juridice.

ChatGPT este un chatbot cu inteligență artificială, un model de limbaj dezvoltat de OpenAI și utilizat în diferite domenii pentru a oferi asistență și a genera informații. Cu toate acestea, au fost raportate cazuri în care ChatGPT a inventat informații, generând rezultate inexacte și chiar false.

Aceste incidente evidențiază limitările tehnologiei și necesitatea discernământului uman adecvat în utilizarea sistemelor AI. Este important ca utilizatorii să fie conștienți de faptul că instrumentele de tip chatbot, precum ChatGPT, pot genera răspunsuri inexacte sau false și să verifice întotdeauna informațiile furnizate de acestea înainte de a le utiliza, indiferent de context. 

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite