SMS-ul a împlinit 30 de ani. Ce mesaj conținea primul astfel de text trimis pe mobil VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SMS-ul sau mesajul text trimis pe telefonul mobil împlinește 30 de ani. Primul astfel de mesaj a fost trimis pe un telefon mobil de către un inginer Vodafone din Berkshire, în Marea Britanie, la 3 decembrie 1992, scrie BBC.

SMS-ul a fost trimis pentru a testa tehnologia și avea ca mesaj „Crăciun fericit“ (Merry Christmas, în original, în limba engleză, n.r).

Neil Papworth i-a trimis SMS-ul unuia dintre șefii firmei, Richard Jarvis, care se afla la o petrecere de Crăciun. Nu a primit niciun răspuns.

Telefonul lui Jarvis, un Orbitel 901 (foto jos), nou pe piață la acea dată, cântărea 2,1 kg - aproximativ cât 12 iPhone 14s standard.

image

La apogeu, utilizatorii de telefoane au schimbat miliarde de mesaje SMS - sau Short Message Service (serviciul mesaje scurte, n.r) - în fiecare an, iar în 2010 cuvântul „texting“, care definește acȚiunea de a comunica prin intermediul scestor mesaje, a intrat în dicționarul limbii engleze.

Serviciul este încă utilizat, deși platformele de mesagerie criptate bazate pe internet, precum WhatsApp și iMessage, sunt mult mai populare.

Potrivit Statista, în 2021 au fost trimise 40 de miliarde de mesaje SMS în Marea Britanie, în scădere de la 150 de miliarde în 2012. În schimb, în întreaga lume sunt trimise zilnic 100 de miliarde de mesaje WhatsApp.

Mesajele SMS nu sunt criptate de la un capăt la altul și, prin urmare, nu sunt considerate a fi sigure.

Inițial, un SMS putea fi doar text, cu o lungime maximă de 160 de caractere. Conceptul s-a născut la începutul anilor 1980, dar au trecut aproape 10 ani până când un SMS a fost trimis către un dispozitiv mobil.

Cele mai multe dintre primele telefoane aveau tastaturi numerice, cu două sau trei litere atașate fiecărui număr - astfel, de exemplu, pentru a scrie litera C, tasta numărul unu trebuia apăsată de trei ori.

"Producătorii de telefoane mobile nu au inclus tastaturi QWERTY propriu-zise, deoarece telefoanele mobile erau destinate doar pentru a efectua apeluri telefonice și a primi mesaje, dar nu și pentru a le trimite", a declarat Nigel Linge, profesor de telecomunicații la Universitatea din Salford.

Ben Wood, analist-șef la CCS Insight, își amintește că a ținut sesiuni de instruire despre cum să trimită și să primească mesaje text.

„A luat amploare ca un foc de paie și, în scurt timp, oamenii deveneau atât de rapizi la trimiterea de mesaje text pe telefoane, încât puteau aproape să tasteze pe o tastatură numerică“, a spus el.

„În zilele noastre, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefoane decât vorbind în ele. Se poate spune că SMS-ul a fost catalizatorul acestei tranziții.“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite