Sexismul în natură: uraganele denumite după femei ucid şi distrug mai mult. Cercetătorii condamnă oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uraganul Sandy a lovit New York în 2012. Un nume finuţ, un fenomen puternic. FOTO Getty Images
Uraganul Sandy a lovit New York în 2012. Un nume finuţ, un fenomen puternic. FOTO Getty Images

„Sexul slab“ este o formulare care nu se aplică doar în societate, ci şi în gândirea pe care oamenii o au faţă de fenomenele meteo. Astfel, un uragan cu un nume feminin va inspira mai puţină teamă decât unul cu nume masculin. Asta va duce însă la pierderi materiale şi umane mai mari.

Sexismul e real şi funcţionează şi în modul în care reacţionăm faţă de fenomenele meteorologice. Astfel, într-un studiu premieră, cercetătorii de la Universitatea din Illinois au analizat 90 de ani de date privind dezastrele produse de uragane şi au ajuns la concluzia că uraganele cu nume feminine au produs mai multe pagube decât cele cu nume masculine, scrie Los Angeles Times.

„Gradul de femininate al numelui influenţează modul în care oamenii reacţionează faţă de aceste furtuni şi are legătură directă cu efectele acestora. Am avut o bănuială că numele influenţează destul de mult, dar am fost surprinşi să constantăm că e atât de rău“, a spus Sharon Shavitt, cercetător behaviorist şi unul dintre coautorii lucrării. Spre exemplu, dacă unui uragan i s-ar spune „Eloise“ şi nu „Charlie“, pierderile ar fi de trei ori mai mari, informează cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au investigat şi trăsăturile unui uragan care pot influenţa semnificativ gravitatea sa, dar tot au ajuns la concluzia că cele mai devastatoare au fost cele cu nume feminine. Totuşi, au exclus uragane precum Katrina din 2005, cu pierderi de vieţi omeneşti de 1.833, şi Audrey din 1957, când au murit 416 oameni, pe motiv că sunt la extreme.

Vrem să atragem atenţia că dincolo de informaţiile bune şi relevante cu privire la o furtună, oamenii decid şi pe baza unor informaţii absolut irelevante. Sharon Shavitt

„Nu am comparat mere cu pere. Ceea ce vrem să transmitem e că dincolo de intensitatea unui uragan, unul cu nume feminin va ucide mai mulţi oameni decât unul cu nume masculin. Asta am observat noi analizând datele din arhivă“, a completat Shavitt. Că oamenii judecă oameni după gen e un fapt ştiut şi răsştiut, dar se pare că se aplică la fel de bine şi fenomenelor meteo. Şi atât femeile, cât şi bărbaţii judecă astfel uraganele.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-uragane-i-efectele-lor" target="_blank">View the story "Află mai multe despre uragane şi efectele lor" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite