Făina de porumb între şamponări, un sfat de frumuseţe practicat la 1900

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unele trucuri de frumuseţe au rezistat testului timpului, în timp ce altele au rămas în trecut, doar în cărţile vechi de specialitate.

„Health and Beauty Hints (Sfaturi pentru sănătate şi frumuseţe)”, publicată în 1910 de Margaret Mixter, este plină de idei precum „mersul prin ploaie este un tonic excelent pentru ten” sau „consider o greşeală să-ţi speli părul în zilele noroase”.

Multe dintre sfaturi sunt ilustrate cu imagini în alb-negru ale unor femei care pun în practică teoria, demonstraţii care par cel puţin bizare astăzi.

Unul dintre lucrurile esenţiale, pe care Mixter se axează, este importanţa pielii ferme şi netede, în special în jurul gâtului, dar şi a feţei. Acest lucru se obţinea prin masaje cu diverse creme şi uleiuri, tehnică cât se poate de actuală şi în vremurile moderne.

Pentru îngrijirea pe timpul nopţii, autoarea recomandă o combinaţie între uleiul de migdale, ceară albă, lanolină, apă de floarea soarelui şi spermă de balenă. Această loţiune trebuia aplicată cu mişcări diferite, în funcţie de forma feţei.

Masajul este benefic şi pentru zona gâtului, mai ales în prevenirea pielii lăsate. „Când o femeie ajunge la vârsta de 25 de ani trebuie să aloce cel puţin 10 minute, dimineaţa şi seara, pentru a-şi masa gâtul”, sfătuieşte specialista perioadei.

„Dacă se va deranja cu ritualul acesta, până la 40 de ani nu va avea guşa care, mai mult decât orice, îi va răpi orice urmă a tinereţii”, adaugă aceasta.

sfaturi frumusete ingrijire piele trecut

„Mersul prin ploaie, pentru o persoană care nu este pe cale să răcească, este un tonic excelent pentru ten”, era un alt sfat celebru la 1900. Artistul de make-up  Rachel Wood – ai cărei clienţi le includ pe Rosario Dawson şi Vanessa Hudgens – spune că acest sfat nu este chiar atât de departe de adevăr pe cât s-ar credea. „Astăzi, cel mai apropiat lucru ar fi o baie de aburi pentru faţă”, a spus aceasta pentru „Daily Mail”.


Când vine vorba de îngrijirea părului, femeile vremurilor trecute erau împotriva spălatului des al părului, chiar dacă perioada dintre spălări era mult mai lungă atunci.

„Chiar şi în cazurile extreme de transpiraţie, şamponatul nu ar trebui să se facă mai des de o dată la trei săptămâni”, este sfatul lui Mixter. Excesul de ulei era combătut cu un fel de şampon uscat. „Dacă părul devine încărcat şi uleios între spălările lunare, se poate presăra făină de porumb pe şuviţele de păr”, se arată în carte. Restul făinii de porumb va fi dată jos cu o perie, după ce este absorbită în mare parte.

sfaturi frumusete ingrijire piele trecut

Mixter adaugă faptul că „soarele oferă vigoare şi culoare părului, iar uscarea părului în soare este cea mai bună idee”. De aceea specialista consideră că este o „greşeală să speli părul într-o zi noroasă”.

O idee care rămâne la fel de valabilă şi astăzi este legată de exerciţiile fizice, care pot fi benefice atât tenului, cât şi siluetei. Dar maniera în care femeile sunt sfătuite să facă sport, precum şi echipamentul propus, sunt marca acelor vremuri. O rochie subţire din flanel, precum cele tipice anilor 1900, ar fi uşurat libertatea de mişcare a doritoarelor de exerciţii fizice. Iar asta pentru că exerciţiile se fac în faţa ferestrei deschise, pentru ten, iar domnişoara nu trebuie să rişte nicio răceală.

O activitate îndelung recomandată pentru menţinerea în formă şi „dezvoltarea unei siluete” este munca din gospodărie. Ştersul prafului, măturatul, spălatul vaselor şi al hainelor erau doar câteva dintre modalităţile prin care femeile se menţineau tinere pe atunci. Sau, cel puţin, aşa le era promis.

Citeşte şi:

Sfaturi de frumuseţe de la bunici

Şapte remedii neconvenţionale pentru înfrumuseţare

Trăieşte în stil anti-aging

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite