Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii: „Festivalul Dilema veche fixează standarde de calitate“

0
0

Cetatea Alba Iulia îşi deschide porţile, începând de mâine, pentru singurul festival internaţional organizat de o revistă în România: Festivalul Dilema veche, ajuns la a IV-a ediţie. Timp de trei zile, capitala istorică a României va deveni o adevărată capitală culturală: programul festivalului include o serie de dezbateri, conferinţe, expoziţii, lecturi publice, film documentar, cărţi pentru cei mari şi jocuri deştepte pentru cei mici.


Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, spune că Festivalul Dilema veche din Alba Iulia este o dovată a faptului că, în România, manifestările culturale se bucură de un public mai numeros decât s-au putea crede. „O nouă veste bună: România devine o ţară a festivalurilor culturale. Un lucru care trebuie remarcat, şi care ne bucură, pentru că acest lucru reflectă schimbările din societate, cărora nu le dăm suficientă atenţie, deoarece ar contrazice clişeul că «în România cultura nu are cotă, nu prinde la public». «Dilema Veche», revista care a rezistat timp de mai bine de două decenii vremurilor şi adversităţilor, dar şi avatarurilor «economiei de piaţă», este prin excelenţă exemplul care contrazice clişeul amintit. S-a impus în conştiinţa cititorilor prin calitate şi prin deschiderea către toate segmentele sociale, punând în discuţie subiecte de interes pentru toţi românii. Iar răspunsul cititorilor a fost pe măsură, şi poate fi rezumat prin două cuvinte: fidelitate şi respect“, crede Ionuţ Vulpescu.


Fundaţia intelectuală a festivalului se anunţă a fi temeinică în primul rând prin dezbaterile de rezistenţă cu teme precum identitatea europeană şi dialogul cultural, dar şi printr-un inedit stand-up european de jurnalism. Vor participa la discuţii Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, actorul Constantin Chiriac, preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, alături de mai mulţi intelectuali şi jurnalişti români şi europeni.

Scriitorii Adriana Bittel, Cristian Teodorescu, Daniel Vighi, Marius Daniel Popescu şi Cătălin Mihuleac vor citi fragmente consistente din cele mai recente volume, iar poeţii Radu Vancu, Adela Greceanu, Ioan Es. Pop şi Miruna Vlada vor recita şi vor vorbi despre poezie în „cafeneaua cu dileme“, la umbra unui copac din Cetatea Alba Carolina. Conferinţa inaugurală şi, poate, cea mai aşteptată dezbatere va aduce laolaltă trei mari intelectuali: Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici. Cei trei vor deschide festivalul cu o discuţie inedită ce are drept punct de plecare următoarea frază a lui Blaise Pascal: „Cele mai nerezonabile lucruri din lume devin cele mai rezonabile din pricina dereglării oamenilor“.

image

„Festivalul «Dilema Veche», de la Alba Iulia, la organizarea căruia are o modestă contribuţie şi Ministerul Culturii, este continuarea, cu alte mijloace, a programului «Dilemei vechi»: europeni, dar atât de români. O îmbinare de tradiţie şi modernitate, într-un cadru care aminteşte atât de istoria României, cât şi de viitorul ei în concertul naţiunilor europene. Un festival care creşte de la an la an, şi care începe să fixeze nişte standarde de calitate. Da, România se poate afirma şi prin cultură, şi asta nu mai este o dilemă, e o certitudine“, e de părere Ionuţ Vulpescu.


Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu o nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziţie şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

Invitat special, pentru prima dată în România, dar renumit în toată Europa este cantautorul italian Angelo Branduardi.

Programul complet al Festivalului Dilema Veche (poate fi consultat şi pe site-ul festival.dilemaveche.ro): Click pe imagine pentru a mări!

program festival dilema veche

Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia a ajuns la cea de-a patra ediţie. Anul acesta a fost ales, din peste 760 de candidaţi, printre cele mai bune evenimente din Europa de către Europe for Festivals, Festivals for Europe, platforma internaţională care conectează festivalurile ce pun accentul pe artele, comunităţile lor şi valorile europene. Printre invitaţii care au apărut în faţa dilematicilor la ediţiile trecute se numără Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Ioana Pârvulescu, Alexandru Tomescu, Cristi Puiu, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu.

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite