Ion Caramitru: „România merita un teatru naţional bine pus la punct, rezistent la cutremure şi aspectuos”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Caramitru
Ion Caramitru

Spectacole de Felix Alexa, Vlad Massaci, Alexandru Dabija şi Radu Afrim, precum şi un festival internaţional vor popula în viitorul apropiat noua clădire a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), a cărei Sală Mare a fost de curând inaugurată.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul TNB, directorul general Ion Caramitru, Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al instituţiei şi Adriana Popescu, director strategii culturale şi comunicare al TNB, au prezentat proiectele care s evor derula în următoare perioadă în teatrul care are acum o clădire refăcută, un teatru despre care Ion Caramitru a spus cu acest prilej: „România Merita un teatru naţional bine pus la punct, rezistent la cutremure şi aspectuos”.

De asemenea, legat de cele patru săli pe care TNB le are în prezent, Ion Caramitru a declarat că sunt, de fapt, „patru teatru într-unul”.

„Mai vreau să dărâm un mit. Cei care sunt chemaţi la Teatrul Naţional cred că vin la teatrul cu cei mai mulţi bani pe care îi are vreun teatru din ţară. Este total inexact. Teatrul Naţional nu are cei mulţi bani, am putea spune cei mai puţini, pentru producţiile artistice, dat fiind că are patru săli la ora asta în care trebuie să joace seară de seară, deci noi întreţinem patru teatre într-unul... Teatrele, în general, au două săli, dintre care una principală şi un studio. Aici, trebuie împărţim bugetul mic pe care îl avem pentru producţie pe patru săli. Atunci, avem trei tipuri de producţii: mici, mijlocii şi mari, în funcţie de anvergura sălii”, a mai spus Ion Caramitru.

Ilinca Tomoroveanu a prezentat proicetele din perioada următoare. La Sala Mare va fi montat spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare, în regia lui Petrică Ionescu şi scenografia lui Helmut Stürmer. La Sala Studio va fi pus în scenă spectacolul „Recviem”, de Matei Vişniec, în regia lui Alexandru Dabija şi scenografia Cristinei Milea. La Sala Pictura se vor monta spectacolele „Între noi totul e bine”, de Dorota Maslowska, în regia lui Radu Afrim şi scenografia Irinei Moscu, pentru care se repetă în prezent, şi „O întâmplare ciudată”, de Mark Hadden, în regia lui Bobi Pricop şi scenografia lui Adrian Damian. La Sala Atelier vor fi puse în scenă spectacolele „Terorism”, de Vladimir şi Oleg Presniakov, în regia lui Felix Alexa şi scenografia Andradei Chiriac, care va avea în curând premiera, şi „Lut”, de Marijke Schermer, în regia lui Vlad Massaci şi scenografia Andu Dumitrescu, care va intra în repetiţii în toamnă.

De asemenea, în perioada 28 august - 4 septembrie va avea loc Festivalul Internaţional de Teatru NETA, conceput într-o ediţie unică şi organizat la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti în cadrul căreia vor fi prezentate publicului 13 spectacole din 10 ţări, sub motto-ul „Teatrul - erou al timpului prezent”. Selecţia celor 13 spectacole, din 10 ţări, invitate la Festivalul Internaţional de Teatru NETA de la Bucureşti a fost făcută de un juriu compus din trei personalităţi ale vieţii teatrale internaţionale: Blagoja Stefanovski, preşedintele NETA, director artistic al Teatrului Mic de Dramă din Bitola (Macedonia), Damir Domitrović, secretar general al NETA, directorul Festivalului Internaţional de Teatru ExPonto, Ljubljana (Slovenia), şi George Banu, teatrolog, preşedintele de onoare al AICT, profesor la Sorbona, Paris (Franţa).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite