Azi începe Festivalul de Jazz de la Gărâna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poiana Lupului, locul
din Munţii Semenic unde se ţine în fiecare an Festivalul de Jazz de la Gărâna.
FOTO: Adrian Munteanu
Poiana Lupului, locul din Munţii Semenic unde se ţine în fiecare an Festivalul de Jazz de la Gărâna. FOTO: Adrian Munteanu

Capetele de afiş ale ediţiei din acest an sunt Bill Frisel, Charles Lloyd, Zakir Hussain, John Surman. Considerat un Woodstock european al jazz-ului, timp de patru zile aici se vor susţine 18 recitaluri. Prezentatorul va fi, ca în fiecare an, Florian Lungu.

de Adrian Munteanu

Peste 3.000 de spectatori sunt aşteptaţi la Festivalul de Jazz de la Gărâna, care a ajuns la 17-a ediţie. Desfăşurat în Poiana Lupului, în satul din Munţii Semenic, evenimentul aduce în faţa publicului, ca în fiecare an, muzicieni foarte importanţi ai genului. Dacă de-a lungul anilor au urcat pe scena de la Gărâna Jan Garbarek, Stanley Jordan, Mike Stern, Steve Hackett, Scott Henderson, Hiromi, Avishai Cohen, Victor Wooten, Patricia Barber sau Bela Fleck, ediţia 2013 are pe lista de invitaţi pe marele chitarist Bill Frisell (SUA), saxofonistul Charles Lloyd (SUA), percuţionistul indian Hakir Hussain, Magnus Öström (percuţie, Suedia) sau saxofonistul britanic Joh Surman. Dintre români, îi amintim pe Irina Popa, Iulian Vrabete, Nicolas Simion, Teodor Pop sau ansamblul de percuţie Prezent, condus de Mario Petrescu.

Joi, jazz fusion american

Prima zi a festivalului de la Gărâna va fi deschis de grupul Prezent, o apariţie interesantă a unui ansamblu de nouă muzicieni, ce se bazează pe tot ce înseamnă instrument de percuţie: tobe, conga, marimba, vibrafon.  Ei vor introduce capul de afiş al ediţiei de anul acesta: chitaristul american Bill Frisell.

Considerat în primii zece creatori de jazz ai momentului, Bill Frisell va fi acompaniat de Jenny Scheinman – vioară, Carrie Rodriques – vioară, Eyvind Kang – vioară, Hank Roberts – violoncel, Rudy Roystone – tobe. Cu această ocazie, Frisell îşi va prezenta şi ultimul album, realizat în 2013, intitulat „Big Sur”, care a fost foarte bine primit de critica de specialitate.

Tot în prima seară a festivalului va urca pe scenă veteranul jazzului Charles Lloyd, care se află pentru a doua oară la Gărâna. La 75 de ani, saxofonistul este într-o vervă deosebită, iar la Gărâna va aniversa 50 de ani de la primul album solo pe care l-a înregistrat. În acest an a primit Premiul „Miles Davis” pentru întreaga sa activitate. El va fi acompaniat de Hakir Hussain (şi el a doua oară la Gărâna) – tabla (instrument tradiţional indian de percuţie) şi de Eric Harland – tobe, percuţie, pian.

Vineri, jazz european

A doua zi de festival va fi deschisă de proiectul Irinei Popa, The Sinners. Interesantă este prezenţa la chitară bass a lui Iulian Vrabete, de la Holograf, pentru prima oară la Gărâna. De fapt, Iulian Vrabete este un vechi muzician de jazz, el având încă din ani ’70 un proiect de gen, grupul „Basorelief”.

Tot vineri mai susţin recitaluri ARILD ANDERSEN TRIO, LUIZA ZAN PROJECT şi JOHN SURMAN – VALHALLA. Deşi este norvegian, Arild Andersen (contrabas) este exponentul unui stil muzical cu influenţe latine, cu mare priză la public. Va fi acompaniat de Tommy Smith (Anglia) la saxofon, Paolo Vinaccia (Italia) la tobe.

Sâmbătă şi duminică avem „jazz teuton”

Ultimele două zile de festival vor fi dominate de jazz-ul scandinav, aşa-numitul NU-JAZZ, un fusion specific nordicilor, care place foarte mult publicului de la Gărâna: Bugge Wesseltoft – pian, Magnus Öström – tobe, Daniel Karlsson – pian sau Morten Qvenild – pian. De altfel, în fiecare an, la Gărâna NU-JAZZ-ul a fost foarte bine reprezentat, de fiecare dată cu nume mari ale genului: Nils Peter Molvaer, Nik Bartsch, Terje Rypdal sau Lars Denilsson.

Marii absenţi: Mike Stern, Victor Wooten şi Miles Smiles
Din păcate, pe afişul ediţiei din acest an a festivalului de la Gărâna lipsesc şi câteva nume importante, care au anulat în ultimul moment prezenţa. Atât duo-ul Mike Stern & Victor Wooten, cât şi grupul Miles Smiles (alcătuit din muzicieni care l-au acompaniat de-a lungul timpului pe Miles Davis) au anulat turneele europene, nu doar recitalurile de la Gărâna. În schimb, au promis că vor veni anul viitor. De altfel, Mike Stern a mai fost de două ori la Gărâna, iar Victor Wooten a mai concertat aici în 2008.

Sunt aşteptaţi peste 3.000 de spectatori

Preţul biletelor variază de la 70 de lei, pentru o seară, până la 250 de lei, pentru toate cele patru zile de concerte, şi se pot achiziţiona direct de la intrare. La festival se ajunge cu microbuzele din Reşiţa, iar cazarea se face la cort, pensiunile din zonă fiind deja ocupate, rezervate încă de la ediţia de anul trecut. Pentru agrement, există complexul Trei Ape – hoteluri, pensiuni şi restaurante, satul Văliug şi staţiunea montană Semenic.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite