Câte calorii, grăsimi şi sare conţin unele dintre cele mai populare mezeluri: care sunt cele mai nocive alegeri pentru o gustare rapidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă nu sunt produsele alimentare indicate pentru o dietă sănătoasă, mulţi preferă o masă rapidă formată dintr-un şandviş cu salam, parizer, cu şuncă afumată sau pastramă. În ciuda faptului că sunt alegeri alimentare la îndemână şi că le considerăm gustoase, valorile nutriţionale sunt departe de a satisface nevoile organismului, avertizează specialiştii nutriţionişti.

Un stil de viaţă sănătos ar trebui să implice o dietă echilibrată, din care să eliminăm pe cât posibil alimentele procesate, categorie din care fac parte mezelurile. 

În ciuda avertismentelor medicilor referitoare la efectele negative ale consumului de mezeluri pe termen lung, cel mai recent fiind raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de anul trecut, în care se sublinia rolul jucat de consumul de carne procesată în apariţia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, românii consumă în continuare cantităţi mari de mezeluri.

Potrivit unui studiu realizat anul acesta de Mercury Research, 82% din români poftesc la parizer cu muştar şi franzelă proaspătă, mănâncă salam şi crenvurşti. Datele Uniunii Europene arată ca românii mănâncă 83,2 kilograme de carne şi produse de carne în fiecare an, în timp ce occidentalii consumă aproximativ 79,9 kilograme. Conform datelor cercetării, 26% din români mănâncă foarte des astfel de produse, 30% o dată la câteva zile şi doar 18% susţin că nu se ating de mezeluri.

Publicaţia Business Insider a trecut în revistă câteva specialităţi din categoria mezelurilor, prezentând valorile nutriţionale pentru fiecare dintre produsele alese, astfel încât să ne putem orienta către cele cu un conţinut mai redus de sare, colesterol şi grăsimi saturate dacă tot nu putem renunţa la acest adevărat drog alimentar, cele mai nocive fiind salamul crud-uscat, crenvurştii şi parizerul şi din cauza mixului de ingrediente folosit. 

Salam crud-uscat

În medie, trei felii subţiri de salam crud-uscat (aprox. 28 de grame) conţin 110 calorii, salamul numărându-se printre mezelurile cu cel mai mare conţinut de grăsimi, colesterol şi sare.

mezel

Salam Bologna afumat, din carne de vită

Deşi nu conţine colesterol, o porţie formată din 2 felii de salam bologna afumat, de vită, însumând cam 55-56 de grame, are 150 de calorii şi cantităţi însemnate de sare şi de grăsimi.

mezel

Pastramă

Două felii de pastramă (55-56 de grame) conţin cam 80 de calorii, un sfert din aportul zilnic recomandat de sare şi 11% din necesarul de colesterol pentru o zi, aportul de proteine reprezentând un sfert din necesarul zilnic.

mezel

Şunca afumată cu miere

Specialitatea de şuncă afumată cu miere are un conţint destul de ridicat de sare pentru o porţie de două felii (aprox. 55-56 de grame), cam un sfert din cantitatea zilnică recomandată (24%), dar mai puţine calorii pentru cantitatea amintită, 60 de calorii, şi un nivel mai scăzut de grăsimi, de 2% din cantitatea zilnică recomandată pentru o porţie.

mezel

Şuncă Pădurea Neagră afumată

Pentru 2 felii de şuncă Pădurea Neagră afumată, cantitatea de sare este de 19% din cantitatea zilnică recomandată, cu un conţinut de 60 de calorii pentru porţia amintită.

image

Şuncă de curcan afumată

O porţie de 55-56 de grame de şuncă de curcan afumată, cam două felii, are un nivel de sare mai scăzut decât precedentele exemple, de 10% din doza zilnică recomandată, la 60 de calorii pe porţie, dar cu un conţinut de colesterol de 9% din necesarul zilnic.

mezel

Crenvurşti

Crenvurştii cruzi conţin, în medie, 238 de calorii pentru 100 de gr (1 buc. are 125 de calorii), 12 gr. proteine şi 21 gr. lipide (grăsimi), 2.3 gr. de sare.

crenvursti

FOTO Arhiva 

Parizer

Porţia de 100 de grame de parizer conţine 250 de calorii, cel de porc, şi 207 calorii cel de pasăre, 10.1 gr. proteine, 26.6 gr. lipide (grăsimi) şi 2.3 gr. de sare. 

mezel

FOTO Arhiva 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite