Vacanțele preferate de români în 2023. Agent de turism: „Foarte mulți au început să renunțe la litoralul românesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada concediilor a început deja, iar agențiile de turism pot să constate care sunt tendințele românilor pentru vacanțele anului 2023. Astfel, specialiștii au observat că foarte mulți turiști români aleg să părăsească țara pe timpul verii.

Litoral Bulgaria SURSĂ travelplanner.ro
Litoral Bulgaria SURSĂ travelplanner.ro

De cele mai multe ori, susțin reprezentanții agențiilor de turism, românii sunt atrași de calitatea serviciilor din străinătate, dar și de prețurile care pot fi comparabile cu cele de pe litoralul românesc.

Grecia, Turcia și Bulgaria, în topul preferințelor

În ultimii ani, susțin agențiile de turism, foarte mulți români au început să își îndrepte atenția către plajele din afara țării. Acest trend a fost păstrat și în 2023, când foarte multe persoane au ales să își achiziționeze vacanțe în țări precum Grecia, Turcia sau Bulgaria. Acest fenomen, susțin agenții de turism, este unul extrem de răspândit în momentul de față.

Conform specialiștilor, românii sunt atrași mai ales de condițiile bune care există pe plajele din alte țări. Totodată, sumele de bani pe care le plătesc pentru concedii în străinătate sunt, de multe ori, mai mici decât cele pe care ar trebui să le plătească pentru un sejur pe litoralul românesc. 

,,Este adevărat, în ultimii ani ne confruntăm cu acest fenomen. Foarte mulți români aleg să își petreacă concediile în străinătate pentru că este, de multe ori, mai avantajos decât în România. Astfel, țările precum Grecia, Turcia sau Bulgaria sunt foarte căutate de către turiștii români. Totodată, avem și foarte mulți clienți care, în ultimii ani au început să aleagă Egiptul ca destinație de vacanță. Avem pachete foarte atractive, care includ transport și cazare, iar în funcție de bugetul clientului, cazarea poate fi în regim all inclusive sau poate asigura anumite mese ale zilei", precizează Bogdan Diaconu, angajat al unei agenții de turism din Iași. 

De ce se feresc românii de litoralul românesc?

Reprezentanții agențiilor de turism susțin că foarte mulți români au început să se ferească de litoralul românesc. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă din cauza prețurilor crescute ale cazărilor dar și ale restaurantelor de pe malul Mării Negre. Astfel, foarte multe persoane aleg să cheltuiască aceeași sumă de bani în alte țări cu deschidere la mare.

,,Nu este vorba despre faptul că românilor nu le mai place Marea Neagră. Cu siguranță, litoralul românesc are farmecul lui. Dar, cu toate acestea, prețurile sunt destul de piperate în anumite perioade ale anului. Astfel, mulți își îndreaptă atenția către alte țări, pentru a descoperi ceva nou. Avem clienți care vin de ani de zile la noi în agenție și aleg să își achiziționeze, din timp, vacanțe în străinătate. Și pun accentul pe din timp pentru că acest factor este foarte important. Dacă achiziționăm un pachet cu o perioadă mai mare de timp înainte, putem beneficia de anumite oferte, de anumite reduceri de preț sau de cazări mai ieftine. Totodată, foarte mulți români aleg să meargă în țări precum Grecia în iunie sau în septembrie, perioade în care pe litoralul românesc vremea este mai instabilă. Acolo, lucrurile stau puțin altfel și vremea este foarte bună", a mai povestit Bogdan, pentru Adevărul.

Foarte mulți români aleg Bulgaria

În ultimii ani, tot mai mulți români au început să își planifice vacanțe pe litoralul bulgăresc. Acest lucru, susțin oamenii din turism, se întâmplă datorită serviciilor pe care vecinii noștri le oferă dar și datorită tarifelor mai scăzute.

,,Sunt foarte multe persoane care își planifică concediile în Bulgaria. Acolo prețurile sunt mai mici pentru un sejur all inclusive și acest lucru este un criteriu foarte important. Bulgarii au știut cum să își organizeze lucrurile, astfel încât să atragă și românii pe plajele lor. Totodată, au plaje frumoase și curate iar acest lucru este un alt punct de interes pentru turiști", a adăugat agentul de turism ieșean. 

Muntele rămâne o atracție importantă

Când vine vorba despre iubitorii de natură, foarte mulți dintre ei aleg să își petreacă vacanțele la munte. De cele mai multe ori, aceștia optează pentru stațiuni din România, prețurile fiind destul de accesibile.

,,Există și persoane care vara nu doresc să meargă pe litoral, vorbim despre iubitorii de munte mai ales. Aceștia, de multe ori, aleg să rămână în țară, mai ales pe perioada verii și își achiziționează vacanțe în România. Pe parcursul iernii, lucrurile stau puțin diferit. Aici ne referim mai ales la cei care iubesc sporturile de sezon și aleg să plece pentru sky pe alte pârtii din Europa", a încheiat Bogdan Diaconu.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite