Atelier de meşterit în sare, la Salina Ocnele Mari. Artizanul care promovează singur oraşul, salina şi sarea FOTO
0În parcarea Salinei Ocnele Mari, din judeţul Vâlcea, duminică, 13 iunie, s-a deschis pentru al doilea an consecutiv un atelier de „meşterit în sare”.
Iniţiatorul este Nicolae Istratie, de 47 de ani, din Râmnicu Vâlcea, singurul artizan în sare din ţară înregistrat într-o asociaţie a meşterilor populari, care s-a specializat în această îndeletnicire cu totul aparte în urmă cu patru ani.
S-a reprofilat, după ce a realizat catapetesmele mai multor biserici, printre care altarul celui mai mare lăcaş sfânt din România aflat în subteran - Biserica „Sfânta Varvara” din Salina Ocnele Mari.
Fascinat de arta de a da viaţă sării, s-a decis să-i familiarizeze şi pe turişti cu magia meşteşugului său, oarecum unicat şi mult prea puţin cunoscut.
GALERIE FOTO CU ARTIZANUL ÎN SARE NICOLAE ISTRATIE ŞI CREAŢIILE SALE
Pe propria cheltuială, sculptorul promovează oraşul, salina, judeţul şi ţara, prin produsele sale şi mai nou prin intermediul atelierelor de sculptură, străinii fiind mult mai atraşi de astfel de meşteşuguri, decât românii.
Este modul în care meşterul vrea să demonstreze că o materie primă atât de fragilă precum sarea se poate transforma cu multă răbdare şi migală într-un obiect artizanal inedit, cu rol decorativ şi terapeutic.
Sculptorul Nicolae Istratie - artizan în sare şi obiectele sale decorative cu efect terapeutic din sare minerală de la Ocnele Mari - Vâlcea Foto captură video
Primul atelier de meşterit în sare, din ţară, deschis în plină pandemie
În plină pandemie, când nici comercianţii, nici artizanii sau meşterii populari nu ştiau ce se va întâmpla cu afacerile lor, sculptorul din Vâlcea se încăpăţâna să deschidă primul atelier de creaţie în sare din România, în care să predea pe viu meşteşugul său. Se întâmpla în 2020, când, pe tot parcursul verii, la standul de meşterit în sare, din faţa Salinei Ocnele Mari, s-au perindat turişti de la mic la mare, unii doar ca să asiste la lecţii, alţii dornici să şi încerce să creeze ceva.
Celor din urmă li s-au pus la dispoziţie culori speciale, naturale, pentru a personaliza o piesă din sare, pe care apoi meşterul le-a dăruit-o ca amintire.
După succesul de anul trecut, Nicolae Istratie s-a decis să repete experienţa şi anul acesta.
„Voi încerca să demonstrez că fiecare piesă din stand este executată manual”
„Duminica aceasta (13 iunie – n.r.), voi fi din nou prezent în cadrul standului de la Ocnele Mari. Vreau astfel să demontez mitul că piesele sunt aduse de la cine ştie ce fabrică sau din afară, ori copiate. 80% dintre cei care vin la salină au impresia că aceste piese din sare sunt făcute la grămadă, nu că sunt artizanale. Pe perioada vacanţei de vară, voi încerca să demonstrez că fiecare piesă din stand este execută manual”, a mărturisit pentru „Adevărul” meşterul Nicolae Istratie.
Anul acesta, însă, Nicolae Istratie va oferi doar lecţii pe viu. „Vreau ca turiştii să vadă pe viu cât de greu este să lucrezi în sare şi că tot ceea ce oferim la stand este realizat de noi. Şi pe această piaţă există multe produse de serie, prezentate ca fiind artizanale. Cum se întâmplă şi la Horezu, unde nu mai şti care este ceramica de Hurezi şi care este cea de Bulgaria sau China”, explică meşterul.
Obiecte decorative cu efect terapeutic din sare minerală de Ocnele Mari unice în lume - artizan Nicolae Istratie Foto Adevărul
Piaţa produselor contrafăcute, cu acceptul autorităţilor
Chiar şi în Salina Ocnele Mari se vând produse care nu sunt executate nici la Ocnele Mari şi nu au nici măcar sarea de Ocnele Mari ca materie primă.
Deşi nu prea vorbeşte despre acest lucru, din păcate, meşterul vâlcean nu a găsit nici deschiderea şi nici susţinerea autorităţilor locale ori judeţene, şi nici chiar a Salrom, pentru a promova prin intermediul muncii sale sarea de Ocnele Mari, exploatată încă de pe vremea dacilor.
Motivele reale din spatele acestui gest le ştiu doar cei care doar se laudă cu meşteşugarii şi artizanii locali, în loc să-i promoveze şi să-i sprijine, o problemă semnalată de majoritatea producătorilor din România.
Trenuleţe, biserici, icoane şi lămpi din sare
Absolut toate piesele expuse de Nicolae Istratie la standul său sunt executate manual, cu sare din filonul de la Ocnele Mari. De altfel, numele salinei se regăseşte pe fiecare produs în parte, dintre care unele sunt nu doar sculptate, ci şi pictate: icoane, cruci, figurine specifice diverselor sărbători, precum Paşte sau Crăciun, căsuţe, biserici, trenuri din sare, lămpi etc.
Toate sunt executate din bolovani de sare – sculptura în aceştia fiind printre cele mai dificile din lume datorită fragilităţii materiei prime.
„Vin turişti care se plâng că au cumpărat din diverse locuri icoane în sare şi după ce au ajuns acasă li s-au înverzit. Clienţii noştri revin de fiecare dată mulţumiţi de calitatea produselor, în primul rând”, precizează meşterul vâlcean.
Creaţiile artizanului în sare Nicolae Istratie, la Târgul meşterilor populari din Râmnicu Vâlcea 2020 Foto Adevărul
Atelier de weekend
Nicolae Istratie va fi prezent în cadrul atelierul său de creaţie doar în zilele de sărbătoare, ori la cerere, pe tot parcursul verii.
„Voi fi în stand, ori de câte ori voi putea, ca să nu-mi afecteze munca. Oamenii nu înţeleg că piesele pe care le vindem trebuie să le şi producem. Motiv pentru care dacă în loc să muncesc stau în stand nu voi avea ce vinde. În general, se va întâmpla acest lucru la sfârşit de săptămână şi în zilele de sărbătoare. Nu mă interesează să mă îmbogăţesc, ci îmi pasă doar de pasiunea şi munca mea, dar trebuie şi să-mi întreţin familia. Oricum, preţul fiecărei piese executate de noi este cu mult sub ceea ce se practică pe această piaţă, astfel că veţi găsi la noi obiecte pentru toate buzunarele”, mai specifică artizanul în sare.
Ideea atelierului de meşterit în sare, pe perioada vacanţei de vară, a plecat în urma discuţiilor cu alţi meşteri populari care au realizat că turiştii vor să vadă cum „se nasc” astfel de obiecte.
Artizanul în sare Nicolae Istratie din Vâlcea şi soţia la Târgul Meşterilor Populari de la Râmnicu Vâlcea - mai 2021 Foto Adevărul