Video Cetatea din Vâlcea unde s-ar fi născut Burebista. Buridava, povestită de influencerița de prin părțile locului VIDEO
0O influenceriță care se trage din Vâlcea, Ana Maria Țepuș, a promovat un loc străvechi devenit stațiune, unde se crede că s-a născut Burebista, marea căpetenie dacă. Este vorba despre Ocnele Mari, așezare întemeiată pe cetatea antică Buridava.
Originară din Râmnicu Vâlcea, absolventă de ASE, înainte de a deveni influencer, Ana Maria Țepuș a fost model și a lucrat în sistemul bancar și în televiziune ca reporter pe economic. A devenit extrem de apreciată pe TikTok și Instagram, unde are zeci de mii de urmăritori, datorită materialelor sale care au pus în lumină atractive zone din Capitală, cu detalii mai puțin sau deloc știute.
Cel mai nou mini-documentar al său nu este legat de București, ci este filmat într-un loc al copilăriei, redevenit în ultimii ani stațiune balneară, titlu pierdut după Revoluție - Ocnele Mari, din județul Vâlcea. Un loc în care se face comerț cu sare de mai bine de două milenii.
Așezarea s-a clasat în acest an în Topul stațiunilor turistice în cadrul competiției „Destinația Anului”, după Mamaia - marea câștigătoare și o altă stațiune vâlceană - Călimănești – Căciulata.
Promovarea stațiunii cu ajutorul poveștilor este realizată de către influenceriță prin mai multe reels (conținut video format dintr-o compilație de clipuri pe Instagram). Cel dintâi conținut a fost postat la finele săptămânii trecute și dezvăluie lucruri mai puțin cunoscute, unele având suport științific, altele nu, despre așezarea care s-a ridicat pe vechea cetate dacică Buridava.

„Localitatea are origini mai vechi fiind dezvoltată pe locul cetății dacice Buridava”
„Unul dintre locurile cele mai dragi mie, pentru că aici am copilărit, de unde, poate nu întâmplător și pasiunea pentru povești și semnificații, o zonă cu rădăcini adânci în istoria poporului român... Îmi place să revin pe meleagurile copilăriei, așa că sunt la Ocnele Mari, stațiune situată la 10 km de Râmnicu Vâlcea, în zona subcarpatică a Olteniei. Atestată documentar în anul 1402, localitatea are origini mult mai vechi, fiind dezvoltată pe locul cetății dacice Buridava, „cetatea burilor”, menționată și de istoricul grec Ptolemeu...”, și-a început seria de dezvăluiri Ana Maria Țepuș.
Se cuvine să amintim faptul că istoricii folosesc termenul de buridavenses sau buridavenși pentru a face distincția față de burii din tribul de origine germanică care a emigrat în Olanda și mai apoi a ajuns în Africa de Sud, fără să excludă însă o legătură cu acesta, după cum menționau istoricii într-o ediție trecută, pentru „Adevărul”.
Confuzia dintre numele lui Burebista și capitala dacilor buridavenși
„Se spune că însuși Burebista s-ar fi născut aici, de unde și numele Bur est Bis Ta, adică avea două funcții de rege și preot”, a mai menționat influencerița.
În realitate, nu se cunoaște cu exactitate locul de naștere, supoziția fiind mai degrabă o teorie care pleacă de la numele acestuia, care însă era în realitate diferit de cel pe care-l cunoaștem noi astăzi (Burebistas / Boirebistas / Buruista).
Istoricii înclină să creadă că regele geto-dac s-a născut la Argedava, o cetate din Giurgiu, datorită unei inscripții descoperită în Bulgaria. Dar presupunerea că dava de la Popești – Giurgiu este cea indicată de Ptolemeu ca Argedava se datorează unui savant, Radu Vulpe, care a efectuat săpături în zonă. Ce este sigur din toată această poveste e faptul că Argedava a fost reședința unei căpetenii getice.
Locul care a dat lumii sare timp de cel puțin 2000 de ani, pomenit de Ptolemeu
Revenind însă la Ocnele Mari, Ana Maria Țepuș mai amintește: „Importanța zonei a fost dată de zăcămintele imense de sare care au sugerat și denumirea de Ocnele Mari. Foarte căutată și valoroasă, datorită proprietăților sale de conservare, sarea a început să fie exploatată aici încă din neolitic. Aproape de situl arheologic dacic, a nu se confunda cu castrul roman cu același nume de la Stolniceni se află „Evantaiul”, o formațiune geologică din tuf, declarată rezervație naturală unde se întâmplau ritualuri zamolxene. Locul este încărcat de povești”.
Legat de faptul că sarea de extrage de la Ocnele Mari de milenii există nenumărate dovezi, multe fiind și astăzi scoase la lumină, datorită sitului arheologic.
Cât despre Stolniceni, cartier mărginaș aflat astăzi în zona sudică a municipiului Râmnicu Vâlcea, aici s-au găsit ruinele a ceea ce se crede că au fost cele mai mari terme romane de la sud de Carpați. Din păcate, situl lăsat multă vreme la mila naturii, nu a fost nici până astăzi exploatat la adevărata sa valoare, din motive multiple. Unul dintre ele ar fi că peste el s-a tot construit de-a lungul timpului.
Cert este că există indicii clare că aici a fost o mare așezare romană, pe unde trecea inclusiv „Drumul sării”, ce pornea de la Ocne în călătoria către inima Imperiului Roman.
Cele două Buridave și menționările din Papirusul Hunt și Tabula Peuntingeriană
Din cauza numelor, se face deseori confuzie între Buridava Dacică de la Ocnița și Buridava Romană de Stolniceni, fizic ele fiind despărțite de aproximativ cinci kilometri.
Dacă Buridava Dacică este menționată de geograful grec Ptolemeu, autorul unui îndreptar geografic și al unui atlas al lumii care cuprinde și regiunile în care au trăit dacii, cu davele acestora, mențiuni despre Buridava Romană se regăsesc atât în Tabula Peutingeriană (harta antică ce reproduce inclusiv Provincia Dacia, care se află astăzi la Biblioteca Națională din Viena), cât și în Papirusul Hunt unde erau menționate așezările romane.
Cât despre „Evantai”, denumit și „Râpa corbilor”, acesta reprezintă o rezervație naturală geomorfologică de interes național, ce se întinde pe o suprafață de 15 ha, declarată arie protejată din 2000. Este practic o formațiune geologică atipică, din rocă de tuf dacitic și trovanți, a cărei denumire vine chiar de la forma sa.
Centrul de Informare Turistică Ocnele Mari promovează obiectivul folosindu-se tot de povești, în lipsa unor dovezi istorice, printre care și cea potrivit căreia ar fi fost punct de observație folosit și de geto-daci, având în vedere că și astăzi are peste 80 de metri înălțime și se întinde pe o lungime de 200 de metri.
Punctul maxim de observare al ultimei eclipse totale de soare a mileniului al doilea
„În pădurea din spatele meu se află un lac în care s-a răsturnat trăsura cu una dintre fiicele lui Constantin Brâncoveanu, urmărită fiind de turci și care de atunci se numește <Lacul Doamnei>. Ca o confirmare a faptului că se întâmplă ceva special aici, peste sute de ani, adică în 1999, echipe de cercetători din întreaga lume au campat pe fix același loc care a fost punctul de maximă observare a eclipsei solare”, a mai amintit influencerița Ana Maria Țepuș.
Este vorba despre cea din urmă eclipsă totală de soare a secolului trecut - ultimul eveniment astronomic al mileniului al doilea. La 11 august 1999, Ocnele Mari și implicit Râmnicu Vâlcea, reședința de județ aflată la „un deal depărtare”, au devenit „capitala lumii astronomice”, fiindcă aici a fost punctul de vizibilitate maximă a eclipsei totale. Turiști din toate colțurile lumii s-au aflat atunci la Vâlcea pentru a admira „Eclipsa mileniului”.
Iar povestea despre Ocnele Mari continuă, așa cum promite și influencerița cu origini în Vâlcea.