Ţările pe care le poţi vizita cu mai puţin de 50 de dolari pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să vezi lumea cu bani puţini pare mai mult un vis decât un lucru realizabil. Însă pentru călătorul dispus să pună preţ mai mare pe experienţe decât pe confortul unui hotel de cinci stele şi pe destinaţiile turistice unde parcă şi aerul respirat ar putea să-ţi facă gaură în buzunar, există locuri minunate unde cu 50 de dolari pe zi poţi să dormi într-un pat şi să mănânci bine. Pe listă figurează şi România, Moldova şi Bulgaria.

Americanul Matthew Kepnes colindă lumea şi scrie cărţi bazate pe experienţele sale de călătorie. Recent, Kepnes a lansat volumul „How to Travel the World on $50 A Day“ („Cum să călătoreşti prin lume cu 50 de dolari pe zi“-n.r.) în care recomandă o serie de destinaţii încă accesibile turistului fără prea mulţi bani. Kepnes a vizitat fiecare dintre ţările incluse în cartea publicată şi, uneori, a reuşit să cheltuiască şi mai puţin de 50 de dolari pentru cazare, mâncare şi băutură.

Fiji

Fiji este o destinaţie exotică ocolită de turiştii convinşi că un astfel de paradis este rezervat numai celor care îşi permit să scoată din buzunar câteva sute de dolari pe noapte pentru cazarea în nenumăratele hoteluri de lux care există aici. Nu mulţi ştiu că în Fiji există şi case de oaspeţi unde poţi sta confortabil pentru numai 25 de dolari pe noapte. Transportul nu constă mult, pentru statul la plajă nu trebuie să plăteşi vreo taxă şi poţi mânca pe săturate fructe de mare în localurile mai puţin pretenţioase, unde iau masa şi mulţi dintre localnici.

Cambodgia

Dacă efortul de a strânge banii necesari drumului cu avionul către Cambodgia ar putea să fie destul de mare, ajunşi acolo putem să echilibrăm bugetul cu nenumăratele opţiuni de cazare şi masă la preţuri modice. O cameră single cu aer condiţionat poate fi rezervată şi pentru 20 de dolari pe noapte, feluri de mâncare locală există şi la 2 dolari porţia, în timp ce preparatele internaţionale ajung la 7 dolari. Suma de 50 de dolari pe zi ar trebui să fie mai mult decât suficientă pentru o singură persoană.

Portugalia

Una dintre cele mai accesibile ţări din Europa pentru călătorul cu buget redus este Portugalia. Recent, Lisabona a fost inclusă într-un top al oraşelor cu cea mai ieftină cazare în hotelurile de cinci stele, clasament în care figurează pe locul cinci cu un tarif mediu de 183 de dolari pe noapte, ceea ce înseamnă că preţurile scad vertiginos pentru hotelurile cu mai puţine „stele“. Pentru 1.5 dolari sticla găseşti vinuri bune în supermarketuri, la promoţie, iar în localurile de cartier poţi mânca pe săturate preparate tradiţionale săţioase şi gustoase. Nu în ultimul rând, produsele de patiserie sunt delicioase şi se găsesc la fiecare colţ de stradă.

Peru

Chiar dacă grosul turiştilor este atras de Machu Picchu, în Peru sunt şi alte locuri spectaculoase care pot fi vizitate. Aventurierii pot face o incursiune pe Amazon sau se pot relaxa pe plajele cu nisip alb din Mancora. O masă bună costă aproximativ 5 euro, cazarea pentru o noapte petrecută într-o casă de oaspeţi nu depăşeşte 25 de dolari şi ca să ajungi oriunde în ţară, transportul nu ar trebui să coste mai mult de 30 de dolari. Un sfat pentru cei care ajung la Cuzco: pot vâna oferte de excursii last minute la Machu Picchu şi cu 50% mai ieftine. 

China

În zonele mai puţin turistice, China oferă cazare şi mâncare la preţuri modice pentru turiştii cu puţini bani. O cameră poate fi rezervată şi cu mai puţin de 20 de dolari pe zi, un fel de mâncare costă între 2 şi 5 dolari, iar transportul reprezintă mai puţin de 1 dolar de călătorie.

Coreea de Sud

În timpul vizitei făcute în Coreea de Sud, Matthew Kepnes a fost impresionat de preţurile mici la mâncare şi cazare. Astfel, pentru un grătar în stil corean, cu băuturi incluse, a plătit 8 dolari, iar o bere cumpărată din magazinele 7-Eleven costă mai puţin de 1 dolar.

India

Bineînţeles, călătoria cu avionul spre India va fi cea mai costisitoare, dar pentru cazare şi mâncare, plus taxele de intrare la diverse obiectiv ar trebui să fie suficientă suma de 50 de dolari pe zi.

Bulgaria, România,  Moldova

Europa de Est rezervă surprize plăcute turiştilor care nu întorc banii cu lopata, este de părere Matthew Kepnes. Acesta a vizitat Ucraina, Bulgaria, România, Moldova şi alte ţări balcanice unde a reuşit să se descurce onorabil şi cu mai puţin de 40 de dolari pe zi. „Am plătit 8 dolari pe cameră în Ucraina, 1.50 dolari pe un litru de bere în Bulgaria şi în toate celelalte ţări nu am dat mai mult de câţiva dolari pe o masă. Pentru mulţi oameni o vacanţă în Europa se reduce la destinaţii ca Paris, Praga sau Roma, dar poţi descoperi oraşe cu un şarm combarabil şi în estul Europei, fără preţurile piperate sau horadele de turişti. Mulţi străini consideră aceste foste ţări comuniste nişte naţiuni decrepite, dar numai o vizită îi va convinge că primesc înzecit în schimbul unor cheltuieli minime“, scrie Kepnes.

Grecia

Grecia era destul de accesibilă şi înainte de probleme economice cu care s-a confruntat, observă Kepnes. Însă în prezent este cu adevărat un paradis aflat la îndemâna turiştilor cu posibilităţi financiare modeste. Un gyros costă cam 3 dolari, o cină copioasă, pe bază de carne de miel, ajunge la 10 dolari, băuturile sunt vreo 3 dolari, iar o cameră single poate fi găsită şi pentru mai puţin de 30 de dolari pe zi. Cea mai scumpă zi petrecută de Kepnes în Grecia a ajuns la 55 de dolari.

Guatemala, Nicaragua, El Salvador

Aceste ţări din America Centrală reprezintă adevărate comori turistice care aşteaptă să fie descoperite la preţuri rezonabile. O noapte la hotel costă 15 dolari, o masă este aproximativ 3 dolari, iar berea costă mai puţin de 1 dolar. Atâta timp cât nu te aventurezi în cartierele rău famate, care există în cele mai multe ţări de pe glob, vacanţa ar trebui să fie o experienţă cât se poate de plăcută.

Indonezia

Frumoasa insulă Bali este extrem de scumpă, iar zonele turistice din sud, Kuta, Seminyak şi Ubud, uşurează rapid portofelul turiştilor. Totuşi, Indonezia nu se reduce la aceste câteva staţiuni supraaglomerate. Indonezia poate fi vizitată şi cu 15-20 de dolari camera pe noapte, cu mâncare la 2 dolari şi tot felul de activităţi turistice plătite cu nu mai mult de 10 dolari.

Thailanda

Este o destinaţie care a devenit din ce în ce mai populară în uiltimii ani, dar încă mai există o mulţime de oferte pentru turistul modest. Cazarea într-un hostel de calitate se încadrează între 6-10 dolari pe noapte, mâncarea de la tonetele stradale costă 5 dolari pe zi, 2 dolari este o bere, iar multe excursii cu ghid ajung la 15 dolari.
 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite