FOTO VIDEO Turismul de destrăbălare: de ce ajung tinerii să ducă distracţia la extrem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vama Veche, locul unde mii de tineri transformă noaptea în zi, vară de vară. FOTO Adevărul
Vama Veche, locul unde mii de tineri transformă noaptea în zi, vară de vară. FOTO Adevărul

Distracţii înecate în valuri de alcool, promiscuitate şi comportamente riscante, aşa arată vacanţa pentru tot mai mulţi tineri care caută destinaţii ca Vama Veche de la noi sau Ibiza şi Magaluf din Spania

Recentul scandal sexual din staţiunea spaniolă Magaluf, iscat de un filmuleţ în care o tânără de 18 ani din Irlanda de Nord este surprinsă în timp ce le face sex oral, într-un bar, mai multor bărbaţi (în total, au fost 24), în timpul unui concurs sexual cunoscut în zonă drept „mamading“, a adus în atenţia publică distracţiile extreme care atrag ca un magnet tot mai mulţi puştani.

Un exemplu este creşterea cu 25% a fluxului de turişti tineri în Magaluf, conform trivago.co.uk, exact în săptămâna de după incidentul sexual relatat pe larg în presa internaţională, interesul mediatic oferind o imagine completă a dezmăţului care are loc la petrecerile organizate de mai multe companii din staţiunea spaniolă. De altfel, imediat după ce clipul sexual a ajuns pe reţelele sociale, au apărut şi mesaje din partea multor tineri entuziaşti care abia aşteptau să ia parte la destrăbălarea din Magaluf.

mamading

Tânăra irlandeză filmată în timp ce făcea sex oral într-un bar din Magaluf. Captura video 

Autorităţile din Mallorca şi Oficiul Naţional de Turism al Spaniei au demarat recent o campanie de spălare a imaginii staţiunii Magaluf, în care se vor investi peste 500.000 de euro, din dorinţa de a promova un turism responsabil şi sigur mai ales pentru tinerii care vin să se distreze aici, dar şi pentru a asigura familiştii că îşi pot petrece liniştiţi vacanţele, urmare a măsurilor luate de poliţie pentru a tempera petrecerile organizate de cluburile din zonă.  

image

Tinerele turiste din Magaluf beau până nu mai ştiu de ele. FOTO Daily Mail

Consilierul în turism Traian Bădulescu consideră că fiecare ţară are propria Vama Veche, Amsterdam sau Magaluf, o destinaţie unde turiştii şi localnicii se simt încurajaţi să depăşească anumite limite. 

Important este la ce nivel se ajunge cu astfel de comportamente. Britanicii au deja faima că în străinătate se dezlănţuie mai mult decât o fac la ei acasă. La fel şi germanii. Tinerii români nu sunt nici pe departe la fel ca ei. Turistul britanic ştie foarte bine ce va face atunci când merge într-o anumită destinaţie, este tipul de turist activ, implicat. Românii sunt turişti pasivi, curioşi să vadă ce se întâmplă, fără să ia parte la ce se petrece, explică Bădulescu.

Ba chiar, tinerii români se simt mai în siguranţă şi în largul lor să-şi facă de cap acasă, nu neapărat în străinătate. Iar cel mai bun exemplu este în continuare Vama Veche, locul unde mii de tineri transformă noaptea în zi, vară de vară, mult mai dezinhibaţi decât se întâmplă, de exemplu, în Mamaia, după cum observă Bădulescu. „Cred că cei care merg în cluburile din Mamaia, deşi este văzută în ultima vreme ca un centru al distracţiei de noapte, au alt mod de a se distra. Se observă mult unii pe ceilalţi, îi interesează ce face unul sau altul. În Ibiza, de exemplu, fiecare este în legea lui, nu le pasă de nimic“, crede consilierul în turism.  

„Comportamentul de vacanţă“ rupe bariere

Din punct de vedere psihologic, atunci când dorim să experimentăm un anumit comportament, cu siguranţă vom găsi şi mediul necesar desfăşurării acestuia, subliniază psihoterapeutul Tony Răfăilă. „Se spune că nevoia creează oferta şi aşa au apărut astfel de locaţii care satisfac nevoile consumatorilor în funcţie de bugetul şi statusul social al acestora“, spune acesta. De asemenea, când intrăm în ceea ce psihologii numesc "comportament de vacanţă", o mulţime de bariere dispar şi facem lucruri pe care nu le-am face acasă. „Siguranţa efemeră pe care ne-o dă anonimatul tinde să-şi pună amprenta asupra comportamentelor noastre, deşi acest lucru a devenit iluzoriu odată cu apariţia internetului şi a reţelelor de socializare care ne mută viaţa privată în mediul online“, atrage atenţia Răfăilă.

La rândul ei, psihologul Keren Rosner spune că evadarea din constrângerile vieţii cotidiene este asociată adesea cu sentimentul de revoltă, de libertate şi cu detensionarea. Apoi, experienţele practicate în grup devin mai intense şi molipsitoare prin atragerea de prozeliţi sau prin mimetism. Nu în ultimul rând, Rosner pune în balanţă şi legendele care circulă despre astfel de destinaţii, renume care vine în întâmpinarea fanteziilor, stimulează imaginaţia şi instigă impulsurile.

„Nevoia de valorizare şi apartenenţa la grup îşi pun amprenta asupra comportamentelor noastre. Încercăm să facem anumite acţiuni care să ne pună în centrul atenţiei pentru a primi aprecierea celor din jur, deşi acest lucru poate crea un cerc vicios şi o stare de dependenţa astfel încât pe viitor vom dezvolta comportamente din ce în ce mai extreme pentru a primi atenţie sporită, explică psihologul Tony Răfăilă.

Evadare dincolo de pragul normelor acceptate social

Bucureşteanul Adrian I. îşi aduce aminte de băutele pe care le făcea cu amicii încă de la 17 ani, de fiecare 1 Mai sau vacanţa de vară, distracţii pe care le pune pe seama teribilismului specific vârstei şi curajului pe care îl capeţi atunci când pleci să te distrezi cu grupul de băieţi, departe de părinţi. „Stăteam în Costineşti şi băusem toată noaptea. Am colindat discotecile din mai multe staţiuni, am spart sticle de băutură şi cei care au reuşit să ajungă la hotel au distrus mobila din cameră şi o parte din ea a zburat de pe balcon. Tinerii au fost şi vor fi mereu atraşi de genul astă de distracţie scăpată de sub control, de excese, fără să-şi dea seama de riscuri. Şi mă gândesc la ce s-a întâmplat zilele trecute cu băiatul din Mamaia, care a petrecut şi a băut până a murit, dar şi la alţi puştani care au avut de suferit pentru că şi-au băut minţile prin vacanţe“, povesteşte bărbatul în vârstă de 37 de ani. 

reuters

Turist entuziasmat din Magaluf FOTO Reuters 

În multe cazuri, educaţia primită în familie influenţează major comportamentele care trec dincolo de normele acceptate social. „Mesajele pe care copilul, adolescentul şi viitorul tânăr le primeşte direct sau indirect de la părinţi îl vor determina şi îl vor învăţa cum să reacţioneze, cum să-şi pondereze dorinţele, cum să-şi echilibreze pornirile. Orice extremă parentală este nesănătoasă, fie că este vorba de supraveghere exagerată, fie de o permisivitate la limita cu indiferenţa“, punctează Rosner. La rândul său, psihologul Tony Răfăilă consideră că între modelele parentale şi cele sociale câştigă, în cele din urmă, cele care au ponderea cea mai mare. „A ţine un copil din scurt nu este cea mai bună soluţie deoarece aceştia, atunci când vor avea ocazia să iasă din mediul controlat parental, nu vor avea experienţa necesară pentru a manageria în felul cel mai potrivit evenimentele şi informaţiile cu care se vor confrunta. Probabil cea mai buna soluţie este ca aceştia să fie ajutaţi să conştientizeze consecinţele acţiunilor lor, oferindu-le astfel autonomia necesară găsirii drumului potrivit“.

Locuri de pierzanie la modă 

Consilierul în turism Traian Bădulescu a identificat câteva dinte cele mai în vogă destinaţii căutate pentru faima de capitale ale distracţiei, printre care Mykonos din Grecia, St. Julian’s din Malta, Ipanema din Rio de Janeiro, în Brazilia, dar şi insula Koh Samui din Tailanda. Inclusiv Croaţia a devenit celebră în ultimii ani pentru petrecerile de pe plaja Zrce sau de pe insula Hvar. New Orleans şi Las Vegas, în SUA, Ibiza, Magaluf, Berlin şi Amsterdam se menţin, de asemenea, pe harta destinaţiilor nonconformiste.

Viaţa de noapte din Magaluf

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite