Topul celor mai populare preparate românești. Tortul inventat de cofetarii de la Capșa, printre preferatele gurmanzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gastronomia românească este foarte apreciată de către cei care vin să ne viziteze țara.

Bucătăria românească este recunoscută în lume FOTO: arhivă
Bucătăria românească este recunoscută în lume FOTO: arhivă

Fiecare zonă a României are specificul ei tradițional când vorbim despre gastronomie. Preparatele românești sunt la mare căutare de către turiști.

Publicația TasteAtlas a făcut un top al celor mai populare românești. Iată care sunt acestea.

Tort Joffre

Joffre este un tort bogat cu multă ciocolată, inventat în București, în 1920, de cofetarii de la Casa Capșa.

Tortul Joffre
Tortul Joffre

A fost făcut în cinstea Mareșalului francez Joffre care a fost oaspetele hotelului în acel an. Forma tortului seamănă cu cea a mareșalului al cărui nume îl poartă.

Mămăliguță cu brânză și smântână

Mămăliguța cu brânză și smântână sau MBS cum este numită în jargon este unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare atât de către copii, cât și de către adulți.

Mămăligă cu brânză și smântână
Mămăligă cu brânză și smântână

Mămăliga fierbinte este amestecată cu smântână grasă și brânză telemea răzuită sau mărunțită. Uneori se pune și ou ochi sau fiert, dar nu este o regulă.

Ciorbă de oase

Ciorba de oase este o ciorbă tradițională în România. Se face din oase de porc care se fierb până carnea se desprinde după ele.

Ciorba de oase
Ciorba de oase

Apoi, se scot din oală și alături de carne se mai pun legume, în general rădăcinoase. Ciorbei se mai pune suc de roșii, boș sau zeamă de varză și leuștean.

Caltaboș

Caltaboșul se face în general în perioada sărbătorilor de iarnă. Este un cârnat făcut din ficat de porc, carne și orez. Pentru că se face de cele mai multe ori în casă, nu există o rețetă unică.

Caltaboș
Caltaboș

Fiecare îl face așa cum a învățat în familie de la bunici sau părinți. În unele zone se pun și alte organe de porc tocate, usturoi, foaie de dafin, ceapă caramelizată. Este printre singurele tipuri de cârnați care se fierbe.

Stufat

Stufatul este o tocăniță de carne de miel cu multă ceapă și usturoi verde, pastă de tomate, ulei și condimente. Se face primăvara, mai ales în timpul Paștelui.

Stufat de miel
Stufat de miel

Stufatul se prepară în mai toate țările din Balcani.

Supă de pui cu găluște

Supa de pui cu găluștee este mâncarea copilăriei multora dintre noi. Este foarte ușoară, cu multe legume tăiate în cuburi mai mari, carne de pui și găluște moi și pufoase din griș de gâu și ou.

Supă de pui cu găluște
Supă de pui cu găluște

Deasupra i se presară pătrunjel verde tocat. Se servește mai ales în timpul sezonului rece, la masa de prânz.

Salată orientală

Salată orientală este o salată simplă, din cartofi fierți în coajă, măsline, ouă și ceapă asezonate cu o vinegretă din ulei, oțet și sare.

Salată orientală
Salată orientală

În unele zone i se mai adaugă și castraveți murați, iar în vinegretă se pune șu muștar. Varianta de post nu conține ou și este preparată mai ales în timpul postului Crăciunului.

Ciorbă de fasole cu afumătură

Ciorba de fasole cu afumătură este una dintre cele mai populare tipuri de ciorbă mai ales în perioada rece.

Ciorbă de fasole cu afumătură
Ciorbă de fasole cu afumătură

Se face în multe case și se servește cu murături, salată de ceapă roșie sau chiar mămăligă tare. Uneori în loc de farfurie este adusă în pâine.

Pomana porcului

Nu există o rețetă pentru pomana porcului. Este mai degrabă un ritual care se săvârșește după ce este tăiat porcul de Ignat. Bucăți de carne de porc și organe sunt prăjite în ulei și sunt servite cu mămăligă și usturoi.

Pomana porcului
Pomana porcului

Alături se află un pahar de țuică fiartă sau un vin roșu din gospodăria celui care a tăiat porcul. Restaurantele o servesc tot timpul anului, dar gustul pe care îl are când carnea este proaspătă nu poate fi egalat de nimic.

Salată de icre

Salata de icre se face de obicei în România din icre de crap de știucă.

Salata de icre
Salata de icre

Deși se poate cumpăra și de la supermarket, în multe familii se face în casă. Icrele sunt amestecate cu ulei, pâine sau pesmet, suc de lămâie și apă minerală până se formează o emulsie. Se servesc cu pâine, alături de un pahar de țuică sau altă tărie.

BucătăriePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite