Sfaturi utile în bucătărie adunate de la chefi din toată lumea
0Vrei să înveţi cum să toci verdeţurile, cum să prepari un piure pufos şi să prăjeşti carnea ca un expert? Editorii publicaţiei „Food“ au realizat o lista cu cele mai eficiente trucuri de gătit, soluţii la îndemână chiar şi pentru cei care nu au experienţă în bucătărie, pe baza sfaturilor primite de la mai mulţi chefi.
1. Dacă vrei să te asiguri că ouăle prăjite nu se vor mai lipi de fundul vasului, ai grijă ca spatula pe care o foloseşti să fie încălzită, mai întâi, în uleiul încins. În plus, pentru a preveni lipirea mâncărurilor este necesar să foloseşti cratiţe cu fundul gros, pe care să le cureţi cu soluţii nonabrazive şi să nu le ţii pe foc, goale, pentru prea mult timp.
2. Pregăteşte-ţi ingredientele şi ustensilele necesare înainte de a te apuca de gătit. Taie legumele, pregăteşte carnea şi prepară sosurile, aşa vei economisi mai mult timp în faţa cratiţei şi vei fi mai atent la preparararea mâncării.
3. Pentru a obţine mai mult suc din citrice, presează-le cu ajutorul palmei pe o suprafaţă rigidă, timp de un minut. O alternativă mai comodă ar fi să încălzeşti lămâile la cuptorul cu microunde pentru 10-15 secunde.
4. Piureul de cartofi este una dintre cele mai apreciate garnituri şi merge „asortat“ cu fripturi şi mâncăruri cu sos. Pentru ca preparatul să aibă o textură pufoasă, trebuie să strecori apa de cartofii fierţi şi să-i pui din nou în oala încinsă, într-un recipient acoperit ermetic, timp de cinci minute. Un plus de savoare se obţine dacă adaugi puţină smântână sau câteva linguriţe de unt.
5. Când faci carne la grătar, scoate bucăţile din frigider cu o oră înainte de a le pregăti, astfel încât carnea să ajungă la temperatura camerei.
6. Pudrează cu sare puiul în interior şi exterior, cu o oră înainte să te apuci de gătit. La sfârşit, şterge-l cu un prosop uscat şi bagă-l la cuptor. Va ieşi crocant la suprafaţă şi suculent pe dinăuntru.
7. Pentru un plus de prospeţime şi savoare, păstrează busuiocul la temperatura camerei, cu tulpinile în apă.
8. Foloseşte sarea grunjoasă stropită cu ulei de măsline pentru a condimenta salata verde. În acest fel, foile îşi vor păstra aspectul crocant chiar şi atunci când vei adăuga vinegretă (sos rece preparat din oţet, untdelemn, sare şi piper – n.r.).
9. Reţetele sunt doar un ghid, nu Biblie. Fă-ţi curaj şi înlocuieşte ingredientele unei reţete cu cele care îţi plac. Spre exemplu, în locul cimbrului, foloseşte oregano, dacă cel din urmă este pe gustul tău.
10. După fierbere, scufundă legumele într-un vas plin cu gheaţă pentru că aşa îşi vor păstra culoarea.
11. Dacă ai nevoie de mai mult ulei în tigaie după ce te-ai apucat de gătit, toarnă câte puţin pe marginea interioară a vasului în aşa fel încât, atunci când ajung în contact cu alimentele, să fie deja încălzit.
12. Atunci când tai verdeţurile, presapă puţină sare pe tocător. Le va împiedica să se împrăştie peste tot.
13. Depozitează alimentele şi contimentele în cămară, la răcoare, nu pe etajere suspendate în apropierea aragazului. Umiditatea, lumina şi căldura nu fac decât să le „fure“ din savoare.
14. Dacă vrei să scapi mai repede de mirosul înţepător al usturoiului, freacă-ţi palmele de chiuveta de metal din bucătărie pentru 30 de secunde şi apoi clăteşte-le cu apă din abundenţă.
15. Pentru a prăji bucăţile de carne ţine-le deasupra tigăii cu ulei, timp de cinci secunde, folosind un cleşte de bucătărie. În acest fel vei preveni lipirea mâncării şi deteriorarea vaselor de bucătărie.