Secretele vinului fiert perfect. Ingredientul care-i dă aroma desăvârșită
0Vinul fiert este una din cele mai consumate băuturi în perioada rece. Chiar dacă în perioada sărbătorilor este mai frecvent consumat, rămâne o băutură cerută de consumatori până către primăvară, alături de ceaiuri fierbinți sau ciocolată caldă.

Dar spre deosebire de ceai sau ciocolata caldă pe care o găsim la plic instant, vinul fiert necesită puțină imaginație atunci când îl preparăm, sau respectarea unor rețete ale specialiștilor. „Când eram tineri, împreună cu fratele meu mai mare ne preparam acasă vin fiert, iarna. Atunci nu aveam la îndemână decât zahăr și, uneori, puțină scorțișoară. Dar era suficient pentru a ne bucura de savoarea lui”, povestește pasionata de bucătărie Violeta Hotea.
„Încercam să-l fierbem ceva mai mult, pentru că așa se evapora alcoolul, dar rămânea puțin mai amărui. Acum nu-l mai fierb atât de mult pentru că i se estompează și aromele”, mai spune ea.
Între timp însă, femeia ajunsă la 46 de ani spune că a descoperit rețete care o ajută să prepare o băutură delicioasă de care se bucură pe tot parcursul iernii.
Rețeta pentru cel mai bun vin fiert
„La un litru de vin, folosesc cam 5-6 linguri de zahăr și 3-4 betișoare de scorțișoară”, redă ea rețeta. „Dar am descoperit că aroma aceea unică nu se poate obține fără cuișoare, astfel că la un litru de vin, folosesc în jur de 10-15 cuișoare”, mai spune ea, apoi dezvăluie și ultimul ingredient secret.
„Câteva felii de portocală pot da o savoare grozavă. Se pot pune întregi, cu tot cu coajă, pentru ca aroma să fie desăvârșită. Dar se mai pot adăuga anason stelat, cardamon sau vanilia, ori bucățele de măr”, mai spune maramureșeanca.
De altfel, mai spune ea, și alegerea vinului e importantă. „Eu am rămas în minte cu gustul acelui vin de țară, pe care-l aveam acasă, la ai mei. Dar nu când nu găsesc, folosesc vin din comerț. Prefer Cabernet, Merlot sau Fetească Neagră.”
Pont: Zahărul se poate înlocui cu mierea. Dar orice am folosi, se adaugă în vin după ce fierbe și se lasă doar până se topește în totalitate.
Băutura preferată a aristocraților romani
Și pentru că am vorbit depsre vinul fiert, nu putem să nu menționăm că era preferatul aristocraților romani, dar și băutura care le aducea nebunia. Procesul chimic care se producea a fost descoperit târziu, abia prin anii '50.
Practic, pentru că nu era descoperit încă zahărul, obțineau un îndulcitor prin fierberea îndelungată a strugurilor, iar pentru asta foloseau vase de plumb. Evident, acesta ajungea în băuturile lor, iar despre saturnism - boala dată de intoxicația cu plumb - știm că are efecte asupra sistemului nervos. De altfel, plumbul odată ajuns în organism, nu mai este eliminat niciodată. Tot ce se poate obține este o ameliorare a simptomelor.
Fenomenul a fost descoperit târziu, în Franța, prin anii '50, când un bărbat a fost acuzat că și-ar fi ucis soția. După mai multe cercetări, s-a constatat că femeia consuma apă de la robinet, în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Conductele de plumb care erau folosite până atunci au fost înlocuite, apoi, în mai multe țări.