Cum faci cea mai bună pâine: rețeta fără frâmântare. Iese mai pufoasă decât un cozonac, secretul care o face perfectă

0
Publicat:

Pâinea fără frământare are un singur dezavantaj: trebui lăsată la dospit o zi întreagă, motiv pentru care gospodinele trebuie să se înarmeze cu răbdare. Cu ingrediente simple, acasă se poate prepara o pâine mai pufoasă decât un cozonac.

Pâine făciută în casă FOTO Shutterstock
Pâine făciută în casă FOTO Shutterstock

Deși pe piață găsim sortimente de pâine pentru toate gusturile și buzunarele: albă, neagră, integrală, de graham, cu semințe, cu cartofi etc.,  pâinea făciută acasă are un farmec aparte.  

Se pare că pâinea fără frământare a fost făcută celebră de un brutar pe nume Jim Lahey și rețeta a devenit virală acum aproximativ 10 ani, când Mark Bittman a publicat-o în New York Times. Ce e sigur este că vorbim despre cel mai simplu fel de pâine pe care îl poți face. Practic, se aruncă toate ingredientele într-un bol și se amestecă, apoi lași drojdia să își facă treaba și la sfârșit coci aluatul, scrie doc.ro.

Ingrediente pentru pâine de casă fără frământare, cu fulgi de ceapă

  • 1 kg de făină albă (plus încă o mână de făină, cam 3-4 linguri, pentru a presăra pe masă ulterior)
  • 2 lingurițe de sare
  • 2 lingurițe de drojdie uscată activă
  • 750 ml de apă călduță
  • 2-3 linguri de fulgi de ceapă uscată (sau ceapă granulată)

Mod de preparare:

Vasul cu aluat se acoperă cu o de plastic sau cu un șervet de bucătărie și se lasă la crescut timp de 6 până la 8 ore. În principiu, e bine să îl pui într-un loc cald, dar el va crește și dacă îl lași într-un loc mai rece pentru mai multe ore. Poți chiar să îl lași peste noapte la frigider, dacă vrei să coci pâinea dimineața.

După  expirarea timpului de dospit, se presară pe masa sau pe blatul din bucătărie o mână de făin. Se pune aluatul pe masă și se împăturește de câteva ori ca să înghită făina. Se modelează apoi sub formă de bilă și se pune pe hârtia de copt în vasul pe care urmează să-l dai la cuptor. E bine ca vasul să fie unul pe care se poate pune capac (poate fi și o oală în care faci de obicei supa, de exemplu).

Se crestează cu cuțitul partea de deasupra a pâinii - poți face două crestături paralele sau una sub formă de cruce. Acoper-o cu un prosop de bucătărie și lasă să mai crească încă o oră. 

Cu aproximativ 10 minute înainte de a se termina intervalul de dospire, se pune un vas cu apă termorezistent în partea de jos a cuptorului, apoi se preîncălzește cuptorul la foc mare (230° C). După ce aluatul a crescut și s-a dublat, vasul va fi pus în cuptorul preîncălzit, cu un capac deasupra.

Se închide ușa cuptorului și se lasă pâinea la copt 30 de minute. Apoi, se înlătură capacul și mai lasă la cuptor încă 15 minute.

Când e gată se așază pe un șervet de bucătărie și se lasă să se răcească cel puțin 15 minute înainte de a o felia. După ce s-a răcit bine poate fi păstrată, la temperatura camerei, într-o pungă de plastic timp de 3 zile.

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite