Reţeta anticaniculă recomandată de celebrul bucătar Jamie Oliver: preparatul gustos care te ajută să treci mai uşor peste zilele toride
0Salata de morcov copt şi avocado cu vinegretă din portocală şi lămâie este o reţetă în stil marocan, perfectă pentru zilele călduroase de vară, propusă de bucătarul Jamie Oliver. Amestecul de fructe, legume şi condimente reglează temperatura corpului ajutând organismul să facă faţă caniculei.
Ingrediente:
500 grame de morcovi
2 linguriţe rase de seminte de chimion
1 ardei iute roşu, mic, uscat şi zdrobit
sare de mare
2 căţei de usturoi
piper negru, proaspăt măcinat
frunzele de la 4 fire de cimbru proaspăt
oţet de vin roşu şi alb
o portocală tăiată în două
o lămâie tăiată pe jumătate
3 fructe de avocado coapte
150 ml de iaurt degresat
4 linguri de seminţe mixte, prăjite
ulei de măsline
4 felii de pâine (preferabil ciabatta)
2 mâini de frunze de salată (treviso, rucola, radicchio, cavolo nero)
2 coşuleţe de creson (plantă aromatică)
Mod de preparare:
Morcovii se fierb în apă cu sare. Între timp pisaţi seminţele de chimion împreună cu ardeiul iute şi amestecaţi-le cu sare şi piper. Se adaugă şi usturoiul, alături de frunzele de cimbru şi continuaţi să pisaţi până obţineţi o pastă în care frecaţi şi 2 linguriţe de ulei de măsline şi două linguri de oţet.
Morcovii fierţi cât să fie fragezi trebuie scurşi bine de apă şi puşi într-o tavă încinsă la 180 de grade, stropită cu puţin ulei. Amestecaţi bine morcovii calzi cu pasta obţinută, iar deasupra adăugaţi jumătăţile de portocală şi de lămâie, cu partea tăiată în jos. Lăsaţi totul în cuptor timp de 25-30 de minute, până când morcovii se rumenesc, conform jamieoliver.com.
În timp ce se coc morcovii, tăiaţi în două fructele de avocado, curăţaţi-le de coajă, scoateţi-le sâmburii, apoi tăiaţi-le în felii pe lungime şi puneţi-le într-un castron mare. Scoateţi morcovii din cuptor şi puneţi-i lângă avocado. Cu grijă, stoarceţi lămâile şi portocalele coapte într-un castron şi adăugaţi ulei de măsline extravirgin (o cantitate similară cu zeama obţinută de la portocală şi lămâie) şi un pic de oţet de vin roşu. Condimentaţi cu sare şi piper şi turnaţi vinegreta obţinută peste morcovi şi avocado. Amestecaţi din nou.
FOTO mommy.gr
Acum puteţi prăji sau coace la cuptor şi feliile de pâine ciabatta, după care le rupeţi în bucăţele şi le adăugaţi în bol peste morcovi, avocado şi vinegretă. După ce amestecaţi iar, presăraţi şi frunzele pentru salată şi cresonul. Este momentul să puneţi salata caldă în farfurii, deasupra turnaţi o lingură sau două de iaurt, presăraţi mixul de seminţe prăjite şi câţiva stropi de ulei de măsline extravirgin.
Poftă bună!