Idei pentru o cină de vară ușoară, cu rețete rapide și simplu de preparat
0Nu ar trebui să petreceți serile de vară stând prea mult timp în fața aragazului sau a cuptorului, ori în bucătărie în general pentru a prepara și apoi pentru a lăsa totul în ordine. Vă propunem trei preparate spectaculoase, ușoare și rapid de făcut.
Există modalități mai bune de a petrece timp alături de cei dragi, făcând alte lucruri plăcute, decât să stați în dogoarea din bucătărie. Iată trei variante pentru o cină de vară altfel decât cele tradiționale, ușor de realizat, sățioasă, numai bună pentru perioadele caniculare.
Necesită între 15 și 45 de minute pentru preparare, dar timpul efectiv pe care-l veți petrece în bucătărie este de aproximativ un sfert de oră. Au puține grăsimi și prin urmare și puține calorii. Gramajul ingredientelor nu este bătut în cuie, fiecare poate pune sau poate lua din cantitate, în funcție de preferințe. Nu necesită nici ani de experiență în bucătărie, ori vreo diplomă în gastronomie și puteți adăuga după bunul plac sau propria experiență și alte ingrediente.
Linguini cu sos de roșii cherry
Fiecare înghițitură din aceste paste cu roșii de vară este presărată cu bucăți crocante de pancetta, care pot fi înlocuite cu prosciutto sau bacon, ori cu ce altceva vă doriți.
Ingrediente: 450 g paste linguini, 115 g pancetta cubulețe, 30 ml ulei de măsline, 3 căței de usturoi, tăiați feliuțe subțiri, 1 kg de roșii cherry multicolore, 1 linguriță sare (dacă aveți, preferabil kosher - care este mai grosieră), plus încă puțină pentru apa de gătit, 30 g parmezan ras și încă pe atât pentru servit, 1 cană frunze de busuioc plus frunzele de la încă o legătură, pentru servit.
Mod de preparare. Se pun pastele la fiert într-o oală mare cu multă apă, cu sare și se lasă să dea în clocot. Pastele trebuie gătite conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După ce s-au fiert se scurg și se lasă în oală. Se păstrează 120 ml de apă pentru gătit. Se pune mai apoi o tigaie mare, la foc mediu, iar când s-a încălzit se adaugă pancetta, amestecând din când în când, până când grăsimea s-a topit și aceasta devine crocantă, timp de 8-9 minute.
Se adaugă uleiul și usturoiul în tigaie; și se gătește în continuare la foc mediu, amestecând din când în când, până când se înmoaie ușor și preparatul devine parfumat, aproximativ 1 minut. Se pun peste amestec roșiile și sare după gust; dar se va crește temperatura la foc mediu-mare, amestecându-se des, până când câteva roșii au plesnit și pielea roșiilor se înmoaie, aproximativ 4 minute. Apoi focul se reduce la minim, iar cu o lingură de lemn se vor zdrobi ușor și pisa aproximativ o treime dintre roșii, pentru a elibera și mai mult sucul lor.
Se adaugă parmezanul, cantitatea de 120 ml de apă de gătit și pastele, se lasă împreună la foc mediu-mic, timp de 1-2 minute, amestecând în continuu, până când sosul se lipește de tăiței. Dacă mai este nevoie, puteți adăuga mai multă apă de paste. La final, opriți focul, adăugați busuiocul și amestecați. Preparatul se servește cu și mai mult busuioc și parmezan.
Pastele Linguini reprezintă o alegere bună datorită lățimii acestora, mai mare decât cea a spaghetelor, fiind totodată și plate. Parmezanul și busuiocul puse cu mărinimie nu fac altceva decât să dea o aromă intensă acestui preparat culinar. Rezultatul? O cină cu paste care are doar opt ingrediente și totuși un gust incredibil.
Sandvișuri fancy cu roșii
Sandvișuri pentru cină? Pare incredibil, dar reprezintă o opțiune demnă de luat în seamă pentru o cină rapidă și ușoară de vară. Roșiile proaspete de vară sunt punctul forte al acestor sandvișuri vegetariene delicioase.
Ingrediente: 170 g unt sărat, la temperatura camerei, 60 g de ceapă verde tocată fin, plus încă 2 lingurițe, 2 baghete lungi (aproximativ 340 g fiecare), 225 g brânză (rețeta originală se include brânză Gruyère, Comté sau Cheddar maturat), tăiată în felii de 6 mm grosime, 8 roșii mici sau medii, bine coapte (în total 1,5 kilograme), curățate de cotor și tăiate felii tot de 6 mm grosime, 3/4 linguriță sare (kosher), piper proaspăt măcinat, 70 g (trei căni) de rucola baby și 150 g (două căni) de ceapă prăjită crocantă, precum cea French's, pentru a adăuga textură și aromă. De obicei. aceasta este folosită pentru salate, sandvișuri sau alte preparate pentru a adăuga textura crocantă și gustul intens de ceapă.
Mod de preparare. Se amestecă bine untul cu ceapa verde tocată mărunt, într-un bol mediu, până când combinația devine moale. Baghetele se taie pe lungime și sunt unse din belșug cu combinația de unt cu ceapă, pe ambele jumătăți. Brânza se așază pe jumătatea inferioară a fiecărei baghete, iar pe deasupra se pune un strat de roșii. Roșiile se condimentează cu sare și piper. La final se adaugă rucola și ceapa prăjită și se pune cealaltă jumătate de baghetă. Fiecare baghetă astfel umplută se taie transversal în câte patru bucăți – opt sandvișuri vor fi în total la final.
Preparatul se poate pregăti în avans. Untul cu ceapă poate sta la frigider, într-un recipient ermetic, până la 5 zile. Înainte de utilizare trebuie lăsat la temperatura camerei.
Combinația de unt cu ceapă verde, crema brânzei echilibrată de aciditatea roșiilor, toate completate de gustul piperat al rucolei vă vor uimi. Dar cea mai interesantă piesă din această capodoperă stratificată ar putea fi ceapa prăjită, care adaugă textură, bogăție și acel umami – care reprezintă al cincilea gust de bază, alături de dulce, sărat, acru și amar - la fiecare mușcătură.
Această rețetă aduce un plus de eleganță și savoare meselor de vară, fiind ușor de pregătit și perfectă pentru o cină relaxantă în serile călduroase.
Gnocchi la tavă cu broccoli
Această rețetă adaptabilă, de gnocchi cu broccoli la tavă, include buchețele proaspete de broccoli și ceapă. Dar pentru a economisi timp și efort în pregătirea mesei puteți folosi ingrediente cumpărate din magazin, gata făcute, precum pesto și gnocchi.
Gnocchi sunt o varietate de găluște italiene, făcute de obicei din cartofi, făină și ouă. Au o consistență moale și o formă rotundă sau ovală. Pot fi gătite prin fierbere și sunt adesea servite cu diverse sosuri, precum cel de roșii, pesto sau unt topit cu salvie.
Revenind la rețeta noastră, pentru o masă mai consistentă, puteți adăuga conopidă și câțiva cârnăciori deja gătiți, precum cei specifici bucătăriei italiene, făcuți din carne de porc, vită sau pui, de obicei condimentați cu diverse mirodenii precum usturoi, fenicul și ardei, care sunt sunt gata de utilizat în preparat.
Puteți încerca și o versiune inspirată de pizza, folosind sos marinara în loc de pesto și schimbând feta cu mozzarella. Sosul marinara este sosul de roșii clasic folosit în diverse preparate culinare, preparat din roșii, usturoi, ceapă și ierburi aromatice, precum busuiocul și oregano. De obicei, se mai adaugă și ulei de măsline, sare și piper, sosul fiind utilizat ca bază pentru paste, pizza, lasagna etc..
Ingrediente: 1 pachet de gnocchi de cartofi, 4 căni de buchețele proaspete de broccoli, 1 ceapă mică galbenă, tăiată grosier în felii de 1,2 cm (1 1/2 căni), 1/4 ceașcă de pesto de busuioc refrigerat, 1/4 linguriță de fulgi de ardei, brânză feta sfărâmată (aproximativ 1/4 ceașcă sau 30 de grame).
Mod de preparare. Preîncălziți cuptorul la 220°C. Tapetați o tavă de copt mare, cu margini înalte, cu hârtie de copt. Amestecați împreună gnocchi, broccoli, ceapa, pesto-ul și ardeiul pisat pe tavă până când amestecul este complet acoperit și apoi întindeți-l într-un strat uniform. Coaceți până când legumele sunt moi și gnocchi încep să se rumenească, timp de 20 până la 25 de minute, amestecând pe la jumătatea timpului de gătire. Presărați cu brânză feta și serviți.
Este o masă ușoară și delicioasă, care se prepară rapid și nu necesită aproape deloc curățenie după. Puteți adăuga pe deasupra un ou sau felii de avocado.