Deserturi cu dovleac
0Dacă masa-i cenuşie, iar aspectul nu-i un fleac, gospodina iscusită face dulciuri cu dovleac. Articol realizat în colaborare cu „Click! Poftă bună!“.
Chec cu stafide şi dovleac
Timp de preparare: 105 minute
Dificultate: mică
Număr de porţii: 8
Ingrediente
200 g miez de dovleac copt
180 g făină
60 g unt topit
3 ouă
170 g zahăr
2 linguriţe esenţă de vanilie
2 linguriţe praf de copt
1 praf de sare
100 g stafide
unt pentru uns tava
1 lingură pesmet pentru tapetat tava
Preparare
1 Iei o felie de dovleac şi ţii la cuptor până când miezul se înmoaie. Cântăreşti 200 de grame de miez,
îl pui într-o farfurie şi-l zdrobeşti bine. În caz că este uscat, adaugi puţin lapte, pentru că trebuie să fie cremos.
2 Mixezi ouăle cu zahărul şi un praf de sare până îşi dublează volumul, adaugi untul topit, esenţa de vanilie, făina amestecată cu praful de copt, piureul de dovleac, stafidele şi amesteci bine.
3 Torni compoziţia într-o tavă de chec mai mare sau de cozonac unsă cu unt şi tapetată cu pesmet şi o introduci pentru 45 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Ştrudel cu dovleac
Timp de preparare: 90 de minute
Dificultate: mică
Număr de porţii: 8
Ingrediente
100 g unt
75 g margarină
1 pahar smântână
250 g făină
1 praf de sare
1 ou
1,5 kg dovleac curăţat
150 g zahăr
2 linguriţe esenţă de vanilie
2 linguri griş
50 g fulgi de migdale
zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor
Preparare
1 Dai dovleacul pe răzătoarea mare şi-l mixezi cu esenţa de vanilie, grişul şi zahărul.
2 Amesteci untul cu margarina, adaugi smântâna, sarea, oul, făina şi frămânţi un aluat potrivit de tare, pe care-l pui la frigider 10 minute.
3 Împarţi aluatul în două şi întinzi două foi dreptunghiulare nu foarte subţiri. Pui umplutura pe foi şi rulezi cât poţi de strâns. Aşezi rulourile într-o tavă unsă şi tapetată, le presari cu fulgi de migdale, apăsând uşor, şi le introduci în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute.
4 Le laşi să se răcorească, le presari cu zahăr pudră şi le tai felii mai groase.
Prăjitură cu morcov şi dovleac
Timp de preparare: 90 de minute
Dificultate: mică
Număr de porţii: 8
Ingrediente
200 g piure de dovleac
150 g morcov ras
4 ouă
125 g zahăr
100 g migdale
200 g făină
1 praf de copt
coaja rasă de lămâie
1 lingură zeamă de lămâie
250 ml frişcă lichidă
Preparare
1 Mixezi ouăle cu zahărul până devin spumoase şi îşi dublează volumul. Adaugi coaja de lămâie rasă şi zeama, apoi migdalele, rumenite uşor în cuptor şi zdrobite grosier, piureul de dovleac şi morcovul ras. Amesteci bine, apoi adaugi „în ploaie“ făina cernută cu praful de copt şi amesteci până se omogenizează compoziţia.
2 Torni compoziţia într-o formă rotundă, tapetată cu folie specială pentru copt, şi o introduci pentru 45 de minute în cuptorul preîncălzit. Scoţi blatul din cuptor şi îl laşi să se răcească în formă.
3 Tai blatul în două felii orizontale, adaugi frişcă între ele, îmbraci apoi prăjitura cu frişcă şi o laşi la frigider două ore înainte de a o servi.