Băuturi naturale care alungă somnul și oboseala: alternative ale cafelei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cafeaua, licoarea către care cei mai mulți dintre noi fugim imediat cum deschidem ochii, în speranța că alungă somnul, dar și pentru gustul inconfundabil, are o serie de alternative savuroase și foarte eficiente.

O cană cu ceaiul potrivit poate alunga oboseala. Foto Shutterstock
O cană cu ceaiul potrivit poate alunga oboseala. Foto Shutterstock

Ceaiurile de plante pot alunga la fel de bine oboseala, aducând organismului un boost de energie nu doar datorită cofeinei ,pe care multe din ele o conțin, ci și antioxidanților.

Primele la care ne gândim sunt celebrele ceaiuri negre „made in Sri Lanka”, ori cunoscutul ceai verde, pe care le putem achiziționa din farmacii sau din aproape orice magazin alimentar. Dar gama de licori naturale care alungă oboseala este mult mai largă.

Cafeaua din rădăcină de cicoare, prăjită şi măcinată (o pulbere închisă la culoare) are efecte tonice extraordinare, iar în plus ajută și în curele de slăbire.

Combate oboseală şi ajută la concentrare. Nu provoacă insomnie, deoarece nu conţine cofeină. În plus, protejează ficatul şi fierea, calmează durerile abdominale, stimulează digestia, combate constipaţia şi ajută la detoxifierea organismului”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infiuziedesanatate.ro.

Cafeaua de roșcove te trezește și îți aduce zâmbetul pe buze

O alternativă la cafeaua clasică este și băutura din pudra de roșcove care, în plus conferă și o stare de bine.

„Roşcova creşte metabolismul şi permite celulelor să extragă zahărul din sânge. Potasiul pe care-l conţine poate ajuta la stabilirea echilibrului electroliţilor. De aici senzaţia de bună-dispoziţie”, explică specialistul.

Cafeaua din pudră de roșcove nici măcar nu are nevoie de adaos de zahăr, fiind dulce în mod natural.

Licorea care stimulează activitatea  cerebrală și protejează inima

Și năutul este un extraordinar înlocuitor al cafelei. Dincolo de faptul că oferă energie și stimulează activitatea psihică, protejează funcţia cardiacă şi are efecte benefice asupra funcţiei reproductive la bărbați.

Și din orez se poate obține o licoare asemănătoare (mai exact din pudra de orez), energizantă și bogată în nutrienţi, vitamine, antioxidanţi şi minerale, ideale pentru starea generală de sănătate a organismului uman.

Până și păpădia (pudra obținută din rădăcinile plantei) poate deveni un înlocuitor al cafelei, fiind ingredientul unei băuturi cu o aromă asemănătoare cafelei, deşi nici ea nu conţine cofeină. Conține antioxidanţi, calciu, potasiu, vitamina A și are un gust amar care stimulează digestia și înlătură constipaţia.

Trebuie spus însă că pudra de păpădie poate determina tulburări gastrice şi diaree, tocmai de aceea se recomandă prudenţă și, de preferat, sfatul unui medic, la fel cum ar trebui pentru fiecare preparat din plante medicinale.

O altă plantă folosită ca substitut al cafelei, utilizată tot sub formă de pudră este maca. Licoarea rezultată amplifică memoria şi funcţionarea creierului, eliberează de stres şi încetineşte procesul de îmbătrânire, iar în plus oferă mai multă rezistenţă şi anduranţă. Mai mult, echilibrează starea de spirit și creşte libidoul. Este considerată însă un aliment foarte puternic şi de aceea este recomandat să se înceapă cu doze mici de o linguriţă pe zi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite