Cum se obţine pudra de roşcove, un îndulcitor natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roşcovele se pot consumă în stare proaspătă sau sub formă de pudră Foto: infuziedesanatate.rofoto:
Roşcovele se pot consumă în stare proaspătă sau sub formă de pudră Foto: infuziedesanatate.rofoto:

Cunoscute mai mult sub denumirea internaţională de carob, roşcovele sunt fructe bogate în zaharuri naturale (sucroză, fructoza şi glucoză). Siropul obţinut din păstăi era, pe vremuri, înainte de industrializarea trestiei şi sfeclei de zahăr, indulcitorul cel mai des folosit (odată cu mierea de albine). Din păcate, în ciuda multiplelor sale beneficii, puţină lume îl mai foloseşte, astăzi, în locul zahărului.

Iată câteva motive pentru care ar fi bine să nu ignorăm fructele roşcovului, arbustul denumit ştiinţific Ceratonia siliqua.

  

„Păstăile de roşcove conţin, în medie, 55 % glucide, dar şi proteine, lipide, saponine, substanţe minerale şi o serie de acizi, în  timp ce seminţele sunt bogate în celuloză, hemiceluloză, galactoză, rafinoză, mucilagii, lipide, proteine, substanţe minerale şi aminoacizi etc”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Roşcovele sunt un aliment alcalin, care nu generează aciditatea gastrică, sunt bogate în fibre insolubile şi reduc în mod natural nivelul colesterolului. În plus, acţionează ca un antioxidant natural eficient, datorită conţinutului crescut de lignin şi polifenoli.

Inhibă dezvoltarea E. coli

Roşcovele se pot consumă în stare proaspătă sau sub formă de pudră.

„Pudra de roşcove se obţine din măcinarea păstăilor întregi şi este un îndulcitor natural foarte sănătos, având capacitatea de a regla nivelul de glucoză din sânge. Indexul său glicemic este foarte mic. Pudra de roşcove îmbunătăţeşte digestia - într-o lingură de pudră de roşcove sunt 7,1 grame de carbohidraţi, 3,2 grame de fibre alimentare, ceea ce reprezintă 13 la sută din valoarea zilnică de fibre. De asemenea inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) şi restabilesc un peristaltism normal, prin conţinutul de tanin, acid galic şi pectine”, mai spune Elena Badea.

Un aditiv sănătos

Pudra de roşcove nu conţine cofeină, motiv pentru care este recomandată inclusiv persoanelor care au hipertensiune arterială, fiind un înlocuitor de succes al cafelei.

„De asemenea, pudra de roşcove este considerată un aditiv sănătos şi este folosită la produsele de panificaţie, îngheţată, sosuri pentru salate şi alte produse alimentare. Poate fi folosită în deserturile dietetice, în reţetele de ciocolată de casă, în aluaturi şi creme, ca înlocuitor al pudrei de cacao. Poate fi adăugată în lapte sau iaurt pentru capacitatea sa de a îndulci şi pentru un plus de gust. De asemenea, pudra de roşcove conţine pectine. Taninul pe care-l regăsim în acest produs conţine acid galic un element antialergic şi antibacterian şi un bun analgezic. Are efect de fito-estrogen, prin cantitatea mare de lignani pe care-i conţine şi reprezintă o sursă importantă de calciu”, mai spune Elena Badea. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite