Titi Aur, despre greșeala uriașă pe care o fac șoferii când mașina „dansează”: „O pierzi de sub control”

0
Publicat:

Fostul campion de raliuri Titi Aur vorbește despre pericolul de pe șosele când mașina intră în derapaj. Unii șoferi comit o greșeală uriașă în această situație, făcând ceea ce, de fapt, nu ar trebui să facă niciodată.

Expertul în conducere defensivă a spus căare este cea mai mare greșeală a conducătorilor auto, lucru care îi expune un risc iminent de accident.

Titi Aur îi învață pe șoferi ce să facă atunci când mașina intră în derapaj FOTO Facebook
Titi Aur îi învață pe șoferi ce să facă atunci când mașina intră în derapaj FOTO Facebook

Cea mai mare greșeală care se face când mașina „dansează“ stânga-dreapta este că cel de la volan, neștiind să controleze derapajul, de cele mai multe ori - și spun asta din experiența de la cursurile noastre de conducere defensivă - majoritatea șoferilor din România (aproximativ 80%) fac exact ce nu trebuie. Fie trag în direcția opusă, fie trag mai mult decât trebuie sau mai repede decât trebuie.

Noi facem cursuri și cu străini. Acolo, procentul este exact invers: 80% fac ce trebuie și 20% ce nu trebuie. Străinii sunt mai buni ca noi “, a spus Titi Aur, la DC News.

Cum controlezi situația

Aur a explicat ce trebuie făcut pentru a controla derapajul. În opinia acestuia, dacă mașina pleacă de spate către dreapta, șoferul trebuie să vireze tot către dreapta.

Ar trebui să știi să controlezi derapajul. Trebuie să înțelegi ce trebuie să faci din punct de vedere practic. Din punct de vedere teoretic eu spun că atunci când mașina pleacă de spate către dreapta, tu trebuie să virezi tot către dreapta, dar numai atât cât să ții roțile pe direcția de mers. Trebuie să tragi repede, dar numai atât cât trebuie. Cel mai important lucru e să nu reduci. Ăsta e cel mai important lucru, deoarece e împotriva instinctului”, a precizat fostul campion de raliuri.

În astfel de situații, mulți șoferi ridică piciorul de pe accelerație. Lucru total greșit, arată expertul în conducere defensivă.

„Când mașina pleacă de spate, șoferul simte asta ca fiind pericol. Primul instinct al șoferului e să ridice piciorul de pe accelerație. Asta înseamnă amplificarea derapajului. Ca să nu faci greșeli, trebuie să faci exerciții. Dacă nu faci exerciții, ajungi să pierzi mașina de sub control”, spune Titi Aur.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite