Titi Aur, despre șoferii care încurcă accelerația cu frâna, unde greșesc: „Apeși disperat, intri în panică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expert în conducere defensivă și campion de raliuri, Titi Aur a vorbit despre greșeala pe care o fac șoferii care încurcă frâna cu accelerația. Specialistul spune că totul se întâmplă din cauza unui gest banal, care ar trebuie explicat pe îndelete la școlile de șoferi.

Titi Aur, expert în conducere defensivă FOTO Facebook
Titi Aur, expert în conducere defensivă FOTO Facebook

Aur a explicat pentru DC News de ce există șoferi care încurcă pedala de accelerație cu cea de frână. În opinia expertului, motivul este poziția greșită a picioarelor pe pedale. 

Se întâmplă acel fenomen psihologic: cu cât apeși mai tare și mașina nu se oprește, ba dimpotrivă, merge mai repede, cu atât apeși și mai tare, apeși disperat pentru că subconștientul tău spune că ai apăsat pe pedala de frână, dar tu apeși pe accelerație, intri în panică. În niciun caz, în fracțiunea aceea de secundă, nu te gândești că e pedala greșită și să ridici piciorul și să te duci pe pedala cealaltă", a spus Titi Aur. 

„Călcâiul trebuie să stea jos”

Titi Aur spune că poziția corectă a piciorului pe pedale nu se învăță la școlile de șoferi, deși acest lucru este de căpătâi pentru șoferi. Acesta spune că viitorii conducători auto sunt învățați cum să ia piciorul de pe ambreiaj, să facă acel balans ca să plece de pe loc.

Piciorul trebuie ținut cu călcâiul în podea, călcâiul trebuie să stea în dreptul pedalei de frână. Te duci pe frână și te duci pe accelerație. Când te duci pe accelerație te duci într-o parte, nu te duci de pe accelerație pe frână sau din dreptul accelerației.

Călcâiul trebuie să stea jos ca să ai stabilitate, nici să nu obosească piciorul, și să ai și control foarte bun, mai ales că lucrezi cu acel picior în continuu când ești la volan. Nu poți să-l ții suspendat în continuu pentru că nu ai nici precizie și îți obosește mușchiul la un moment dat”, a spus Titi Aur. 

„S-a speriat, a accelerat și nu a mai știut nici să tragă de volan"  

De asemenea, expertul consideră că încurcarea celor 2 pedale se face în mod frecvent de către șoferii începători, care se pierd atunci când le apare un obstacol în trafic. Greșeala este una uriașă care poate duce, de cele mai multe ori, la o nenorocire.

 „Când te-ai speriat, te-ai panicat și piciorul este pe pedala de accelerație, știți că a fost cazul acela din Andronache când o femeie a intrat peste acele fete și nimeni nu explică de ce. Pentru că ea era prima dată la mașină automată, s-a speriat, a accelerat și nu a mai știut nici să tragă de volan", a spus Titi Aur.

Reamintim că pe 27 februarie 2021, o femeie, în vârstă de 57 de ani, a pierdut controlul maşinii pe care o conducea pe o stradă în zona Andronache din Capitală, a lovit un stâlp, care s-a prăbuşit, după care maşina a fost proiectată pe trotuar, unde a accidentat mortal o fetiţă de 6 ani şi o fată de 20 de ani. Cele două victime au fost transportate de urgenţă la spital, însă nu au mai putut fi salvate.  

La începutul anului 2023, femeia a fost condamnată definitiv la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare, după ce Curtea de Apel a hotărât menținerea deciziei Judecătoriei Sectorului 2. Șoferița se urcase băută la volan.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite