Ce este regula de două secunde pe care o recomandă Titi Aur. „O capacitate pe care o ai sau nu o ai”

0
Publicat:

Instructorul de conducere defensivă Titi Aur a precizat, în cadrul emisiuni, că sunt trei tipuri de reguli de condus, din care unele sunt obligatorii și sancționabile, iar celelalte doar recomandate.

Trafic în București FOTO Inquam Photos
Trafic în București FOTO Inquam Photos

Toate regulile sunt importante pentru a fi în siguranță în trafic, dar instructorul de conducere defensivă Titi Aur a identificat trei esențiale.

„Ce înseamnă aceste reguli de conducere defensivă? Înseamnă practic un format, un curs sau niște informații care sunt oarecum paralele cu regulile de circulație, cu explicații, cu detalieri, cu lucruri pe care poți să le faci ca să fii în siguranță.

Când vorbim de Regula celor două secunde trebuie să plecăm de la întrebarea La ce distanță trebuie să stau față de mașina din fața mea?

Din păcate, în România nu este reglementată, față de alte state, iar acolo unde este reglementată, dar și la conducerea defensivă spunem că trebuie să stai la jumătatea în metri a vitezei pe care o ai. Adică, la 100 km/h, la 50 metri, la 60 km/h, la 30 metri, la 130 km/h, 65 metri, pe autostradă”, spune Titi Aur.

Acesta spune că timpul de reflex pentru un om normal este cam de o secundă și jumătate.

„De când se întâmplă ceva, până percepi și transformi în mișcare și tragi de volan trece cam o secundă și jumătate și așa s-a vorbit de cele două secunde ca să ai timp să reacționezi. Și s-a ajuns la Regula celor două secunde și pentru a fi o explicație pentru cei care spun: Bine, bine, dar cum apreciez cei 50 de metri la 100 km/h, căci eu am senzația că 20 de metri sunt 50? 

Este mai greu sau e puțin probabil ca toți cei care conduc să aibă acest sistem de referință foarte bun, practic este o capacitate pe care o ai sau nu o ai.

Și atunci Regula celor două secunde explică foarte clar. Când mașina din fața ta trece pe lângă un punct fix, tu cel din spate începi să numeri: 1001, 1002 și să nu treci pe lângă punctul respectiv înainte de a termina de spus 1002”, a explicat Titi Aur în cadrul emisiunii DC Conducem de la DC News.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite