Gestul banal care îți poate salva viața. Titi Aur, despre ce trebuie să faci o dată la 6 secunde, la volan: „E regulă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titi Aur, fost pilot de raliuri, a explicat de ce este important, atunci când te afli la volan, să te uiți la cel mult 6 secunde în oglindă. Acest gest banal îți poate salva viața. Specialistul spune că este o regulă de conducere defensivă care ar trebui învățată la școala de șoferi.

Invitat în emisiunea DC Conducem, realizată de Florin Răvdan la DCNews și DCNewsTV, Titi Aur a explicat de ce este important ca un șofer să nu fie distras la volan și de ce trebuie respectată regula că trebuie să te uiți la cel mult 6 secunde în oglindă.

Titi Aur, expert în conducere defensivă FOTO Facebook
Titi Aur, expert în conducere defensivă FOTO Facebook

"Toate testele au demonstrat că dacă nu te-ai uitat în ultimele 6 secunde în spate, tu nu știi ce se întâmplă. În cazul în care trebuie să eviți să frânezi în mod special, instinctul tău spune să nu frânez brusc, că dacă intră ăla din spate în mine sau să nu trag dreapta sau stânga. Regula spune că la cel mult 6 secunde trebuie să arunci o privire în oglindă. Acest lucru îl facem instinctiv, dar nu toți, iar unii nu știu că-l fac”.

De asemenea, Titi Aur a recomandat testul cutiei pusă în spate, care obturează oglinda: ”Vedeți de câte ori vă enervează, pentru că poate sunteți obișnuiți să vă uitați dar nu vă dați seama. Problema e la câte secunde, că dacă te uiți la 20 de secunde nu e bine, dacă te uiți o dată pe zi, nu e bine. Într-o situație când trebuie să frânezi sau să eviți, știi ce ai în jurul tău. E regulă de conducere defensivă, ar trebui învățată din școala de șoferi”.  

Cum scade numărul morților din accidente rutiere, în alte țări. Exemplul Suediei, demn de luat în seamă

România este pe primul loc în Europa în privința numărului de accidente. Potrivit Institutului Național de Statistică, pe drumurile patriei au loc, zilnic, peste 70 de accidente. Mai mult de 70% dintre ele se întâmplă în timpul zilei, iar 87% au loc pe carosabil uscat.

În 2022 s-au produs, în medie, zilnic, 76 de accidente, ceea ce înseamnă, într-un singur an, peste 28.000 de accidente în toată țara.

Potrivit Institutului Național de Statistică, cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere, în România, s-au înregistrat pe raza județelor Bacău, Dolj și Prahova.

Cele mai mult accidente rutiere produse în Romania au avut loc pe timpul zilei, 73% dintre ele, și 87% din totalul lor, pe carosabil uscat. Acest lucru demonstrează că România mai stă prost la încă două capitole, la infrastructură și educație rutieră.

România este, astfel, pe primul loc în două clasamente în Europa, cele mai multe accidente produse zilnic și cele mai proaste drumuri, ceea ce contribuie direct la numărul ridicat de accidente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite