Sfaturi de aur de la Titi Aur: „Ce fac când mă răstorn cu mașina? Scuip“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România mor, în fiecare zi, până la 7 oameni în accidente rutiere - echivalentul tragediei de la Crevedia, acolo unde au explodat mai multe cisterene cu GPL. Expertul auto Titi Aur, campion la automobilism, ne învață cum să scăpăm din accidente.

Mașină răsturnată. FOTO captură Titi Aur
Mașină răsturnată. FOTO captură Titi Aur

Specialistul în conducere defensivă Titi Aur ne învață cum să evităm accidentele, printr-o conduită adecvată în trafic, dar ne învață și cum să ieșim cu bine din situațiile mai puțin plăcute.

Una dintre aceste situații este momentul în care ne răsturăm cu mașina. Potrivit lui Titi Aur, situația trebuie tratată cu mult calm.

„Nu mă grăbesc să desfac centura! Oricum am întârziat. Apare sigur dezorientarea așa că ar fi bine să aflu care e susul. Dau drumul la o mâna sau scuip. Îmi găsesc câteva puncte de sprijin pentru a detensiona centură și a nu cădea în cap.

Dacă simt că mașina nu este stabilă, dacă nu a luat foc, mai bine aștept până vin ajutoarele și nu încerc să ies. Îi ajut și pe ceilalți pasageri să iasă când este posibil”, a precizat Titi Aur, în videourile postate pe canalul său de Youtube.

Cum ieșim din mașina răturnată

În cazul unui accident putem ajunge să fim răsturnați 90 de grade sau mai mult, să stăm pur și simplu răsturnați pe plafon. În această situație apare acea disperare să plecăm să ieșim repede din mașină și atunci primul lucru pe care îl faci este să te duci cu mâna pe buton și să desfaci centura.

În ultimii ani, mașinile sunt construite în așa fel încât să nu se deschidă centura în cazul în care suntem sărturnați și pe lăsăm pe ea cu o greutate mai mare de 15-20 de kilograme. Acest lucru e gândit pentru a nu pica în cap să ne rupem coloana. Sistemul ne oprește.

Trebuie să găsim niște puncte de sprijin, în coate, cu genunchii în bord așa încât detensionăm centura și să o putem deschide”, explică Titi Aur.

Pompierii care au intervenit la Crevedia. FOTO C.S
Pompierii care au intervenit la Crevedia. FOTO C.S

În exploziile din Crevedia, jud. Dâmbovița, au murit 5 oameni, au fost 10 răniți grav și vreo 40 de răniți ușor, iar ancheta în acest caz este departe de a se fi terminat, având implicații majore de la momentul producerii exploziilor.

Titi Aur, fost pilot, specializat în conducere defensivă, spune că - urmare a unei bizare coincidențe statistice -  în România avem în fiecare zi, în medie, 5 morți, 10 răniți grav și 70-80 de răniți ușor, dar că aceste cifre nu par să le dea prea mult de gândit autorităților.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite