Scandalul FIFA: Secretarul-general Jerome Valcke, demis din cauza unor acuzaţii de bişniţă cu bilete pentru Cupa Mondială din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) trece printr-un nou scandal de corupţie: secretarul-general al organizaţiei, Jerome Valcke, a fost demis din funcţie şi pus în concediu până la apariţia unor noi dispoziţii, acesta fiind acuzat de participarea într-o schemă de vânzare la suprapreţ a biletelor pentru Campionatul Mondial de Fotbal, conform unui comunicat oficial emis de către forul fotbalistic suprem.

Valcke, în vârstă de 55 de ani, ocupa poziţia de secretar-general al FIFA din 2007, şi era considerat mâna dreaptă a preşedintelui FIFA Sepp Blatter, el ocupându-se de contractele comerciale ale forului şi de organizarea turneelor oficiale sub egida federaţiei.

FIFA a anunţat azi că secretarul-general al organizaţiei, Jerome Valcke, a fost eliberat din funcţie şi pus în concediu, cu efect imediat şi până la apariţia unor dispoziţii. De asemenea, FIFA a fost notificată despre o serie de acuzaţii ce îl includ pe secretarul-general şi a cerut pornirea unei investigaţii formale (n.r. - în acestea) Comisiei de Etică a FIFA” se arată în comunicatul postat pe site-ul oficial al forului fotbalistic suprem.

Conform publicaţiei „The Guardian”, Valcke se afla într-un avion spre Moscova, unul dintre oraşele ce vor găzdui Cupa Mondială din 2018, atunci când acuzaţiile au fost formulate, în cadrul unei şedinţe la Zurich. Acuzaţiile la adresa lui Valcke sunt aduse de către Benny Allon, un consultant al unei firme ce a semnat în trecut un contract de parteneriat cu FIFA privind vânzarea biletelor pentru Campionatul Mondial din 2014, întrerupt ulterior înainte ca vreun bilet să fie vândut în mod legal.

Secretarul-general FIFA este acuzat de participarea într-o schemă prin care el şi anumiţi parteneri au făcut profit din re-vânzarea ilegală, la suprapreţ a unor bilete pentru meciuri din cadrul Cupei Mondiale de anul trecut, din Brazilia. Un e-mail trimis de către Allon, al cărui destinatar aparent era Valcke, notează că „am făcut fiecare (n.r. – dintre posibilii participanţi la schemă) câte 114.000 de dolari pe Germania ”, posibilă referinţă către profitul rezultat din re-vânzarea biletelor.

Totuşi, publicaţia britanică, ce susţine că a văzut o parte dintre documentele prezentate ca dovezi, precizează că acestea sunt incomplete, arătate selectiv şi foarte uşor interpretabile. Valcke a negat acuzaţiile, prin intermediul avocaţilor săi, ce au emis un comunicat prin care francezul susţine că nu a primit şi nici nu a acceptat vreodată să primească bani sau orice altă formă de plată de la consultantul britanic.

Scandalul a survenit într-o perioadă delicată pentru forul fotbalistic mondial, ce a fost zguduit în temelii de scandalul de corupţie pornit în luna mai, în cadrul căruia nouă foşti şi actuali oficiali FIFA au fost puşi sub acuzare de FBI pentru luare de mită în procesul de alegere a gazdelor Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, acordat Qatar-ului, şi alte acuzaţii de spălare de bani. Din cauza acestuia, preşedintele FIFA Sepp Blatter a decis să demisioneze la doar 3 zile după ce fusese reales pentru un al cincilea mandat consecutiv la şefia organizaţiei, deşi el nu este implicat personal în niciunul dintre dosare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite