Scandalul FIFA: Sepp Blatter şi Jack Warner, profit de milioane de pe urma drepturilor de televizare ale Campionatului Mondial de Fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sepp Blatter FOTO Getty Images
Sepp Blatter FOTO Getty Images

Preşedintele FIFA Sepp Blatter se confruntă cu noi acuzaţii de corupţie, după ce documente publicate recent arată că ar fi vândut drepturile de televizare pentru mai multe ediţii ale Campionatului Mondial de Fotbal la preţuri derizorii fostului vicepreşedinte Jack Warner. Acesta din urmă a realizat profituri de milioane de euro din vânzarea ulterioară a drepturilor la preţ normal, informează „The Guardian”.

Detaliile afacerii au ieşit la suprafaţă după ce televiziunea elveţiană SRF a făcut public un contract datat din 2005, prin care se arată că FIFA a vândut drepturi de televizare pentru ediţiile din 2010 şi 2014 ale Campionatului Mondial de Fotbal unei firme deţinute de Warner.

Iniţial, drepturile au fost vândute Uniunii de Fotbal a Caraibelor (CFU), a cărui preşedinte la acel moment era chiar Warner, pentru suma de 600.000 de dolari. CFU a sublicenţiat drepturile firmei J&D International (JDI), ce le-a vândut ulterior, în 2007, televiziunii jamaicane SportsMax pentru o sumă estimată a fi între 18 şi 20 de milioane de dolari.

Conform contractului de vânzare iniţial, FIFA ar fi urmat să primească 50% din orice eventual profit rezultat din sublicenţierea drepturilor de televizare, însă Warner sau CFU nu au înregistrat vreo plată ulterioară către forul fotbalistic suprem în acest sens.

Jack Warner, fost preşedinte al CONCACAF(n.r. - forul fotbalistic regional pentru America de Nord, Centrală şi zona Caraibelor) şi vicepreşedinte FIFA, este unul dintre cei 9 oficiali FIFA inculpaţi în scandalul de corupţie ce a zguduit din temelii forul fotbalistic suprem. Implicat în acest scandal este şi Jeffrey Webb, urmaşul lui Warner la şefia CONCACAF , ce a ocupat funcţia de director al JDI la acel moment. Webb a fost extrădat în Statele Unite de către Insulele Cayman în cadrul aceluiaşi dosar de corupţie în care este implicat Warner.

Acesta nu este primul scandal privind drepturile de televizare ale Campionatului Mondial în care Warner este implicat. Fostul oficial din Trinidad Tobago a recunoscut în trecut că a cumpărat drepturile de televizare pentru Cupa Mondială din 1998 pentru suma simbolică de un dolar, precizând că profitul obţinut din vânzarea ulterioară a fost investit în dezvoltarea sportului caraibian.

FIFA a reacţionat la adresa acuzaţiilor printr-un comunicat în care a confirmat existenţa contractului cu CFU, însă a precizat că acesta a fost terminat în 2011 deoarece organizaţia regională a încălcat o serie de prevederi ale contractului şi nu şi-a respectat obligaţiile financiare.

Scandalul va pune şi mai multă presiune pe Blatter, ce urmează să renunţe la şefia FIFA în februarie anul viitor, după ce a condus forul mondial timp de 17 ani. Elveţianul fusese reales în funcţie, pentru a patra oară, la sfârşitul lunii mai, însă şi-a anunţat demisia în luna iunie în urma izbucnirii scandalului de corupţie în care o serie de foşti şi actuali oficiali FIFA, printre care şi Warner, au fost acuzaţi de luare de mită şi spălare de bani de către FBI.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite