Americanii vor capul lui Blatter. O probă deţinută de procurori îl poate înfunda definitiv pe cel poreclit “Don Mafia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al Statelor Unite, Loretta Lynch, a anunţat că vor începe urmăriri penale în cazul unor noi persoane, în dosarul ce vizează corupţia din cadrul FIFA.

Scandalul izbucnit în luna mai, când justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, este departe de a se fi încheiat.

Sepp Blatter a câştigat cel de-al cincilea său mandat la cârma forului mondial la 29 mai, dar şi-a anunţat retragerea peste numai câteva zile. Elveţianul în vârstă de 79 de ani plănuia să rămână totuşi în funcţie până la 26 februarie 2016, când se vor organiza noi alegeri. Asta în cazul în care nu va pica în ghearele justiţiei până atunci. Autorităţile americane şi elveţiene au anunţat în această săptămână că vor începe urmăriri penale în cazul unor noi persoane şi organizaţii, în cadrul anchetei ce vizează corupţia din FIFA. Procurorul general al Statelor Unite, Loretta Lynch, s-a deplasat chiar la Zürich, oraşul care găzduieşte sediul forului mondial, pentru a organiza o conferinţă de presă pe această temă. „Pe baza cooperării noastre cu autorităţile elveţiene şi pe baza unor noi probe, vom angaja urmăriri penale suplimentare la adresa unor noi indivizi şi ale unor noi organizaţii. Avem speranţe că şi alte persoane urmărite penal vor ajunge în Statele Unite”, a declarat Lynch. Procurorul general al Elveţiei, Michael Lauber, de asemenea prezent la conferinţa de presă, a declarat că instituţia sa a pus sechestru pe mai multe bunuri, printre care locuinţe şi terenuri în Alpi, precum şi pe active financiare. „Acest meci va ţine mai mult de 90 de minute. Nu am ajuns nici măcar la finalul primei reprize”, a spus Lauber. 

Până în prezent, a fost confiscată o cantitate foarte mare de informaţii, 11 terrabytes. Totodată, 121 de conturi bancare sunt investigate, iar mai multe proprietăţi din Alpi au fost puse sub sechestru. În atenţia anchetatorilor a intrat şi un contract de cedare a drepturilor media la Cupele Mondiale din 2010 şi 2014, găzduite de Africa de Sud şi Brazilia. Chiar dacă Lynch şi Lauber n-au pronunţat niciun nume, jurnaliştii de la „Daily Mail” au aflat că Sepp Blatter este „peştele cel mare” pe care cei doi speră să-l prindă în plasă. Elveţianul deţine, de altfel, două apartamente în Venthône, lângă Crans-Montana, iar una dintre probele procurorilor îl vizează direct, afirmă sursa citată. La rândul său, „New York Times afirma recent că Blatter „a încercat să se distanţeze total de acest scandal”, dar autorităţile „speră să obţină cooperarea unor responsabili din cadrul FIFA inculpaţi deja pentru corupţie, pentru a strânge laţul în jurul lui Blatter”.

Maradona: „Blatter l-a învăţat şi pe Platini să fure!”

Diego Armando Maradona a lansat un nou atac la adresa conducătorilor fotbalului mondial. „Eu nu sunt un hoţ. Blatter a făcut mult rău fotbalului şi, alături de Platini, a creat o comedie. Ei lasă impresia că sunt separaţi, unul la FIFA şi altul la UEFA, când de fapt au fost mereu unul alături de celălalt. Iar Blatter n-a putut să-l înveţe decât să fure pe Platini”, a declarat fostul mare internaţional argentinian. Starul argentinian a precizat, pe de altă parte, că a ajuns la un acord cu Prinţul Ali al Iordaniei, un alt candidat la şefia FIFA: „Dacă el va câştiga alegerile, îi voi fi alături în calitate de vicepreşedinte”, a dezvăluit argentinianul.

Unul dintre ei va fi urmaşul lui Blatter

Michel Platini (Franţa) – preşedintele UEFA
Chung Mong Joon (Coreea de Sud) – fost vicepreşedinte FIFA
Prinţul Ali bin Hussein (Iordania) – fost vicepreşedinte FIFA
Zico (Brazilia) – fost internaţional
David Nakhid (Trinidad & Tobago) – fost internaţional
Segun Odegbami (Nigeria) – fost internaţional
Musa Bility (Liberia) – preşedintele Federaţiei Liberiene de Fotbal
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite