Rapid a retrogradat oficial. Cel mai important jucător al clubului şi-a anunţat retragerea. „Adevărul“ explică ce urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 23 de ani, giuleştenii vor evolua, din nou, în „B“, însă nici acest lucru nu e, în acest moment, o certitudine. Tribunalul Bucureşti a luat o decizie care poate duce la dispariţia clubului.

După ce n-a luat licenţa, deoarece n-avea planul de reorganizare aprobat de o instanţă judecătorească, Rapid a sperat că, după aprobarea acestui plan, va putea lua licenţa printr-o decizie favorabilă venită din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

Astăzi, această ultima speranţă a murit şi ea, iar de acum e o certitudine: Rapid nu va mai fi în Liga I, în sezonul viitor. 

Ce s-a întâmplat?

Ca orice societate aflată în insolvenţă, Rapid a întocmit un plan de reorganizare, care a fost votat, cu mare scandal, de Adunarea Creditorilor, adică de cei care au de recuperat bani de la Rapid.

Numai că la această Adunare a Creditorilor, George Copos, în stilul său caracteristic, a recurs la o „manevră“. A renunţat, prin firmele sale cu care creditase clubul, la 90% din banii pe care îi avea de recuperat. Acest plan a trecut de Adunarea Creditorilor cu trei voturi pentru şi două împotriva. Printre cei care s-au opus au fost jucătorii care au fost „condamnaţi“ să piardă 90% din restanţele financiare pe care le aveau de încasat înainte ca Rapid să demareze procedura de insolvenţă.

Avocatul care i-a reprezentat pe aceşti fotbalişti a avertizat, încă de la aprobarea planului de reorganizare de Adunarea Creditorilor, că lucrurile nu vor rămâne aşa şi că acest plan nu va salva viitorul Rapidului.

A avut dreptate! 

Astăzi, Tribunalul Bucureşti a refuzat să valideze planul de reorganizare, motivând că există o serie de contestaţii la adresa Rapidului din partea jucătorilor păgubiţi, dar şi din partea clubului Corvinul Hunedoara, care are de recuperat bani de pe urma transferului lui Bogdan Lobonţ.

Având în vedere că urmează vacanţa judecătoarească, următorul termen la care Tribunalul Bucureşti va analiza planul de reorganizare al Rapidului a fost fixat pentru 13 septembrie.

Ce urmează?

Acest lucru înseamnă că Rapid nu mai are de ce să meargă la TAS, fără acest plan de reorganizare, care ar fi trebuit aprobat de instanţă până la 31 mai, data la care procesul de licenţiere pentru Liga I se încheie oficial.

Teoretic, Rapid va ajunge în Liga a II-a, unde n-a mai fost din sezonul 1989-1990.

Nici această variantă nu e însă sigură.

Cum echipa nu va juca în Liga I, în stagiunea viitoare, Rapid nu va mai încasa bani din drepturile TV. Aceasta era principala sursă de venit în planul de reorganizare. Fără ea, echipa va intra în faliment şi, cel mai probabil, va ajunge în liga a patra!

Tocmai din acest motiv, Daniel Pancu, veteranul lotului, şi-a anunţat retragerea.

Rapid a fost înfiinţată în 1923, a cucerit de trei ori campionatul şi are 13 Cupe ale României în palmares. 

CITEŞTE ŞI:

* Prima reacţie a lui Copos după ce a dus Rapidul în „B“. A anunţat ce va face cu clubul care e la un pas de faliment

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite